6/2/12

Ομιλία του Υπουργού Υγείας δρος Σταύρου Μαλά σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακαρείου Νοσοκομείου και του King’s College Hospital του Λονδίνου
06/02/2012





Κατ’ αρχάς θα ήθελα να καλωσορίσω τους εκλεκτούς καλεσμένους μας από το εξωτερικό, τον κ. Richard Miller, Ανώτερο Εκτελεστικό Διευθυντή, τον δρα Alastair Baker, Ειδικό Παιδοηπατολόγο, και τον δρα Babu Vadalayan ειδικό Παιδογαστρεντερολόγο, που αποτελούν την αντιπροσωπεία του King’s College Hospital του Λονδίνου. Ήρθαν σήμερα και υπογράψαμε το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ Λευκωσίας και του King’s College Hospital.

Η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική για τους παιδιατρικούς ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές και περίπλοκες ηπατικές και γαστρεντερολογικές παθήσεις. Με την υπογραφή του Μνημονίου αυτού ελαττώνεται κατά πολύ η ταλαιπωρία των ασθενών και των οικογενειών τους επειδή θεσμοθετείται η ήδη υπάρχουσα συστηματική συνεργασία μεταξύ των δύο Νοσοκομείων. Διευρύνεται επίσης η τόσο σπουδαία, εποικοδομητική και παραγωγική συνεργασία που είχαμε με τον Ειδικό Παιδοηπατολόγο δρα Alastair Baker όσον αφορά τους ασθενείς με ηπατικές παθήσεις, και τον δρα Babu Vadamalyan όσον αφορά τους ασθενείς με γαστρεντερολογικές παθήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή μέρα αποτελεί επιστέγασμα της μέχρι σήμερα πολυετούς συνεργασίας της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακαρείου Νοσοκομείου με τον δρα Alastair Baker, ο οποίος για πέντε συνεχή χρόνια επισκέπτεται το Μακάρειο Νοσοκομείο κάθε Μάιο και εξετάζει δωρεάν δεκάδες ασθενείς με περίπλοκα και χρόνια ηπατικά προβλήματα. Με τη εποικοδομητική αυτή συνεργασία δεν υπάρχει πλέον ανάγκη να μεταβαίνουν στο εξωτερικό όλοι οι ασθενείς όπως γινόταν στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να εξοικονομούνται δημόσιοι πόροι και να ελαχιστοποιείται η ταλαιπωρία των ασθενών και των οικογενειών τους.

Στα πλαίσια του Μνημονίου Συνεργασίας που υπογράψαμε σήμερα προβλέπεται επίσης και η εκπαίδευση από το King’s College Hospital ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού του Μακαρείου Νοσοκομείου στην ειδικότητα της Γαστρεντερολογίας, ώστε η Ηπατολογική Κλινική που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο μας να μπορέσει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στο μέλλον ως Γαστρεντερολογική και Ηπατολογική Κλινική.

Η Κλινική αυτή, με τη ρύθμιση που γίνεται με την υπογραφή του παρόντος Μνημονίου, ευρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και αλληλοενημέρωση με την κλινική του King’s College Hospital με ανυπολόγιστα οφέλη για τους Κύπριους ασθενείς και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εκλεκτούς μας προσκεκλημένους από το King’s College Hospital που ήρθαν για να υπογράψουν το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο Νοσοκομείων αλλά και να εξετάσουν ασθενείς, ενεργοποιώντας το Μνημόνιο που υπογράφηκε από σήμερα.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον Εκτελεστικό Ιατρικό Διευθυντή του Μακαρείου Νοσοκομείου δρα Πέτρο Μάτσα, τον Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής δρα Ανδρέα Χατζηδημητρίου και την Παιδίατρο Παναγιώτα Πρωτοπαπά που με τη συστηματική εργασία τους ανέπτυξαν τόσο πολύ την παροχή της ιατρικής φροντίδας στους ασθενείς με περίπλοκα ηπατικά προβλήματα και έφεραν σε πέρας την υπογραφή του Μνημονίου αυτού.