15/3/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στη Συνεδρία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης Συνδικάτων Οικοδόμων, Ξυλουργικών Εργασιών και Δομικών Υλικών UITBB, στη Λάρνακα

15/03/2012






Κυρίες και κύριοι,

Καλωσορίζω την παρουσία στην Κύπρο των αντιπροσώπων των εργαζομένων της Διεθνούς Ένωσης Συνδικάτων Οικοδόμων, Ξυλουργικών Εργασιών και Δομικών Υλικών UITBB και χαιρετίζω την έναρξη των εργασιών της Συνεδρίας της Εκτελεστικής Επιτροπής που σκοπό έχει, ανάμεσα σε άλλα, τη συζήτηση της κατάστασης που διέρχονται οι εργαζόμενοι στον κλάδο των κατασκευών σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για τους εργαζόμενους.

Θέλω κατ’ αρχάς να ευχαριστήσω θερμά τις οργανώσεις μέλη της UITBB για τη συνεχή στήριξη και αμέριστη συμπαράσταση που προσφέρουν στον συνεχιζόμενο αντικατοχικό αγώνα της Κύπρου για μια δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Ενός προβλήματος, το οποίο αποτελεί το πρώτιστο και σημαντικότερο ζήτημα που μας απασχολεί και επηρεάζει το παρόν και το μέλλον του λαού μας και για του οποίου την επίλυση αγωνιζόμαστε για 38 χρόνια.

Εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια, με την ανάληψη της προεδρίας της Δημοκρατίας από τον Δημήτρη Χριστόφια, διεξάγονται ξανά απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων του νησιού, για την επίτευξη μίας συμφωνημένης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας για ένα ομοσπονδιακό κυπριακό κράτος με πολιτική ισότητα, μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Πάγιος και διαχρονικός στόχος μας είναι, μέσα από τη λύση, να τερματίζεται η κατοχή και ο εποικισμός, να επανενώνεται το έδαφος, ο λαός, οι θεσμοί και η οικονομία, να αποκαθίστανται και να διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και να αποκαθίσταται η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί λύση είναι η αλλαγή στάσης της Τουρκίας, η οποία με την κατοχή παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Η Τουρκία παρά τις όποιες διακηρύξεις της ότι επιθυμεί λύση στο Κυπριακό, στην πράξη δεν κάνει αυτό που πρέπει, αντίθετα οι θέσεις που προβάλλει οδηγούν σε εδραίωση της διχοτόμησης.

Αγαπητοί φίλοι,

Η Σύνοδος σας πραγματοποιείται μέσα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Η βαθιά και παρατεταμένη οικονομική κρίση εξακολουθεί να ταλανίζει πολλές χώρες με δυσάρεστα αποτελέσματα στον τομέα της απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής. Η αύξηση της ανεργίας αποτελεί τη μεγαλύτερη πληγή αυτής της βαθιάς οικονομικής κρίσης. Είναι φανερό ότι μόνο με ανάπτυξη, η οποία θα οδηγεί σε δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και θα αξιοποιεί τη γνώση και την καινοτομία, μπορούμε να δώσουμε εκείνη την ώθηση που να οδηγήσει σε αναστροφή αυτής της κατάστασης. Το ξεπέρασμα της κρίσης μπορεί να γίνει μόνο με ισορροπημένες πολιτικές, πολιτικές που θα επιλύουν διαρθρωτικά προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα θα προωθούν και την κοινωνική συνοχή.

Η κυπριακή Κυβέρνηση εν τη γενέσει της κρίσης πήρε μέτρα τα οποία στόχευσαν στη στήριξη της οικονομίας και ιδιαίτερα των τομέων που πλήγηκαν περισσότερο από αυτή, αλλά και μέτρα για στήριξη της κοινωνικής συνοχής. Αυξήσαμε τον αναπτυξιακό προϋπολογισμό, επισπεύσαμε την υλοποίηση διαφόρων έργων, εισαγάγαμε νέα στεγαστικά σχέδια και νέα σχέδια στήριξης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, αυξήσαμε τις κοινωνικές παροχές. Επιπρόσθετα, βελτιώσαμε υφιστάμενες πολιτικές και σχέδια, υιοθετήσαμε πρόσθετα αντισταθμιστικά μέτρα για στήριξη των ομάδων του πληθυσμού που πλήγηκαν περισσότερο από την κρίση, καταθέσαμε συγκεκριμένα μέτρα για πάταξη της φοροδιαφυγής και για αποκόμιση εσόδων από τα μεγάλα κέρδη, βελτιώσαμε νομοθεσίες και όπου χρειαζόταν, εισαγάγαμε νέες. Πρόσθετα, με μια σειρά από πολιτικές και δράσεις το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων παρεμβαίνει παρέχοντας κίνητρα για την πρόσληψη ανέργων και ενεργεί στον τομέα της καταπολέμησης της αδήλωτης και παράνομης εργασίας και της πλήρους εφαρμογής των νομοθεσιών και των συλλογικών συμβάσεων.

Όλες οι ενέργειες μας ήταν και θα είναι στο πλαίσιο της πολιτικής μας δέσμευσης ότι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης οφείλει να γίνει με τρόπο ισορροπημένο και κοινωνικά δίκαιο. Σε αυτή μας την προσπάθεια, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος και η συνδρομή των κοινωνικών εταίρων.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της Συνόδου σας. Είμαι βέβαιη ότι με τις αποφάσεις που θα πάρετε, θα συμβάλετε δημιουργικά και συγκεκριμένα και στην προσπάθεια για στήριξη των εργαζομένων και για ανάκαμψη, ανάπτυξη και πρόοδο της διεθνούς οικοδομικής βιομηχανίας.