3/2/12

Ο Υπουργός Γεωργίας συναντήθηκε με εκπροσώπους της Παγκύπριας Οργάνωσης Σιτηροπαραγωγών

03/02/2012
Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Κυριάκο Καϊλά και εκπροσώπους της Παγκύπριας Οργάνωσης Σιτηροπαραγωγών, στην παρουσία του Επιτρόπου του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) κ. Κώστα Πετρίδη, εκπροσώπων των Αγροτικών Οργανώσεων και υπηρεσιακών παραγόντων.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι των σιτηροπαραγωγών έθεσαν τους προβληματισμούς τους όσον αφορά Στην ολοκλήρωση της διαδικασίας καταβολής των επιδοτήσεων προς τους σιτηροπαραγωγούς από τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών. Οι εκπρόσωποι του ΚΟΑΠ ανέφεραν ότι το μεγαλύτερο μέρος των επιδοτήσεων έχει δοθεί στους δικαιούχους και δεσμεύθηκαν ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα καταβληθούν οι επιδοτήσεις για όλες τις υπό εξέταση αιτήσεις οι οποίες δεν παρουσιάζουν προβλήματα.

Στη συνέχεια ανταλλάγησαν απόψεις για την εφαρμογή του συστήματος αναφοράς τεμαχίων για τις καλλιέργειες και την αλλαγή από το συμβατικό σύστημα που βασίζεται στα κτηματολογικά σχέδια. Αναφέρθηκε ότι λόγω του ότι μια από τις αδυναμίες του ΚΟΑΠ ήταν το γεωγραφικό σύστημα αναφοράς τεμαχίου που διατηρούσε, το οποίο βασιζόταν μόνο στις κτηματολογικές αναφορές, και του γεγονότος ότι αποτελεί υποχρέωση του κάθε κράτους μέλους της ΕΕ να έχει ένα ακριβές σύστημα αναφοράς τεμαχίων ώστε να λαμβάνει επιδοτήσεις, ο Οργανισμός επέλεξε, μετά από επιστημονική διεργασία, ο καθορισμός των ορίων των τεμαχίων να γίνεται στη βάση της καλλιέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τα κτηματολογικά όρια όπου χρειάζεται αλλά και τις δορυφορικές φωτογραφίες που λαμβάνονται.

Τέλος, αναφορικά με το θέμα της δημιουργίας Μητρώου Αγροτών, ο κ. Υπουργός ενημέρωσε τους σιτηροπαραγωγούς ότι το θέμα έχει εξετασθεί σε συνεργασία με τις Αγροτικές Οργανώσεις και ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου το σχετικό νομοσχέδιο θα υποβληθεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.

Αρχή