17/2/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους στα εγκαίνια της 19ης Διεθνούς Εκπαιδευτικής Έκθεσης
17/02/2012





Η 19η Διεθνής Εκπαιδευτική Έκθεση, τα εγκαίνια της οποίας τελούμε σήμερα, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εκπαιδευτικές δραστηριότητες του τόπου μας. Είναι ένας ετήσιος, καθιερωμένος θεσμός που αναμένεται πάντα από τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και άλλους ενδιαφερόμενους, ως μια εξαιρετική ευκαιρία να συλλέξουν πληροφορίες για τα Κυπριακά, Ελλαδικά και άλλα πανεπιστήμια του εξωτερικού αλλά και να ενημερωθούν για το πολυσήμαντο έργο που επιτελείται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από την Προδημοτική μέχρι και την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την παρουσία της στα σημερινά εγκαίνια, η οποία μας τιμά ιδιαίτερα, την Επίτροπο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κα Ανδρούλα Βασιλείου. Η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα παρουσιάσει το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Νεολαία σε Κίνηση», αποτελεί μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες της φετινής Έκθεσης. Συγκεκριμένα, θα υπάρχει οργανωμένος χώρος εκδηλώσεων όπου ο καθένας θα μπορεί να ενημερωθεί για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, μέσα από τις εμπειρίες ατόμων που έχουν ήδη επωφεληθεί των δυνατοτήτων επιχορήγησης από την ΕΕ για σπουδές, εμπλοκή σε εθελοντικές δραστηριότητες και εργασία στο εξωτερικό.

Κυρίες και Κύριοι

Η φετινή 19η Διεθνής Εκπαιδευτική Έκθεση έχει ως κύριους άξονες της την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, έχουμε καθορίσει τους εξής δύο βασικούς πυλώνες της 19ης Εκπαιδευτικής Έκθεσης: «Το σχολείο μας – Ένα εργαστήριο ανάπτυξης κριτικής σκέψης, δημιουργικότητας και συνεργασίας» και «Η Κύπρος στην Ευρώπη», οι οποίοι αποτελούν και τους υπό έμφαση στόχους της σχολικής χρονιάς 2011 – 2012.

Μέσα από τη φετινή Έκθεση δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές μας, αλλά και σε γονείς, φοιτητές και άλλους ενδιαφερόμενους, να γνωρίσουν άμεσα τις κύριες πτυχές της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, την οποία υλοποιούμε με αποφασιστικά βήματα και αμείωτους ρυθμούς, παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Μια μεταρρύθμιση απαραίτητη για να διασφαλίσουμε μακροπρόθεσμα τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, θέτοντας τα θεμέλια της μακροπρόθεσμης ευημερίας της Κύπρου. Όπως συνάγεται άλλωστε τόσο από πρόσφατες εκθέσεις εμπειρογνωμόνων όσο και από τις τρέχουσες συζητήσεις που διεξάγονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ένα είναι βέβαιο, ότι η εκπαίδευση αποκτά ξανά κεντρική σημασία για την οικονομική ανάπτυξη.

Η φετινή χρονιά αποτελεί την αφετηρία για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον για την εκπαίδευση και τη χώρα μας, αφού ξεκίνησε η σταδιακή εισαγωγή των νέων αναλυτικών προγραμμάτων, καθώς και η εφαρμογή του νέου ωρολογίου προγράμματος στα δημοτικά σχολεία. Το δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο που οραματιστήκαμε και επαγγελθήκαμε άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση από θεωρία έγινε πράξη και οι σημαντικότερες πτυχές της θα προβληθούν στη φετινή έκθεση. Είμαστε βέβαιοι ότι με τις αλλαγές που προωθούνται στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης οι τεράστιες δαπάνες που γίνονται στην εκπαίδευση θα έχουν και τα αντίστοιχα αποτελέσματα που όλοι επιθυμούμε.

Πέρα από τη σταδιακή εισαγωγή των νέων αναλυτικών προγραμμάτων, έχουμε λάβει σημαντικά μέτρα και αποφάσεις που αναβαθμίζουν ουσιαστικά το εκπαιδευτικό μας σύστημα και αφορούν σε όλες τις βαθμίδες του, την πρωτοβάθμια, τη δευτεροβάθμια, την τριτοβάθμια και τη διά βίου εκπαίδευση. Ενδεικτικά αναφέρω τη μείωση του αριθμού των μαθητών κατά τμήμα στους 25 μαθητές σε όλες τις τάξεις από την Προδημοτική μέχρι τη Γ’ Λυκείου, την επέκταση των επιτυχημένων θεσμών Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) και Ανοιχτό Σχολείο, την απόφαση για λειτουργία Εσπερινής Τεχνικής Σχολής στη Λεμεσό, τη συνέχιση της επιχορήγησης όλων των μαθητών της Β’ Γυμνασίου για την αγορά φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή, την απόφαση για ίδρυση Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου που αναμένεται να δεχθεί τους πρώτους φοιτητές το 2013, τη χορήγηση άδειας λειτουργίας σε τρία Ιδιωτικά Πανεπιστήμια (Frederick University, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πανεπιστήμιο Λευκωσίας) και την απόφαση που λήφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για εγγραφή ενός νέου Ιδιωτικού Πανεπιστημίου στο Μητρώο Ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Στις σημερινές συνθήκες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ανάπτυξη της εκπαίδευσής μας. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εξασφάλισε πρόσφατα χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιμόρφωση και επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών, με την έγκριση του έργου «Ενδοϋπηρεσιακή Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης», που έχει προϋπολογισμό €5,704,685 και θα συγχρηματοδοτείται κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και κατά 15% από Εθνικούς Πόρους. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί το τέταρτο έργο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού που έχει ενταχθεί για συγχρηματοδότηση από το ΕΚΤ στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2007-2013. Τα άλλα έργα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού είναι:

· Πρόγραμμα κατά της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, της σχολικής αποτυχίας και της παραβατικότητας σε ζώνες εκπαιδευτικής προτεραιότητας (συνολικός προϋπολογισμός έργου: €10,9 εκατ.)
· Πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες και ξενόγλωσσους κατοίκους της Κύπρου (Επιμορφωτικά Κέντρα) (συνολικός προϋπολογισμός έργου: €3,2 εκατ.)
· Πρόγραμμα προϋπηρεσιακής κατάρτισης για υποψήφιους εκπαιδευτικούς Μέσης Εκπαίδευσης (συνολικός προϋπολογισμός έργου: €15,1 εκατ.)

Στόχος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού είναι μέσα στο 2012 να ολοκληρωθεί ο διάλογος για τα ωρολόγια προγράμματα της Μέσης Εκπαίδευσης, για το οποίο καταθέσαμε πρόσφατα ολοκληρωμένη πρόταση και να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το νέο σύστημα αξιολόγησης και για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος διορισμού των εκπαιδευτικών. Επίσης, επιδίωξή μας είναι να προωθηθεί στη Βουλή ο νόμος για τη δημιουργία του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ανώτερης Εκπαίδευσης και Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών και να προωθηθεί η δημιουργία Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα οποία με βάση τον προγραμματισμό μας θα λειτουργήσουν από το Σεπτέμβριο του 2012.

Παράλληλα, στα πλαίσια του δεύτερου πυλώνα της φετινής έκθεσης, ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο, το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού συμμετέχει στην προετοιμασία και διαχείριση της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως το αρμόδιο Υπουργείο για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας, Αθλητισμού και Οπτικοακουστικών. Η ανάληψη της Προεδρίας αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την ανάδειξη της ευρωπαϊκής διάστασης της εκπαίδευσης, τη συμμετοχή μας στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης στην Ευρώπη, καθώς επίσης και για την πληροφόρηση των εταίρων μας για τις δράσεις που υλοποιούμε στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Ταυτόχρονα, δίνεται η ευκαιρία ενημέρωσης και συλλογής των απαραίτητων πληροφοριών για το έργο της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, της Υπηρεσίας Ανάπτυξης Προγραμμάτων, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης, των Πολιτιστικών Υπηρεσιών και της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Επίσης, θα γίνεται ενημέρωση για τα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα του Υπουργείου, την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την αειφόρο ανάπτυξη, καθώς και για τα Δημόσια και Ιδιωτικά Πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού, καθώς και από το Συμβούλιο Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης – Πιστοποίησης (ΣΕΚΑΠ), το Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥΣΑΤΣ) και την Επιτροπή Αξιολόγησης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων (ΕΑΙΠ). Παράλληλα, στο χώρο θα υπάρχει έκθεση δράσεων των σχολείων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης μέσα από την οποία ο επισκέπτης θα μπορεί να ενημερωθεί για το έργο που επιτελείται με βάση τα νέα αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα και τους υπό έμφαση στόχους της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.

Φίλες και φίλοι,

Εγκαινιάζοντας τη σημερινή 19η Διεθνή Εκπαιδευτική Έκθεση, συγχαίρω θερμά το σύνολο των εκθετών, καλωσορίζω τα ελλαδικά, ευρωπαϊκά και άλλα ιδρύματα που συμμετέχουν με τα περίπτερα τους και ευχαριστώ όλους όσοι, με οποιοδήποτε τρόπο, βοήθησαν στην οργάνωση και πραγματοποίηση της φετινής Έκθεσης.

Ιδιαίτερα συγχαίρω τον Πρόεδρο της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων κ. Λοΐζο Κωνσταντίνου και όλο το προσωπικό της Αρχής για τη μεγάλη συμβολή τους στην επιτυχή διοργάνωση της Έκθεσης. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να εκφράσω τη δική μου βαθιά προσωπική εκτίμηση, αλλά και την εκτίμηση της Πολιτείας για τη μεγάλη προσφορά της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων στην προσπάθεια προβολής και προώθησης των επιτευγμάτων της Κύπρου όχι μόνο στον τομέα της εκπαίδευσης αλλά γενικά και σε όλους τους άλλους τομείς ανάπτυξης και δράσης.


Τα εκθέματα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού μαρτυρούν και καταδεικνύουν την υψηλή ποιότητα του έργου που επιτελείται στα σχολεία μας. Είμαι βέβαιος ότι τα παιδιά και οι νέοι μας, αλλά και όλοι οι επισκέπτες θα αποκομίσουν τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις, πληροφορίες και εμπειρίες από την Έκθεση. Συγχαίροντας ξανά τους διοργανωτές, εύχομαι κάθε επιτυχία στους στόχους και τις επιδιώξεις των διοργανωτών και των εκθετών.