20/2/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου

20/02/2012

Η Κυβέρνηση καλεί τόσο τη ΔΕΑ όσο και το Ινστιτούτο Γενετικής να 'βάλουν νερό στο κρασί τους' και να βρουν τρόπους υπέρβασης των όποιων προβλημάτων υπάρχουν στη συνεργασία τους, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της ξενάγησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και της συνοδείας του στο Συνεδριακό Κέντρο που θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες της Ευρωπαϊκής Προεδρίας της Κύπρου, ο κ. Στεφάνου είπε: «Για το θέμα που υπάρχει αναφορικά με τα ζητήματα, έτσι όπως σήμερα εμφανίστηκαν στον Τύπο, για τις σχέσεις της ΔΕΑ με το Ινστιτούτο Γενετικής, η Κυβέρνηση ασχολήθηκε εδώ και καιρό πολύ σοβαρά για να επιλυθούν τα διάφορα προβλήματα που υπάρχουν στη συνεργασία της ΔΕΑ με το Ινστιτούτο Γενετικής.

Ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Γιώργος Ιακώβου είχε επανειλημμένα συναντήσεις μαζί τους με στόχο να επιλυθούν τα προβλήματα. Ασχολήθηκε και παρενέβη, επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μερικές φορές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την εξεύρεση λύσεων.

Η Κυβέρνηση, βέβαια, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορεί να επιβάλει λύσεις. Οι λύσεις θα πρέπει να βρεθούν ανάμεσα στα δύο συνεργαζόμενα μέρη.

Θέλουμε να καλέσουμε ξανά τόσο τη ΔΕΑ όσο και το Ινστιτούτο Γενετικής να 'βάλουν νερό στο κρασί τους' και να βρουν τρόπους υπέρβασης των όποιων προβλημάτων υπάρχουν στη συνεργασία τους για να μπορέσει αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί προς όφελος του έργου που γίνεται για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση, μέσα από τις διάφορες διαδικασίες που ακολουθούνται, οστών των αγνοουμένων. Οι συγγενείς των αγνοουμένων περιμένουν τη διαδικασία να προχωρήσει και αγωνιούν γι’ αυτό.

Θέλω να εκφράσω τη συμπαράσταση της Κυβέρνησης προς τους συγγενείς των αγνοουμένων, τη στήριξη της Κυβέρνησης προς αυτούς που έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν πού βρίσκονται και ποια είναι η τύχη των προσφιλών τους προσώπων».

Ερωτηθείς αν έχει άλλους τρόπους η Κυβέρνηση για να παρέμβει, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ως Κυβέρνηση, έχουμε καταβάλει πάρα πολλές προσπάθειες, το θέμα, όμως, είναι στα δύο συνεργαζόμενα μέρη που οφείλουν να βρουν τρόπους να συνεργαστούν. Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να επιβάλει τις όποιες λύσεις. Μιλάμε για διαδικασίες που ακολουθούνται, μιλάμε για μια συνεργασία που βρίσκεται στα δικά τους χέρια, άρα, αυτοί θα πρέπει να βρουν τους τρόπους για να συνεργαστούν».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στο όλο έργο της ταυτοποίησης λειψάνων σημειώνεται καθυστέρηση και ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση έχει τρόπους να επισπεύσει τη διαδικασία, ο κ. Στεφάνου είπε: «Όλη αυτή η διαδικασία αφορά και στη ΔΕΑ και μέρος της διαδικασίας στο Ινστιτούτο Γενετικής, γι’ αυτό και η Κυβέρνηση παρενέβη πάρα πολλές φορές και προσπάθησε να ξεπεραστούν τα προβλήματα, για να επιταχυνθεί η διαδικασία και να μπορέσουμε να έχουμε περισσότερα αποτελέσματα μέσα από αυτή έτσι ώστε να προχωρήσουν οι όλες προσπάθειες για την ταυτοποίηση οστών αγνοουμένων, με στόχο να γνωρίζουν οι συγγενείς των αγνοουμένων περί των προσφιλών τους προσώπων».