10/2/12

Ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη σε συνέντευξη Τύπου για την πορεία υλοποίησης της Πολεοδομικής Αμνηστίας
10/02/2012





Διοργανώσαμε τη σημερινή συνέντευξη τύπου προκειμένου να ενημερώσουμε τους πολίτες για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα από την εφαρμογή της Πολεοδομικής Αμνηστίας, αλλά και να υπενθυμίσουμε κάποιες κρίσιμες προθεσμίες που πρέπει να έχει υπόψη κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης για μεγιστοποίηση των ωφελειών που μπορεί να έχει αξιοποιώντας αυτή την πολιτική. Γι’ αυτό και σας ευχαριστώ για την κάλυψη της συνέντευξης και τη δυνατότητα που μας δίνετε να μεταφέρουμε στους πολίτες αυτές τις χρήσιμες πληροφορίες.

Εισάγοντας την Πολεοδομική Αμνηστία είχα εξηγήσει πως βασικά κίνητρα γι’ αυτή μας την πολιτική ήταν η προστασία των δικαιωμάτων χιλιάδων αγοραστών που παρέμεναν για πολλά χρόνια, και θα παρέμεναν εσαεί, εγκλωβισμένοι χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας, καθώς και η αποκατάσταση της φήμης της κυπριακής κτηματαγοράς στο εξωτερικό που είχε πληγεί καίρια εξαιτίας του αναχρονιστικού και αναποτελεσματικού συστήματος ελέγχου, αδειοδότησης και έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας που είχαμε στην Κύπρο για δεκαετίες, αλλά και του τρόπου διαχείρισης του συστήματος από πολλούς επαγγελματίες.

Από την αρχή αυτής της προσπάθειας είχα πει πως για να λύσουμε αυτό τον γόρδιο δεσμό πρέπει να στήσουμε ένα νέο, εκσυγχρονισμένο σύστημα. Ένα σύστημα ανατρεπτικό που θα πάει τις διαδικασίες αντίστροφα, θα τις απλοποιεί και θα τις συστηματοποιεί, για να απεγκλωβιστούμε οριστικά από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών τολμήσαμε να προχωρήσουμε με αυτές τις ριζικές αλλαγές και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα μας δικαιώνουν. Τους τελευταίους μήνες, οπόταν στήσαμε όλους τους αναγκαίους μηχανισμούς και θέσαμε σε λειτουργία το νέο σύστημα, έχουμε τα εξής αποτελέσματα:

· Σύμφωνα και με τις πρόνοιες των νέων νομοθεσιών που προβλέπουν την αποστολή στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας αντιγράφων όλων των πιστοποιητικών που εκδίδουν οι αρμόδιες οικοδομικές Αρχές χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία από τον αιτητή ή τρίτο πρόσωπο, το Κτηματολόγιο παρέλαβε 1.058 πιστοποιητικά έγκρισης εγγραφής που αφορούν συνολικά 1.778 οικιστικές μονάδες. Από αυτά τα πιστοποιητικά έγκρισης 906 αφορούν πιστοποιητικά χωρίς σημειώσεις, 134 αφορούν εγκρίσεις με σημειώσεις και 18 πιστοποιητικά μη εξουσιοδοτημένων εργασιών. Το Κτηματολόγιο επεξεργάζεται όλον αυτό τον όγκο εργασίας και έχει ήδη εκδώσει 36 εκσυγχρονισμένους τίτλους ιδιοκτησίας. Δηλαδή, έχει επιλυθεί το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν ισάριθμοι συμπολίτες μας οι οποίοι με το παλαιό σύστημα θα παρέμεναν εγκλωβισμένοι και δεν θα λάμβαναν ποτέ τίτλο ιδιοκτησίας.

