6/3/12

Ο Υπουργός Γεωργίας συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου

06/03/2012





Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης είχε σήμερα συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο κ. Χρίστο Μιχαηλίδη και εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου (ΟΕΒ).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας ανέφεραν τις εισηγήσεις τους για θέματα ενέργειας. Συγκεκριμένα, τόνισαν τη σημασία της ορθής διαχείρισης των τηγανελαίων για να χρησιμοποιούνται ως πηγή βιοκαυσίμων και εξέφρασαν την πρόθεση της Ομοσπονδίας να προβεί σε μια εκστρατεία ενημέρωσης των παραγωγών τηγανελαίων, όσον αφορά τη σωστή και νόμιμη διαδικασία διαχείρισης τους. Ο κ. Υπουργός είπε ότι η πρωτοβουλία αυτή θα προωθηθεί σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Επιπρόσθετα, οι εκπρόσωποι της ΟΕΒ πρότειναν όπως προωθηθεί και η τήρηση αρχείου που να παρακολουθεί όλα τα στάδια από την παραγωγή μέχρι και τη μεταποίηση των τηγανελαίων, ώστε να υπάρχει διαφάνεια στον τρόπο διαχείρισής τους. Για το θέμα αυτό, ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι θα εντατικοποιηθεί η υφιστάμενη επιθεώρηση για διασφάλιση των όρων αδειοδότησης για διαχείριση των τηγανελαίων.

Τέλος, οι εκπρόσωποι έθεσαν αίτημα απλοποίησης των διαδικασιών για αδειοδοτήσεις έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Ο κ. Αλετράρης υπογράμμισε ότι δεν μπορούν να παρακάμπτονται διαδικασίες, όπως είναι για παράδειγμα οι μελέτες επιπτώσεων στο περιβάλλον, όμως, ανέφερε, θα προωθηθεί δημόσιος διάλογος με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν τη Μελέτη Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο περιβάλλον για μικρά έργα ΑΠΕ, στις περιπτώσεις όπου αυτά δεν εμπίπτουν σε προστατευόμενες περιοχές ή σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000.