9/2/12

* Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου σε σχέση με το φυσικό αέριο *Ακούστε Ζωντανά / www.euro- Vouli.net

09/02/2012
 «Ό,τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, το έχουμε κάνει έπειτα από συμβολή και συζήτηση με τεχνοκράτες, αλλά οι πολιτικές αποφάσεις εναπόκεινται στην Κυβέρνηση διότι η Κυβέρνηση λογοδοτεί στο λαό», είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου αναφερόμενος στο θέμα που αφορά στον δεύτερο γύρο αδειοδότησης σε σχέση με το φυσικό αέριο.



Ερωτηθείς αν συμμερίζεται η Κυβέρνηση τις αντιδράσεις από πλευράς ΑΚΕΛ σε σχέση με την ενέργεια της Νομικής Υπηρεσίας να εξετάσει πρόταση νόμου βουλευτών σε σχέση με τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε: «Η θέση του ΑΚΕΛ είναι θέση του ΑΚΕΛ. Τις θέσεις της Κυβέρνησης αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα, για το οποίο έγινε και γίνεται συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, εξέφρασε η αρμόδια Υπουργός.

Διερωτώμαι πραγματικά πώς μπορεί η ομάδα των τεχνοκρατών να διαπραγματευθεί ένα θέμα που περιλαμβάνει σημαντικά ζητήματα δημοσίου συμφέροντος και εθνικής ασφάλειας, διότι ένα από τα κριτήρια για επιλογή εταιρειών αναφορικά με τα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ έχει να κάνει με δημόσιο συμφέρον και ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

Επίσης, όταν λέει ο νόμος ότι είναι η αρμόδια Υπουργός η οποία χειρίζεται το θέμα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις, οι προτάσεις και οι σκέψεις των τεχνοκρατών. Ό,τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, το έχουμε κάνει έπειτα από συμβολή και συζήτηση με τεχνοκράτες, αλλά οι πολιτικές αποφάσεις εναπόκεινται στην Κυβέρνηση διότι η Κυβέρνηση λογοδοτεί κιόλας προς το λαό και έχει λάβει από το λαό την εντολή το 2008 να κυβερνήσει. Αυτή η προσπάθεια, να αφαιρούνται αρμοδιότητες από την Κυβέρνηση και να πηγαίνουν αλλού, παραβιάζει βασική συνταγματική αρχή που είναι η διάκριση των εξουσιών».
Ερωτηθείς αν υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει το νομικό πλαίσιο που θα διέπει τις διαπραγματεύσεις για τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης και έτσι να καθυστερήσει η Κυβέρνηση σε σχέση με αυτό το θέμα, ο κ. Στεφάνου είπε: «Είναι ακόμη ένα ακατανόητο θέμα. Ενώ βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης - εντός λίγων ημερών θα γίνει η δημόσια ανακοίνωση του δεύτερου γύρου αδειοδότησης - υπάρχει και αυτό το θέμα που αμέσως δημιουργεί άλλα προβλήματα».

Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να καθυστερήσει η διαδικασία, ο κ. Στεφάνου είπε «εμείς θα προχωρήσουμε», ενώ ερωτηθείς, είπε ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει «με βάση τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος. Ο νόμος είναι εκεί».