Τις δε αμέσως επόμενες ημέρες το Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο Λάρνακας αναμένεται να εκδώσει 130 επιπρόσθετους εκσυγχρονισμένους τίτλους σε μεγάλη οικιστική ανάπτυξη. Για όσες μονάδες εκδίδονται τίτλοι με απαγόρευση, οι αγοραστές θα μπορούν στη συνέχεια να εξασφαλίσουν τίτλους με ή χωρίς σημειώσεις κάνοντας χρήση των δυνατοτήτων που παρέχει η πολεοδομική αμνηστία για άρση των σοβαρών παρατυπιών που παρατηρούνται στην οικοδομή.

· Μέχρι σήμερα κατατέθηκαν δηλώσεις πρόθεσης που αφορούν 7.798 οικιστικές μονάδες από πολίτες που επιθυμούν να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα και οφέλη της πολεοδομικής αμνηστίας για έκδοση εκσυγχρονισμένων τίτλων ιδιοκτησίας. Σε όλους τους ενδιαφερόμενους έχει ήδη σταλεί απαντητική επιστολή με αναγραφή του αριθμού τον οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν όταν θα υποβάλουν αίτηση στις αρμόδιες Αρχές για εξασφάλιση αμνηστίας και έκδοση τίτλου. Ενημερωτικά, να σας πληροφορήσω πως η προθεσμία για την υποβολή δήλωσης πρόθεσης λήγει στις 7 Απριλίου 2012. Από την ημερομηνία αυτή και μετά, οι πολίτες δεν θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις πρόνοιες της νομοθεσίας για νομιμοποίηση των παρατυπιών τους και συνεπώς χάνουν τα οφέλη που τους προσφέρει η πολεοδομική αμνηστία.

· Οι δέκα Επαρχιακές Επιτροπές έχουν ήδη συσταθεί και λειτουργούν κανονικά, προχωρώντας με την εξέταση των υποθέσεων που τους παραπέμπουν οι αρμόδιες οικοδομικές Αρχές. Μέχρι τώρα βρίσκονται ενώπιον τους 60 περίπου υποθέσεις και έχουν ληφθεί αποφάσεις σε άλλες τρεις υποθέσεις. Να υπενθυμίσω, πως σε μια προσπάθεια να απαγκιστρωθούμε από τις δυσλειτουργίες του παλαιού συστήματος, στη νέα νομοθεσία προνοήσαμε για τη σύσταση και λειτουργία δύο επιτροπών ανά επαρχία που θα επιλαμβάνονται των αιτήσεων για νομιμοποίηση παρατυπιών, αντί της μίας επιτροπής παγκύπρια που λειτουργούσε με τις προηγούμενες νομοθεσίες του 2004. Στην κάθε επαρχία έχει συσταθεί μια επιτροπή με βάση τον Νόμο περί Οδών και Οικοδομών, η οποία εξετάζει παρατυπίες που φτάνουν μέχρι 10% της υπέρβασης του καθορισμένου συντελεστή δόμησης, ενώ μια δεύτερη επιτροπή ανά επαρχία συστάθηκε με βάση τον Νόμο περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας και εξετάζει παρατυπίες που αφορούν μεταξύ άλλων και υπερβάσεις που φτάνουν μέχρι το 30% του συντελεστή δόμησης. Έτσι αποκεντρώνουμε το σύστημα, αλλά ταυτόχρονα το απλοποιούμε, δίνοντας ουσιαστικά δύο επιλογές στους ενδιαφερόμενους: Είτε πρώτα να εκδίδεται ο τίτλος ιδιοκτησίας με καταγραφή των όποιων παρατυπιών, και μετά να προσφεύγει ο ιδιοκτήτης στις αρμόδιες επιτροπές για τη νομιμοποίηση των παρατυπιών που υπάρχουν στο ακίνητο του, εφόσον έχει υποβληθεί έγκαιρα η δήλωση πρόθεσης. Είτε, εναλλακτικά, να υποβάλλει δήλωση πρόθεσης και στη συνέχεια αίτηση για νομιμοποίηση παρατυπιών, ώστε οι τίτλοι ιδιοκτησίας να εκδίδονται χωρίς σημειώσεις. Στις περιπτώσεις βέβαια αυτών που έχουν ήδη καταθέσει αίτηση για πιστοποιητικό έγκρισης, δεν απαιτείται η δήλωση πρόθεσης για τη διαδικασία νομιμοποίησης παρατυπιών.

Μια επιπρόσθετη σημαντική πληροφορία που δεν πρέπει να ξεχνούν οι συμπολίτες μας είναι ότι τα σημαντικά οικονομικά κίνητρα, όπως αυτά διαπιστώνονται και στους σχετικούς πίνακες εκτίμησης που έχει εκδώσει το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας για τον υπολογισμό των αντισταθμιστικών τελών που θα καταβάλλονται από αιτητές για τη νομιμοποίηση παρατυπιών σε υφιστάμενες οικοδομές, διαφοροποιούνται ανάλογα με τον χρόνο υποβολής της αίτησης για πολεοδομική αμνήστευση.
Συγκεκριμένα, αν ο ενδιαφερόμενος πολίτης υποβάλει την αίτηση του εντός του πρώτου χρόνου εφαρμογής της πολεοδομικής αμνηστίας, δηλαδή μέχρι τις 7 Απριλίου 2012, τότε θα παρέχεται έκπτωση 20% από την πραγματική αξία που θα έπρεπε να καταβάλει για νομιμοποίηση των παρατυπιών που υπάρχουν στην οικοδομή του. Αν υποβάλει την αίτηση τον δεύτερο χρόνο, δηλαδή μέχρι τις 7 Απριλίου 2013, τότε αυτή η έκπτωση θα φτάνει στο 10%.

Αίτηση μπορεί να υποβληθεί μέχρι και τις 7 Απριλίου 2014, όμως για τις αιτήσεις που θα υποβάλλονται κατά τον τρίτο χρόνο ισχύος της νομοθεσίας ο ενδιαφερόμενος δεν θα δικαιούται οποιαδήποτε οικονομική ελάφρυνση, πέραν βέβαια του γεγονότος ότι θα μπορεί να εξασφαλίσει εκσυγχρονισμένο τίτλο ιδιοκτησίας με σημειώσεις και με τη δυνατότητα νομιμοποίησης των παρατυπιών.

Προηγουμένως, ανέφερα πως στο Υπουργείο Εσωτερικών νοιώθουμε δικαιωμένοι από την απόφαση μας να προχωρήσουμε με τόλμη και αποφασιστικότητα σε ριζικές αλλαγές στο σύστημα ελέγχου, αδειοδότησης και έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας. Θα ήταν ασύγγνωστη παράλειψη εκ μέρους μου να μην ευχαριστήσω αρχικά τη Βουλή των Αντιπροσώπων που ενέκρινε τα τροποποιητικά Νομοσχέδια που καταθέσαμε, όπως επίσης και όλους τους συναρμόδιους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που στη συνέχεια συνεργάστηκαν μαζί μας για την ομαλή λειτουργία του νέου αυτού συστήματος.

Όπως πολλές φορές ανέφερα σε σειρά ενημερωτικών ημερίδων που είτε διοργάνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών για τους αρμόδιους λειτουργούς των Δήμων, των Επαρχιακών Διοικήσεων, του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας και τα αιρετά μέλη των Τοπικών Αρχών, είτε διοργανώσαμε σε συνεργασία με το ΕΤΕΚ και με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Ακινήτων για τους ιδιώτες μελετητές και τους επαγγελματίες ευρύτερα του κλάδου, με τις νέες Νομοθεσίες έχουμε στα χέρια μας εκείνα τα εργαλεία που μας επιτρέπουν να διαχειριστούμε τα δύσκολα αδιέξοδα που συσσωρεύτηκαν για πολλές δεκαετίες. Από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα φαίνεται πως έχουμε επιτύχει να ενεργοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία προς όφελος κυρίως των πολιτών.