10/2/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο «Επιχειρηματικό και Επενδυτικό Φόρουμ Ρωσίας-Κύπρου», στη Λεμεσό
10/02/2012





Κυρίες και κύριοι,

Είναι πραγματικά ιδιαίτερη χαρά και ξεχωριστό προνόμιο για μένα να βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας – μεταξύ φίλων –απευθύνοντας εγκάρδιο χαιρετισμό στο «Επιχειρηματικό και Επενδυτικό Φόρουμ Ρωσίας-Κύπρου», το οποίο συνδιοργανώνεται από το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το Ρωσικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο Συνεργασίας με την Κύπρο και τον Επιχειρηματικό Σύνδεσμο Κύπρου-Ρωσίας.

Η Ρωσία και η Κύπρος διατηρούν στέρεες και ιστορικές σχέσεις οι οποίες υπήρξαν αμοιβαία επωφελείς και επιτυχημένες γιατί εδράζονται και ενισχύονται από τις πολιτικές, οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις των χωρών μας. Ορόσημο στην ανάπτυξη των σχέσεων μας αποτέλεσε η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Μεντβέντεφ στο νησί μας.

Η Κύπρος έχει μια ελεύθερη οικονομία της αγοράς και αποτελεί ένα πλούτο αναξιοποίητων ευκαιριών για τους Ρώσους επενδυτές. Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη έχουν ενισχύσει τη θέση της Κύπρου ως ένα δυναμικό παγκόσμιο και περιφερειακό επιχειρηματικό και οικονομικό κέντρο το οποίο προσφέρει στους επενδυτές υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Η χώρα μας αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ τριών ηπείρων και της ΕΕ, με εύκολη πρόσβαση από και προς τις κύριες περιφερειακές αγορές της Ευρώπης, της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Περαιτέρω, η κυπριακή οικονομία προσφέρει βασικά πλεονεκτήματα όπως χαμηλό συντελεστή εταιρικού φόρου (10%), συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας με περισσότερες από 44 χώρες ανά το παγκόσμιο, όπως επίσης και ένα αποτελεσματικό και διαφανές ρυθμιστικό πλαίσιο.

Η Κύπρος παρέχει μια εξαιρετική πλατφόρμα για διεξαγωγή και διαχείριση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων από τη Ρωσία στην Ευρώπη και αντίστροφα. Η γεωγραφική της θέση, τα φορολογικά οφέλη και η ισχυρή υποδομή παροχής υπηρεσιών μετατρέπουν την Κύπρο σε μια πύλη της Ευρώπης.

Η Κύπρος αποτελεί ένα αξιοζήλευτο διεθνή επιχειρηματικό κόμβο για τους Ρώσους επιχειρηματίες, όπως καταδεικνύεται από το γεγονός ότι η Άμεση Ξένη Επένδυση στην Κύπρο από τη Ρωσία έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Πράγματι, η Ρωσία υπήρξε παραδοσιακά ένας μεγάλος επενδυτής με την οικονομία της να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και να επενεργεί ως καταλύτης στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

Η Κύπρος και η Ρωσία απολαμβάνουν στενές επιχειρηματικές σχέσεις. Οι πολυάριθμες διμερείς συμφωνίες μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας αναμένεται ότι θα συμβάλουν περαιτέρω στην ενίσχυση της υπάρχουσας στέρεης επενδυτικής σχέσης, ενώ την ίδια στιγμή θα δράσουν ως καταλύτης για νέες επενδυτικές ευκαιρίες ανάμεσα στις δύο χώρες. Αυτές οι συμφωνίες δημιουργούν επίσης νέες ευκαιρίες και εξαίρετες συνθήκες για ανάπτυξη ακόμη περισσότερων επιχειρηματικών συνεργασιών και δραστηριοτήτων μεταξύ επιχειρηματιών των δύο χωρών, με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.

Από την πλευρά μας θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίζουμε τις δραστηριότητες διεθνών εταιριών στην Κύπρο, ενώ την ίδια στιγμή προωθούμε νέα μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι η ελκυστικότητα του επενδυτικού περιβάλλοντος αναβαθμίζεται συνεχώς.

Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στις Ρωσικές εταιρείες που επιδιώκουν να αναπτύξουν δράση σε διεθνείς αγορές ένα αξιόπιστο προορισμό, διά μέσω του οποίου μπορούν να εκμεταλλευτούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου προς όφελός τους. Σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, η Ρωσική επιχειρηματική κοινότητα έχει ένα ασφαλή και αξιόπιστο εταίρο, στον οποίο μπορείτε να βασιστείτε για την υλοποίηση των διεθνών στρατηγικών σας σχεδίων.

Αυτό το Φόρουμ είναι μια ευκαιρία για επιχειρηματίες από τη Ρωσία και την Κύπρο για να ανταλλάξουν σκέψεις και απόψεις, να διερευνήσουν προοπτικές και να συζητήσουν τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Κύπρο. Το Φόρουμ θα μπορούσε επίσης να προσφέρει πρόσφορο έδαφος για συζήτηση οποιωνδήποτε άλλων επιχειρηματικών-επενδυτικών ζητημάτων που επηρεάζουν τη Ρωσία και την Κύπρο, όπως και τις οικονομίες και τη θέση μας στο διεθνή επιχειρηματικό χάρτη, χαράσσοντας πολιτικές και όχι αποτελώντας απλώς ένα βήμα για δημιουργία «τροφής προς σκέψη».

Είναι γεγονός ότι η Ρωσία είναι ικανή να διαδραματίσει σημαντικό και αποφασιστικό ρόλο στις μελλοντικές εξελίξεις της παγκόσμιας οικονομίας. Το Φόρουμ θα προβάλει όλες τις πτυχές αυτού του ρόλου, παρέχοντας καθοδήγηση σε σχέση με τη στρατηγική και τις δράσεις που θα αναληφθούν μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι δεσμευμένη στην περαιτέρω ενίσχυση των πολιτικών, επιχειρηματικών και οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία. Από αυτή την άποψη, το Φόρουμ παρέχει μια εξαίρετη ευκαιρία, ειδικότερα αν λάβουμε υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις και τις επενδυτικές προοπτικές που προέκυψαν στον τομέα της Ενέργειας. Φυσικά, αναμένουμε ότι οι Ρωσικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σ’ αυτό τον τομέα θα επιδείξουν ενδιαφέρον και θα εξετάσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρονται.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το Ρωσικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο για Συνεργασία με την Κύπρο και, τέλος, τον Επιχειρηματικό Σύνδεσμο Κύπρου-Ρωσίας για την πρωτοβουλία τους να οργανώσουν αυτό το Φόρουμ.

Θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω ότι η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τη σημασία των ξένων επενδύσεων για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, έχει ιδρύσει τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων ο οποίος, σε σύμπραξη και συνεργασία με το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, εργάζεται εντατικά για την περαιτέρω ενίσχυση του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Κύπρο και την προώθηση και προβολή της χώρας ως ελκυστικής πλατφόρμας και προορισμού για τους ξένους επενδυτές.

Εύχομαι σε όλους σας εποικοδομητικές συζητήσεις και ευχάριστη διαμονή στην Κύπρο η οποία, όπως όλοι γνωρίζετε, δεν αποτελεί μόνο ένα διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, αλλά και ένα όμορφο και φιλόξενο τουριστικό προορισμό.

Καλωσορίσατε και καλή διαμονή.