5/2/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου
05/02/2012





Ενόψει των προεδρικών εκλογών οι μεταλλάξεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Νίκου Αναστασιάδη συνεχίζονται, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προσθέτοντας ότι οι αναφορές του κ. Αναστασιάδη ότι δεν υπάρχει ενημέρωση στο Εθνικό Συμβούλιο στερούνται αξιοπιστίας.

Σε δηλώσεις του το απόγευμα στους δημοσιογράφους, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ενόψει των προεδρικών εκλογών οι μεταλλάξεις του κ. Αναστασιάδη συνεχίζονται.

Διαμαρτύρεται ο κ. Αναστασιάδης ότι δεν υπάρχει ενημέρωση στο Εθνικό Συμβούλιο. Οι περί τούτου δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ στερούνται αξιοπιστίας. Υπενθυμίζουμε ότι παρόμοιες δηλώσεις είχε διατυπώσει ο κ. Αναστασιάδης και επί άλλων Προεδριών. Επί Τάσσου Παπαδόπουλου δε, ο ΔΗΣΥ αποχώρησε από το Εθνικό Συμβούλιο κατηγορώντας τoν Τάσσο Παπαδόπουλο για περιφρόνηση του Σώματος. Βέβαια, επί εποχής Γλαύκου Κληρίδη, και ειδικά την περίοδο των μυστικών συνομιλιών, όταν κανένας δεν γνώριζε τίποτα για τις διαπραγματεύσεις, ο ΔΗΣΥ και ο κ. Αναστασιάδης δεν είχαν κανένα πρόβλημα.

Αναφορικά με την ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου θέλω να δηλώσω ότι όλες οι συγκλίσεις, αλλά και οι αποκλίσεις είναι στα χέρια των πολιτικών δυνάμεων από τον Αύγουστο του 2009. Για τη σύγκλιση των τεσσάρων ελευθεριών, που επιτεύχθηκε τον Γενάρη του 2010, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο εδώ και καιρό. Το περίγραμμα των θέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν έχει δοθεί στην τουρκοκυπριακή πλευρά και δεν έχει συζητηθεί στη συνάντηση της Νέας Υόρκης. Ούτε καν νύξη δεν έχει γίνει εκεί. Το περίγραμμα αυτό, που είναι οι γνωστές θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, θα δοθεί στις πολιτικές δυνάμεις, όπως έχει αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το ίδιο έλλειμμα αξιοπιστίας υπάρχει και στο θέμα του διαπραγματευτή. Ο κ. Αναστασιάδης σπεύδοντας άρον-άρον να συναντήσει άλλες πολιτικές δυνάμεις, αλλά και για να κατευνάσει ανησυχίες που αφορούν τη δική του στάση στο δημοψήφισμα του 2004, είχε δηλώσει ότι αν και εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος, δεν θα είναι διαπραγματευτής. Έπειτα, κατά τον προσφιλή του τρόπο μετάλλαξε τη θέση του για να τη συνδέσει με την Ευρωπαϊκή Προεδρία της Κύπρου και τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Η σκοπιμότητα και σ’ αυτή την περίπτωση είναι προφανής. Όπως προφανής είναι η σκοπιμότητα να υποβιβάζεται και να απαξιώνεται ένας συνταγματικά κατοχυρωμένος θεσμός, όπως είναι η Προεδρία του κράτους, και να προτείνεται η υποκατάστασή του από ένα συμβουλευτικό Σώμα, όπως είναι το Εθνικό Συμβούλιο ή ακόμα από το Άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών, στο οποίο ούτε καν πρακτικά δεν τηρούνται.

Φυσικά, ούτε και σ’ αυτό το θέμα ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ δεν είχαν προηγουμένως κανένα πρόβλημα με το να είναι ο Πρόεδρος διαπραγματευτής.

Ο κ. Αναστασιάδης ερωτηθείς για την πολυμερή διάσκεψη, θα μπορούσε να υπενθυμίσει την πρότασή του για διεύρυνση των διαπραγματεύσεων, την οποία υποστηρίζει και με την οποία διαφωνούν όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Θα μπορούσε, επίσης, να υπενθυμίσει τη θέση του για χαλαρή ομοσπονδία και για απονευρωμένη κεντρική Κυβέρνηση, για την οποία κάνει λόγο σήμερα σε σχετική του συνέντευξη σε εφημερίδα. Δεν το κάνει, όμως, διότι όλα αυτά δεν συνάδουν με την προσπάθειά του να συναντήσει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης ενόψει προεδρικών εκλογών».



Αρχή