20/2/12

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια

20/02/2012

«Στολίδι», χαρακτήρισε το Συνεδριακό Κέντρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας το οποίο θα φιλοξενήσει τις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Προεδρίας της Κύπρου το δεύτερο εξάμηνο του 2012. 


Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η Προεδρία της Κύπρου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έρεισμα, ή ως πρόφαση για να ασκούνται πιέσεις πάνω στη δική μας πλευρά σε σχέση με το Κυπριακό και ότι η ανάληψη της Προεδρίας από την Κύπρο δεν αποτελεί χρονοδιάγραμμα για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος ξεναγήθηκε σήμερα το μεσημέρι στους χώρους του Συνεδριακού Κέντρου, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη ξενάγηση είπε: «Στο πλαίσιο της εντατικής προετοιμασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία, όπως όλοι ξέρουμε, θα ασκήσει την Προεδρία της ΕΕ από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο του χρόνου τούτου, έχει ήδη παραδοθεί αυτό το στολίδι, το Συνεδριακό Κέντρο, το οποίο ονομάζεται ‘Φιλοξενία’ και θέλει να τονίσει την παράδοση των Κυπρίων στη φιλοξενία.

Οι διάφορες αίθουσες έχουν διάφορα ονόματα και εκείνη που ατενίζει απέναντι τον Πενταδάκτυλο με τη σημαία του παράνομου ψευδοκράτους και, κατόπιν δικής μου προτροπής, έχει ονομαστεί 'Πενταδάκτυλος'.

Το Συνεδριακό είναι ένα κτήριο για το οποίο πιστεύω ο κάθε Κύπριος μπορεί να είναι περήφανος. Διαθέτει όλες τις αναγκαίες αίθουσες και όλες τις αναγκαίες διευκολύνσεις με σύγχρονα μηχανήματα και είναι, γενικά, ένα υπερσύγχρονο κτήριο που θα μας βοηθήσει τα μάλα στη διεξαγωγή των εργασιών των υπουργικών συναντήσεων, των συναντήσεων εργασίας, θα βοηθήσει τους δημοσιογράφους να παρουσιάζουν όσο γίνεται πιο άρτια τη δουλειά τους και τη δουλειά που θα λαμβάνει χώραν στο Συνεδριακό Κέντρο.

Ολοκληρώνεται σύντομα και η αίθουσα - προέκταση του Προεδρικού Μεγάρου - η οποία θα είναι χωρητικότητας περίπου 600 ατόμων και (το γεγονός ότι δεν υπήρχε προηγουμένως) αποτελούσε μια έλλειψη την οποία μόλις εμείς πήγαμε στο Προεδρικό εντοπίσαμε. Καλύπτεται και αυτή η έλλειψη. Θα μας βοηθήσει πάρα πολύ και εκείνη η αίθουσα στη διεξαγωγή των εργασιών της Προεδρίας. Είναι μια παρακαταθήκη εν πάση περιπτώσει η οποία θα αφεθεί στους επόμενους και στους όποιους έρθουν στην πορεία, διότι είχαμε ένα χώρο μεν ωραίο, υπέροχο, όμορφο, με το γρασίδι, με τον κήπο, χωρητικότητας 1000 ατόμων και οργανώναμε πάρα πολλές εκδηλώσεις πολιτικού, πολιτιστικού χαρακτήρα, εντούτοις δεν είχαμε κλειστό χώρο για να φιλοξενήσουμε Προέδρους, Πρωθυπουργούς κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν λάμβαναν χώραν επίσημες επισκέψεις. Καλύπτεται και αυτή η ανάγκη για το παρόν και για το μέλλον και είμαι ευτυχής να ανακοινώσω αυτά τα πράγματα.

Θέλω να συγχαρώ θερμά όλους τους συντελεστές αυτού του έργου, ξεκινώντας από τα Δημόσια Έργα που επιβλέπουν την όλη δουλειά, που σχεδίασαν την όλη δουλειά και, βεβαίως, φθάνοντας μέχρι τον εργολάβο, που ξέρω πολύ καλά πόσο απαιτητικός είναι. Η δουλειά είναι υπέροχη, εύχομαι το ίδιο υπέροχη να είναι και η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Κληθείς να σχολιάσει το ότι ορισμένοι προσπαθούν να αξιοποιήσουν την Προεδρία της Κύπρου στην ΕΕ για καθορισμό χρονοδιαγραμμάτων στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν έχει καμία σχέση η Προεδρία με τις όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό, αυτό το έχουμε τονίσει πάρα πολλές φορές. Η Προεδρία είναι μια λειτουργία της ΕΕ, οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού είναι συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και ‘τελεία’, δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έρεισμα, ή ως πρόφαση η Προεδρία για να ασκούνται πιέσεις πάνω στη δική μας πλευρά. Αυτή είναι η θέση η δική μου, η θέση της Κυβέρνησης».

Κληθείς να αναφέρει αν συμμερίζεται την άποψη που εκφράζει σε βιβλίο του ο πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Χαρίλαος Σταυράκης, ο οποίος επιρρίπτει ευθύνες στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για την κατάσταση στις τράπεζες και κατ' επέκταση της οικονομίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «απόψε παρουσιάζει το βιβλίο του ο κ. Σταυράκης, σάς καλώ να πάτε εκεί που θα γίνει η παρουσίαση, να του υποβάλετε ξανά, αν θέλετε, την ερώτησή σας. Δεν θα ασχοληθώ αυτή την ώρα με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας».

Ερωτηθείς αν θα ασχοληθεί με τον κ. Σταυράκη, απάντησε: «Γιατί πρέπει να ασχοληθώ με τον κ. Σταυράκη;. Ο κ. Σταυράκης είναι στο σπίτι του, είναι στις δουλειές του, αφήστε τον στην ησυχία του».