16/3/12

H Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού εκπροσώπησε την Κύπρο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για θέματα Κοινής Εξωτερικής Εμπορικής Πολιτικής, στις Βρυξέλλες

16/03/2012





Η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κα Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού εκπροσώπησε την Κύπρο στη Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, σε σχηματισμό Υπουργών Εμπορίου για θέματα Κοινής Εξωτερικής Εμπορικής Πολιτικής της Ένωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, οι Υπουργοί Εμπορίου ενημερώθηκαν από την Προεδρία αναφορικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για την πρόταση Κανονισμού σχετικά με τις Διμερείς Συνθήκες Επενδύσεων ανάμεσα σε κράτη μέλη και τρίτες χώρες, στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής επενδυτικής πολιτικής. Η κα Υπουργός στην παρέμβαση της χαιρέτισε την πρόοδο που επιτεύχθηκε στις τελευταίες διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας τη σημασία της επίτευξης συμφωνίας επί της πρότασης το συντομότερο δυνατό, ώστε να διασφαλιστεί η νομική ασφάλεια των επενδυτών. Ανέφερε, επίσης, ότι το μόνο στοιχείο στην πρόταση το οποίο προκαλεί ανησυχία είναι η πιθανότητα τερματισμού των υφιστάμενων Διμερών Συνθηκών Επενδύσεων των κρατών μελών. Καταλήγοντας, εξέφρασε την εκτίμηση της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον ενεργό ρόλο διαμεσολαβητή που έχει αναλάβει, σημειώνοντας την ετοιμότητα της Κύπρου για εποικοδομητική συνεργασία.

Τις εργασίες της Συνόδου απασχόλησε, επίσης, η πολυμερής εμπορική συμφωνία για την καταπολέμηση της παραποίησης/απομίμησης (Anti-Counterfeiting Trade Agreement - ACTA). Η κα Αντωνιάδου ενημέρωσε τους ομολόγους της ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει δώσει την έγκρισή του για υπογραφή της συμφωνίας, κάτι που αναμένεται εφόσον ολοκληρωθούν οι εσωτερικές διαδικασίες. Χαρακτήρισε, επίσης, πολύ θετικό το γεγονός ότι ζητήθηκε η γνωμοδότηση του Δικαστηρίου της ΕΕ, ώστε να αντιμετωπισθούν οι ανησυχίες που έχουν εκφραστεί.

Σε γεύμα εργασίας στο οποίο συμμετείχαν οι Υπουργοί Εμπορίου, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, το θέμα της φιλελευθεροποίησης του εμπορίου και της πράσινης ανάπτυξης. Η κα Αντωνιάδου υπογράμμισε ότι η πράσινη ανάπτυξη δεν πρέπει να αγνοήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες και ότι η περιβαλλοντική πολιτική δεν πρέπει να λειτουργήσει ως αντικατάσταση μιας προστατευτικής πολιτικής δασμών. Σημείωσε, επίσης, τη σημασία της συμβολής των επενδύσεων και της καινοτομίας, της μεταφοράς τεχνολογίας και της ανάπτυξης ειδικοτήτων στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στις Βρυξέλλες, η κα Υπουργός συναντήθηκε στις 15 Μαρτίου με εκπροσώπους της EURELECTRIC (Ένωση Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας Ηλεκτρισμού). Στη συνάντηση ενημερώθηκε για τις θέσεις της EURELECTRIC αναφορικά με τα θέματα ενέργειας που αναμένεται να συζητηθούν κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου. Ακολούθως παρέθεσε δείπνο προς τιμή του Γενικού Γραμματέα της Χάρτας Ενέργειας, κ. Urban Rusnak, ο οποίος προσφέρθηκε να συμμετάσχει στις δραστηριότητες του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στην Κύπρο. Συζητήθηκαν, επίσης, άλλες πιθανές δραστηριότητες συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.

Μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, η κα Υπουργός συναντήθηκε με την Επίτροπο, αρμόδια για εσωτερικές υποθέσεις κα Cecilia Malmström. Στη συνάντηση συζητήθηκε κυρίως το ζήτημα του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου για τουρίστες που εισέρχονται στην ΕΕ προερχόμενοι από μακρινές τρίτες χώρες, δεδομένου ότι υπάρχει εκτίμηση πως η ενθάρρυνση του τουρισμού προς την ΕΕ θα δώσει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη.