3/2/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη στην τελετή βράβευσης των κορυφαίων αθλητών των Σκοπευτικών Οργανώσεων Αμμοχώστου και Ελεύθερης Περιοχής Αμμοχώστου, στο Παραλίμνι
03/02/2012

Να μη μεταδοθεί πριν τις 7.30 μ.μ.



Ευχαριστώ τους φίλους Προέδρους και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Σκοπευτικών Οργανώσεων Αμμοχώστου και Ελεύθερης Περιοχής Αμμοχώστου για την πρόσκληση στην τελετή βράβευσης των κορυφαίων αθλητών και αθλητριών της επαρχίας. Μια εκδήλωση στην οποία αποτυπώνεται ανάγλυφα η σημερινή κατάσταση της ημικατεχόμενης πατρίδας μας, αφού σ’ αυτή συμμετέχουν πρόσφυγες και αυτόχθονες αθλητές, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι μας δείχνουν και τον δρόμο που όλοι μας πρέπει να βαδίσουμε, με κοινούς στόχους και κοινά οράματα μέχρι την τελική επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της πατρίδας μας.

Είναι πολύ καλά γνωστές οι μεγάλες και συνεχείς διεθνείς διακρίσεις της κυπριακής σκοποβολής, με τις οποίες προβάλλεται η Κύπρος με τον καλύτερο τρόπο στις μεγαλύτερες αθλητικές διοργανώσεις. Δικαιολογημένη, λοιπόν, η υπερηφάνεια που όλοι νοιώθουμε γι’ αυτό το γεγονός και φυσικά ιδιαίτερη τιμή για εσάς, αφού η Σκοπευτική Οργάνωση Αμμοχώστου και η Σκοπευτική Οργάνωση Ελεύθερης Περιοχής Αμμοχώστου αποτελούν δυο από τα εκλεκτά σωματεία της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Κύπρου (ΣΚΟΚ). Όλοι δε μπορούμε να κατανοήσουμε πως η εξαιρετική αυτή πορεία σας δεν προέκυψε τυχαία, αλλά ήταν το αποτέλεσμα πολύ σκληρής και μεθοδικής δουλειάς και, μάλιστα, κάτω από αντίξοες συνθήκες. Αναγνωρίζουμε, για παράδειγμα, πως η Σκοπευτική Οργάνωση Αμμοχώστου, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΣΚΟΚ, δίνει με επιτυχία μάχες για να επιβιώσει στην προσφυγιά και να κρατήσει τα μέλη της κοντά στον αθλητισμό όπως, επίσης, αναγνωρίζουμε πως η Σκοπευτική Οργάνωση Ελεύθερης Περιοχής Αμμοχώστου αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα, αν όχι το σπουδαιότερο φυτώριο νεαρών σκοπευτών οι οποίοι εμπλουτίζουν συνεχώς το αθλητικό δυναμικό της Ομοσπονδίας. Τρανό παράδειγμα και το γεγονός ότι δυο από τoυς τρεις αθλητές της σκοποβολής που θα μας εκπροσωπήσουν στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ο Αντώνης Ανδρέου και η Παναγιώτα Ανδρέου, είναι αθλητές της Οργάνωσης που μας φιλοξενεί απόψε.

Είναι γι’ αυτούς τους λόγους, κυρίως, που η Κυβέρνηση Χριστόφια, όπως συμβαίνει με όλο το φάσμα του αθλητισμού, βρίσκεται πάντα δίπλα στα δυο σκοπευτικά σωματεία της Αμμοχώστου, έτοιμη να στηρίξει τα Συμβούλια και τους αθλητές για να προχωρήσουν με επιτυχία στους στόχους τους, και μέσα από τις δικές τους επιτυχίες να προβάλουν ακόμα καλύτερα την μικρή μας πατρίδα στο εξωτερικό.

Ως Κυβέρνηση και ειδικότερα ως Υπουργείο Εσωτερικών θα στηρίζουμε και θα υπερασπιζόμαστε το κεκτημένο δικαίωμα της Σκοπευτικής Οργάνωσης Ελεύθερης Περιοχής Αμμοχώστου να διαθέτει και να συντηρεί το δικό της σκοπευτήριο. Ένα χώρο που αποτελεί και το καταφύγιο των νεαρών σκοπευτών και σκοπευτριών της περιοχής οι οποίοι, κόντρα στις επικίνδυνες και ύποπτες τάσεις της εποχής μας και μερίδας της νεολαίας, επιλέγουν τον αθλητισμό - και στην προκειμένη περίπτωση τη σκοποβολή - ως τρόπο ζωής. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο θα υπερασπιζόμαστε συνεχώς τη διατήρηση των εγκαταστάσεων του παρόντος σκοπευτηρίου στο Παραλίμνι.

Όπως έχω ήδη ενημερώσει σχετικά αξιωματούχους του σωματείου σας σε συνάντηση που είχα μαζί τους, το Υπουργείο είναι έτοιμο να μεταβιβάσει στην Σκοπευτική Οργάνωση Ελεύθερης Περιοχής Αμμοχώστου τα χαλίτικα που βρίσκονται εκτός του προγράμματος NATURA. Θέλουμε να πιστεύουμε πως η ένταξη του σκοπευτηρίου στο πενταετές πρόγραμμα διαχείρισης της Λίμνης Παραλιμνίου θα έχει αίσια κατάληξη. Πιστεύω πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα αποδειχθούν επαρκή και δεν θα χρειαστεί να μετακινηθεί το σκοπευτήριο σας. Όμως, ακόμη και αν τα μέτρα αυτά δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα, και τελικά θα πρέπει το σκοπευτήριο να μετακινηθεί από αυτό το χώρο, να είστε βέβαιοι πως αυτό θα συμβεί μόνο αν προηγουμένως εξευρεθεί άλλος κατάλληλος χώρος και αφού κατασκευαστεί και εξοπλιστεί πλήρως καινούργιο διεθνές σκοπευτήριο στην περιοχή. Και αυτή είναι προσωπική μου δέσμευση, ενός ανθρώπου που είναι πραγματικός φίλος του αθλήματος και του σωματείου σας.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τα Διοικητικά Συμβούλια των δυο σωματείων για την απόφασή τους να αφιερώσουν τη σημερινή τελετή στους αθλητές της επαρχίας Αμμοχώστου που έχουν εκπροσωπήσει την Κύπρο και την επαρχία τους σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία, αφού έτσι θέτετε πρότυπα για τους νέους αθλητές μας οι οποίοι σίγουρα θα θελήσουν και θα προσπαθήσουν να φτάσουν και να ξεπεράσουν τους Ολυμπιονίκες μας. ιδιαίτερα θέλω να συγχαρώ τους αθλητές και αθλήτριες που θα τιμηθούν απόψε για τις επιτυχίες και τις λαμπρές επιδόσεις τους στη σκοποβολή τη χρονιά που μας πέρασε, αλλά και όλους όσοι με τη συμμετοχή τους συνεχίζουν να τιμούν αυτό το άθλημα.