5/2/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ
04/02/2012





Αποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή, η πρόσκλησή σας να χαιρετίσω το 9ο Τακτικό Συνέδριο της ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ.

Η Παγκύπρια Ανεξάρτητη Συντεχνία Εργατοϋπαλλήλων της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, με μια διαχρονική πορεία πέραν των 20 χρόνων διαδραμάτισε και διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην αναβάθμιση του εργασιακού περιβάλλοντος της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου. Από την ίδρυση της η ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ πρωταγωνίστησε στους αγώνες για διασφάλιση καλύτερων συνθηκών και όρων απασχόλησης για τους εργαζομένους στην ΑΤΗΚ και γι’ αυτό όλοι εσείς, τα στελέχη και μέλη της ΠΑΣΕ πρέπει να είστε περήφανοι.

Οι συνθήκες που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα η οικονομία μας λόγω της παρατεταμένης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και ύφεσης θέτουν τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν πλέον να διαδραματίσουν διπλό ρόλο. Από τη μια πρέπει να διασφαλίσουν την επιβίωση των οργανισμών που εργοδότουν τα μέλη τους και από την άλλη να διασφαλίσουν την απασχόληση και τα δικαιώματα των μελών τους.

Το δυσμενές κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον που επικρατεί, σε συνδυασμό με την φιλελευθεροποίηση των αγορών, την παγκοσμιοποίηση και την εξέλιξη της τεχνολογίας, καθιστούν αναγκαία την προσαρμογή στις νέες συνθήκες. Η εμμονή στον θεσμοθετημένο κοινωνικό διάλογο και ο σεβασμός στο σύστημα εργασιακών σχέσεων είναι ουσιαστικής σημασίας στην προσπάθεια για εξεύρεση ισορροπημένων και δίκαιων λύσεων.

Θα πρέπει να τονίσω την προθυμία, τόσο εμού προσωπικά όσο και του προσωπικού του Υπουργείου μου, να ακούμε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες σας, με διάθεση για προώθηση λύσεων στα θέματα που σας αφορούν. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να σημειώσω ότι η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και κατ’ επέκταση του συστήματος εργασιακών σχέσεων είναι ανάμεσα στους πρωταρχικούς στόχους του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η περαιτέρω ενίσχυση του συστήματος εργασιακών σχέσεων είναι αναγκαία ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στα σημερινά δεδομένα της οικονομίας και του εργασιακού περιβάλλοντος. Επιθυμία της Κυβέρνησης είναι να ενισχύσουμε με θεσμικά μέτρα το σύστημα εργασιακών σχέσεων έτσι ώστε να διασφαλιστεί στην πράξη το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των εργαζομένων για συνδικαλιστική οργάνωση και έκφραση μέσω των συντεχνιών τους.

Η επικράτηση συνθηκών εργατικής ειρήνης αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τον τόπο μας και οπωσδήποτε για την ΑΤΗΚ. Η Αρχή, που εδώ και πολλά χρόνια λειτουργεί σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, έχει συστηματοποιήσει την αναβάθμιση των υπηρεσιών της και έχει επιτύχει να προσφέρει πολλά και συνεχώς καλύτερα προϊόντα στους καταναλωτές της. Θεμέλιος λίθος στην προσπάθεια αυτή, είναι το ίδιο το ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό της Αρχής. Οι άνθρωποι της ΑΤΗΚ, πολλοί από τους οποίους είναι μέλη της Συντεχνίας σας, είναι ό,τι πολυτιμότερο έχει. Η διασφάλιση ότι θα συνεχίσουν να επικρατούν υγιείς εργασιακές σχέσεις στον χώρο που θα ικανοποιούν τις προσδοκίες των ανθρώπων της ΑΤΗΚ αλλά και της ίδιας της ΑΤΗΚ συνιστά απόλυτη αναγκαιότητα τόσο στην καθημερινή δράση, όσο και σε κάθε αναπτυξιακό και καινοτόμο εγχείρημα της.

Η Κυβέρνηση στηρίζει τους ημικρατικούς οργανισμούς και διαφυλάσσει τον δημόσιο χαρακτήρα τους. Όσον αφορά την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, οραματιζόμαστε ένα δυναμικό και ευέλικτο οργανισμό που θα συνεχίσει να υπηρετεί την κοινωνία, διευρύνοντας την προσφορά της μέσω της παροχής αξιόπιστων και με λογικό κόστος υπηρεσιών. Φιλοδοξούμε να την καταστήσουμε μια ακόμη πιο σύγχρονη και ανταγωνιστική επιχειρησιακή μονάδα που θα ανταποκρίνεται άμεσα στις ανάγκες του τομέα όπου δραστηριοποιείται. Επιδιώκουμε μια Αρχή η οποία θα είναι σε θέση να λειτουργεί με βάση την πιο σύγχρονη τεχνολογία, μέσα σε συνθήκες οικονομικής ευρωστίας. Οραματιζόμαστε ένα οργανισμό που θα διαφοροποιείται από τον ανταγωνισμό λόγω της ευαισθησίας του για τον άνθρωπο και της προαγωγής του σεβασμού προς το ευρύτερο περιβάλλον.

Για τα μεγάλα ζητήματα του δημόσιου και ημιδημόσιου τομέα, της βελτίωσης της αποδοτικότητας και για πολλά άλλα καίρια ζητήματα, η Κυβέρνηση έχει την θέση πως τα επιδιωκόμενα οφέλη μπορεί να προκύψουν μέσα από την υιοθέτηση εκσυγχρονιστικών τομών, πράγμα που προϋποθέτει και τον αναγκαίο διάλογο με τις εμπλεκόμενες οργανώσεις. Αυτό είναι και η διαχρονική μας πολιτική θέση η οποία αντικατοπτρίζει τον σεβασμό μας προς το συνδικαλιστικό κίνημα. Προσδοκούμε λοιπόν, ότι μέσα από την αμοιβαία αναγνώριση του δημοσίου συμφέροντος, θα χαράξουμε τις κοινά αποδεκτές εκσυγχρονιστικές τομές για να προχωρήσουμε με αισιοδοξία στο νέο περιβάλλον. Εκφράζω ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι θα προσεγγίσουν αυτά τα καθοριστικά ζητήματα με σοβαρότητα, ρεαλισμό και υπευθυνότητα.

Οι σοβαρότατες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι κοινές. Με κοινή προσπάθεια, στηριγμένοι στο πετυχημένο μικτό οικονομικό μοντέλο και στο επίσης πετυχημένο σύστημα εργασιακών σχέσεων που εφαρμόζουμε μπορούμε να πάρουμε μπροστά και τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, για το καλό της οικονομίας και της Κύπρου γενικότερα.