14/3/12

Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών

 
14/03/2012

Την ικανοποίησή του για την εμπιστοσύνη που δείχνουν μεγαλοεπιχειρηματίες σε σχέση με επενδύσεις στην Κύπρο, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κίκης Καζαμίας.



Σε δηλώσεις του το απόγευμα στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια με τον ξένο επιχειρηματία κ. Ναντέρ Γκερμεζιάν, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Καζανίας, ο οποίος συνόδευσε τον κ. Γκερμεζιάν, είπε: «Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου καταρχάς για το γεγονός, ότι συνέπεσε ουσιαστικά να πραγματοποιηθεί αυτή η επίσκεψη σε πολύ δύσκολες περιόδους για τη χώρα μας και την οικονομία της.

Χθες είχαμε την τελευταία υποβάθμιση, αλλά εκφράζω ιδιαίτερα την ικανοποίηση μου για την τοποθέτηση ανθρώπων που εμπιστεύονται την Κύπρο, τους ανθρώπους και την οικονομία της, και αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους μας, όχι μόνο προς την Κυβέρνηση, αλλά προς όλους τους πολιτικούς, ώστε να αξιολογούμε σωστά και να μην πυροβολούμε τους εαυτούς μας.

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς είδατε ότι υπάρχουν άνθρωποι με πάρα πολλά λεφτά που μας εμπιστεύονται διότι βλέπουν και λίγο πιο μακριά από τη μύτη τους. Γι’ αυτό και οι προθέσεις και οι αποφάσεις - έτσι μου έχουν διαβιβαστεί, ως ληφθείσες αποφάσεις - πολιτικής του γιγαντιαίου κολοσσού της Triple Five.

Την ερχομένη εβδομάδα φτάνει ειδικό επιτελείο εμπειρογνωμόνων τους για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις που ήδη άρχισαν με Κύπριους ξενοδόχους για τη μεταφορά περίπου 80-100 χιλιάδων τουριστών, μέχρι το τέλος του 2012, με προοπτική αυτός ο αριθμός να αυξηθεί και του χρόνου. Και το παρήγορο εδώ δεν είναι μονάχα η επιλογή της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού από νέες αγορές, και έχει σημασία αυτό, αλλά και η πιθανότητα πέραν από τη χρήση των ιδιόκτητων αεροσκαφών τους να γίνει και μια συνεργασία με τις Κυπριακές Αερογραμμές από ευρωπαϊκούς προορισμούς.
Σας έχει ήδη γνωστοποιηθεί και έχει κοινοποιηθεί και προς το Υπουργείο Οικονομικών, ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έχει δώσει ως ημερομηνία για την επόμενη συνάντηση μαζί με το χρηματοπιστωτικό οργανισμό της Triple Five η προσεχής Δευτέρα, αλλά νομίζω ότι θα δοθεί μια εβδομάδα αναβολή, για τις 27-28 Μαρτίου.

Μας έχει γνωστοποιηθεί ότι επιτελείο οκτώ εμπειρογνωμόνων που είναι δραστηριοποιημένοι στην ιδιωτική τράπεζα που υπάγεται στο συγκρότημα της Triple Five και που είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα στον Καναδά και με δραστηριότητες στις ΗΠΑ, εξετάζει σενάρια δραστηριοποίησής της στην Κύπρο, είτε ως θυγατρική είτε ως αυτόνομη νεοϊδρυθείσα κυπριακή εταιρεία.

Πέραν τούτου, σας έχει γνωστοποιηθεί ήδη η απόφαση αγοράς χρεογράφων πενταετούς διάρκειας και αυτό είναι ιδιαίτερη ανακούφιση για μας αυτή τη στιγμή που νοιώθουμε αποκλεισμένοι ουσιαστικά από τις διεθνείς χρηματαγορές και αυτή είναι η απάντηση μας προς όλους εκείνους που ενσυνείδητα ή ασυνείδητα τροχοδρομούν τον αποκλεισμό μας, και όλοι αυτοί είναι εκτός Κύπρου».

Ερωτηθείς αν συζήτησαν το ύψος του ποσού για την αγορά των χρεογράφων, ο κ. Καζαμίας είπε «μιλήσαμε και για ποσό, αλλά δεν είμαι εγώ εξουσιοδοτημένος να το ανακοινώσω. Θα το ανακοινώσουν οι ίδιοι και θα φανεί αυτό από το ενδιαφέρον τους μετά τη νέα έκδοση την οποία θα κάνουμε τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες».

Πρόσθεσε ότι «στον τομέα της ενέργειας ενώ είναι ένας από τους διεκδικητές στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης, (ο κ. Γκερμεζιάν) δεν έχει θέσει θέμα στον Πρόεδρο και αυτό με ικανοποιεί ιδιαίτερα.

Τις προσεχείς εβδομάδες θα γίνει και άλλη ανακοίνωση, από ό,τι μας έχει γνωστοποιηθεί, διότι έχει γίνει μια εξαγορά μεγάλης ευρωπαϊκής εταιρείας στον τομέα της ενέργειας και με δραστηριότητες στην Κύπρο, όπου ένα κομμάτι της θα διαχωριστεί και θα εγγραφεί ως ξεχωριστή κυπριακή εταιρεία με προοπτική επέκτασης των δραστηριοτήτων της και πέραν των σημερινών δραστηριοτήτων της.

΄Ολα αυτά ότι είναι μια παρηγοριά στη δύσκολη θέση στην οποία βρισκόμαστε κυρίως από αποφάσεις και γεγονότα όπως ήταν η χθεσινή αξιολόγηση και ακριβώς είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια που προσπαθούμε και εμείς πάρα πολύ, με πολύ μεγάλη προσπάθεια να δώσουμε την απάντηση μας έμπρακτα προς αυτά τα οποία μας καταλογίζουν».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν και άλλοι επενδυτές αυτού του βεληνεκούς που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Κύπρο, είπε «θα ήταν υπερβολή να σας πω ʽαυτού του βεληνεκούςʼ. Αν ψάξετε θα δυσκολευτείτε να βρείτε πάρα πολλούς αυτού του βεληνεκούς, αλλά μεγάλου βεληνεκούς υπάρχουν και άλλοι και πρέπει να σας πω ότι θα αντιδράσουν θετικά στην πρώτη έκδοση των καινούργιων χρεογράφων που θα έχουμε, υπολογίζω μέχρι το τέλος του μήνα».