18/2/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη σε δεντροφύτευση στο Πάρκο Αθαλάσσας, Δασύλλιο Αϊρκώτισσας
18/02/2012






Με μεγάλη ευχαρίστηση αποδέχθηκα την πρόσκληση σας να παρευρεθώ σε αυτή την ωραία εκδήλωση που πραγματοποιείται από αγάπη προς το δέντρο και το πράσινο.

Εκδηλώσεις όπως η σημερινή είναι αξιέπαινες και πρωτοποριακές για τον τόπο μας. Η δημιουργία αυτού του δασυλλίου αποτελεί όχι μόνο σημείο συνάντησης των Λαπηθιωτών τα τελευταία επτά χρόνια, αλλά μας υπενθυμίζει ότι η αιματοβαμμένη Λάπηθος εδώ και 38 χρόνια καρτερικά υπομένει τη μπότα του κατακτητή αναμένοντας την πολυπόθητη μέρα της επιστροφής.

Για αυτή την ευγενή εκδήλωση, συγχαίρω θερμά το ΑΚΕΛ και τις Λαϊκές Οργανώσεις Λαπήθου που, σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών, όχι μόνο φυτεύουν και αναπληρώνουν τις όποιες απώλειες, αλλά παρέχουν και την απαραίτητη φροντίδα για τη σωστή εγκατάσταση της φυτείας.

Τα δάση κατέχουν ξεχωριστή θέση και σημασία στη ζωή μας ενώ οι περιβαλλοντικές τους λειτουργίες είναι αναρίθμητες και πολύτιμες για την υγεία και ποιότητα ζωής του ανθρώπου, αλλά και για την οικολογική σταθερότητα στον πλανήτη μας.

Το Εθνικό Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας αποτελεί τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου για την πρωτεύουσα, ενώ συνδυάζει την υπαίθρια αναψυχή με τη σωματική άσκηση και την περιβαλλοντική εκπαίδευση και επιμόρφωση.

Είναι όμως πραγματικά απογοητευτικό που, ακόμη και στις μέρες μας, η καταστροφή και συρρίκνωση των δασών σε πολλά σημεία της Γης συνεχίζεται, παρά τις διεθνείς, επίπονες και πολυδάπανες προσπάθειες, με αρνητικά συνεπακόλουθα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Γι’ αυτό ο καθένας μας πρέπει να συμβάλει στην προστασία της φύσης, στην επέκταση του πρασίνου και στον τερματισμό της υποβάθμισης του χερσαίου περιβάλλοντος. Μόνο έτσι οι επόμενες γενιές θα μπορούν να ζήσουν σε συνθήκες που θα τους επιτρέπουν την απρόσκοπτη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, σε ένα υγιές περιβάλλον που να διασφαλίζει υψηλά επίπεδα ποιότητας ζωής.

Ολοκληρώνοντας, συγχαίρω και πάλι τους εμπνευστές και διοργανωτές της εκδήλωσης αυτής αλλά και όλους όσοι με οποιονδήποτε τρόπο εμπλέκονται στην προσπάθεια αυτή. Εύχομαι όπως η επόμενη μας συνάντηση να γίνει κάτω από συνθήκες ελευθερίας στον σκλαβωμένο Δήμο της Λαπήθου.

Σας ευχαριστώ.