11/3/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη σε δεντροφύτευση στο Δασύλλιο Πεσόντων και Αγνοουμένων, στο Μένοικο

11/03/2012





Με ιδιαίτερη συγκίνηση βρίσκομαι σήμερα μαζί σας και χαιρετίζω αυτή την ωραία εκδήλωση που αποτελεί την ελάχιστη απόδοση τιμής στους κατοίκους της κοινότητας σας που είτε αγωνίστηκαν και έπεσαν ηρωικά κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974 είτε αγνοείται ακόμη η τύχη τους.

Η δημιουργία του δασυλλίου αυτού, πέρα από την έκφραση αγάπης και ενδιαφέροντος προς το φυσικό μας περιβάλλον, θα αποτελέσει και ένα ζωντανό μνημείο, σύμβολο του πατριωτισμού και της αγωνιστικότητας που επέδειξαν κάποιοι συμπολίτες μας, θυσιάζοντας ακόμη και την ίδια τη ζωή τους για την προάσπιση της ελευθερίας του νησιού μας.

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια προς τους διοργανωτές και τους εμπνευστές του έργου. Είμαι σίγουρος ότι η προσπάθεια σας για δημιουργία ενός ακόμη πράσινου πνεύμονα στην κοινότητά σας θα συμβάλει στην ενδυνάμωση του φυσικού περιβάλλοντος για τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

Είναι παραδεκτό ότι τα τελευταία χρόνια η κατασκευή πάρκων και χώρων πρασίνου στις κατοικημένες περιοχές αποτελεί αναγκαιότητα. Έτσι, βλέπουμε με ευχαρίστηση κατοίκους και τοπικές Αρχές σε όλη την Κύπρο να παίρνουν την πρωτοβουλία να βρίσκουν κατάλληλους χώρους και να προβαίνουν στη δημιουργία πράσινων χώρων και πάρκων.

Η Κυβέρνηση ενθαρρύνει τη δημιουργία πάρκων με διάφορους τρόπους γιατί αυτό εντάσσεται στις αρχές της ευρύτερης πολιτικής μας για αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών. Τα πάρκα στη σημερινή εποχή, και ιδιαίτερα εκείνα που βρίσκονται σε δομημένα περιβάλλοντα, στοχεύουν στη σταδιακή δημιουργία ενός συστήματος χώρων πρασίνου και άλλων διευκολύνσεων φιλικών προς το περιβάλλον που θα προσφέρουν ποικιλία ευκαιριών για ξεκούραση, ψυχαγωγία, αναψυχή, άθληση, εκπαίδευση και ενίσχυση της κοινωνικής επαφής μεταξύ των πολιτών.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής του ανθρώπου δεν επιτυγχάνεται μόνο με το υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα αλλά και με τις διευκολύνσεις που θα έχει στη διάθεσή του ο πολίτης για να περνά ευχάριστα τις ελεύθερές του ώρες και να απολαμβάνει τα καλά του φυσικού περιβάλλοντος, να μπορεί να εξασφαλίζει τη σωματική, ψυχική και πνευματική ισορροπία και να προάγει την ανθρώπινη συμπεριφορά σε επίπεδα ανθρωπιάς και ευγένειας.

Ολοκληρώνοντας, εκφράζω και πάλι την ευαρέσκεια αλλά και τα θερμά μου συγχαρητήρια στους εμπνευστές του έργου καθώς και σε όλους όσοι συμβάλλουν στη δημιουργία αυτού του δασυλλίου. Τα δέντρα που σε λίγο θα φυτέψουμε μέσα από τη μακρόχρονη παρουσία και προσφορά τους θα υπενθυμίζουν σε όλους αλλά και στις επόμενες γενεές τη θυσία των ηρωικών αδελφών μας. Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας.