10/2/12


Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας δρος Σταύρου Μαλά σε συνέντευξη Τύπου για τη διαχείριση των μεταμοσχεύσεων
10/02/2012





Με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ, μεταξύ τόσων φορέων που στηρίζουν και υποστηρίζουν τον θεσμό της μεταμόσχευσης οργάνων. Η προσφορά οργάνων σε πάσχοντες συνανθρώπους μας είναι ύψιστη ηθικά πράξη, διότι προσφέρει ζωή. Η Κύπρος μπορεί να υπερηφανεύεται διότι βρίσκεται πανευρωπαϊκά στις πρώτες θέσεις όσον αφορά στους ζώντες δότες, γεγονός που αναδεικνύει τους ισχυρούς δεσμούς της κοινωνίας μας και την προσήλωση μας σε πανανθρώπινες αξίες.

Στην Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια, γίνονται πολλά για την ενίσχυση και την ενδυνάμωση αυτής της πρακτικής, τόσο σε καθαρά ιατρικό επίπεδο, όσο και από τη σκοπιά μιας συνεργατικής ευρωπαϊκής σύμπραξης που στόχο έχει να συντονίζει, να παρακολουθεί και να προσφέρει υπηρεσίες προς τους δότες. Αυτή η δικτύωση έχει επίσης στόχο τη διασυνοριακή ανεύρεση δοτών.

Ένα πενταετές σχέδιο δράσης που προσεγγίζει ολιστικά το θέμα των μεταμοσχεύσεων οργάνων και έχει φτάσει σχεδόν στο ημίχρονο της εφαρμογής του θα εξεταστεί κατά την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

Η ενασχόληση μας με αυτό το θέμα δεικνύει το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για τη μεταμόσχευση οργάνων και τη δέσμευσή μας να συμβάλουμε ενεργά στα τοπικά και ευρωπαϊκά δρώμενα σε αυτό τον τομέα.

Τα τελευταία χρόνια οι αριθμοί των δοτών έχουν αυξηθεί εμφανώς. Ωστόσο, αυξάνονται και οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη από το μόσχευμα, καθώς και οι λίστες αναμονής. Πολλοί συνάνθρωποι μας χάνουν τη ζωή τους αναμένοντας να βρεθεί ο κατάλληλος δότης. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, πεθαίνουν 16 άτομα καθημερινά αναμένοντας τον κατάλληλο δότη.

Είναι καθήκον λοιπόν της πολιτείας να προσφέρει όσο το δυνατό περισσότερες πληροφορίες στο κοινό, ώστε να αντιληφθεί πόσο σημαντικό και ασφαλές είναι να δίνει ζωή σε αυτούς που κινδυνεύουν.

Όσον αφορά τους συγγενείς των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους πρόωρα και οι ίδιοι είχαν το θάρρος να προσφέρουν τα όργανα τους, ώστε να δώσουν φως και ζωή, η πολιτεία τους εκτιμά αφάνταστα και βρίσκεται στο πλευρό τους.

Στόχος, λοιπόν, όλων των ευρωπαϊκών κρατών είναι να αυξάνουμε τους δότες, ενώ παράλληλα να εγγυηθούμε την ποιότητα και την ασφάλεια των οργάνων, καθώς και την υγεία αυτών που τα προσφέρουν.

Ήδη στα μεγάλα νοσοκομεία μας ορίσαμε συντονιστές μεταμοσχεύσεων που εκπαιδεύτηκαν στην Ευρώπη ώστε να πληροφορούν συγγενείς δοτών για τις διαδικασίες που ακολουθούνται. Παράλληλα, το Μεταμοσχευτικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας ακολουθεί υψηλά πρότυπα ποιότητας και πρωτόκολλα εξειδικευμένης μεθοδολογίας που δεν υστερούν καθόλου από τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Με την εισαγωγή προγραμμάτων παρακολούθησης της υγείας των δοτών, η ασφάλεια που νοιώθουν θα αυξάνεται ολοένα και έτσι θα έχουμε περισσότερη ανταπόκριση και από άλλους συνανθρώπους μας.

Θα ήθελα, λοιπόν, να ευχαριστήσω όλους όσοι συμβάλλετε στην προσπάθειά μας να φέρουμε μια νέα δυναμική στις μεταμοσχεύσεις. Θέλω επίσης να εξάρω την πρωτοβουλία της ΑΤΗΚ να ενισχύσει και να συμβάλει καταλυτικά στη διάχυση της πληροφόρησης και την οργάνωση των μεταμοσχεύσεων, καθώς και όλους εσάς, τους απλούς πολίτες που με τον αλτρουισμό και την ευγένεια της ψυχής σας έχετε κάνει πολλούς ανθρώπους να χαμογελούν ανάμεσα μας.