3/2/12


Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους για την Εβδομάδα του Δέντρου

03/02/2012





Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες, εκπαιδευτικοί,

Η Εβδομάδα του Δέντρου είναι πολύ σημαντική για όλους μας, αφού δίνεται η ευκαιρία να αναλογιστούμε και να προβληματιστούμε για την άμεση σχέση που έχουν τα δέντρα με την ποιότητα περιβάλλοντος και της καθημερινής μας ζωής. Δίνεται η ευκαιρία να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για την αλόγιστη καταστροφή από τον ίδιο τον άνθρωπο και να επιδείξουμε τον αναγκαίο σεβασμό για τα δέντρα και για το περιβάλλον γενικότερα.

Οι μεγάλες αλλαγές που παρατηρούνται σήμερα στις κλιματολογικές συνθήκες, σε παγκόσμιο επίπεδο, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανθρωπότητα, όσον αφορά στο φυσικό περιβάλλον και στην επιβίωση μας σε αυτό τον πλανήτη. Είναι γι’ αυτούς τους λόγους που κρίνεται πια απαραίτητη η άμεση αντίδραση και η συνεργασία όλων των χωρών, για τη λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων, ώστε να αποτραπούν δυσάρεστες συνέπειες για το μέλλον της ανθρώπινης ζωής.

Μπροστά στον ορατό κίνδυνο καταστροφής του περιβάλλοντος, τα δέντρα αποτελούν αντίποδα. Όλοι γνωρίζουμε τα καλά των δέντρων, όπως επίσης και τα προβλήματα που δημιουργούνται από την καταστροφή των δασών. Η διαφοροποίηση της συμπεριφοράς μας και των συνηθειών μας για τα θέματα που σχετίζονται με την προστασία, τη διατήρηση και τον εμπλουτισμό του φυσικού μας περιβάλλοντος αποτελεί βασική αρχή για να αλλάξουμε τα σημερινά δεδομένα. Η δραστική εξοικονόμηση νερού, η ορθολογιστική διαχείριση των απορριμμάτων και η ανακύκλωση, η χρησιμοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, ο περιορισμός των ρύπων και των καυσαερίων διασφαλίζουν σίγουρα τόσο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος όσο και την αειφόρο ανάπτυξη.

Με την ευκαιρία που μας παρέχουν οι εκδηλώσεις της φετινής Εβδομάδας του Δέντρου, ας κάνουμε καθημερινό βίωμα μας την περιβαλλοντική ευαισθησία. Η Κύπρος μας αποτελεί στολίδι της Ανατολικής Μεσογείου με τις αμέτρητες ομορφιές της και αξίζει να ξαναγίνει το πράσινο νησί της αρχαιότητας. Ας μετατρέψουμε το σπίτι, τη γειτονιά, το σχολείο μας σε ευχάριστους χώρους πρασίνου, όπου όλοι θα ζουν, θα δημιουργούν και θα εργάζονται μέσα σε ένα όμορφο και υγιεινό περιβάλλον.

Ας γίνουμε ταυτόχρονα όλοι, μικροί και μεγάλοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί, καθημερινοί φύλακες και προστάτες του φυσικού μας περιβάλλοντος, το οποίο εκπέμπει σήμα κινδύνου και χρειάζεται επειγόντως τη δική μας βοήθεια και προστασία. Στις συνοικίες όπου ζούμε, στις πόλεις και τα χωριά μας, ας κάνουμε καθημερινό βίωμα μας τα συνθήματα για περισσότερο πράσινο παντού.

Με αυτό τον τρόπο θα προστατεύουμε και θα εμπλουτίζουμε το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής μας, την υγεία και γενικότερα τις συνθήκες διαβίωσης μας. Ευχή και ελπίδα μας τα παιδιά όλου του κόσμου να πλάθουν τα όνειρα τους για ένα καλύτερο αύριο σε ένα πράσινο, καθαρό και υγιεινό περιβάλλον.