17/2/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη σε Ημερίδα που διοργανώνει η Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης με τίτλο «Μαθησιακές δραστηριότητες σε θέματα διοίκησης και ηγεσίας για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης»
17/02/2012





Ευχαριστώ τους διοργανωτές για την πρόσκλησή σας στην δεύτερη αυτή Ημερίδα που έχει ως αντικείμενο τις «Μαθησιακές δραστηριότητες σε θέματα διοίκησης και ηγεσίας για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης του Έργου «Εκπαίδευση για την ανάπτυξη της διοικητικής και ηγετικής ικανότητας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Το Έργο, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους με ένα ποσό που υπερβαίνει τα δύο εκατομμύρια ευρώ, έχει επικεντρωθεί στην ανάδειξη και τεκμηρίωση των υφιστάμενων αδυναμιών, ειδικότερα στους τομείς της διοίκησης και της μάθησης, καθώς επίσης και στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εκπαίδευσης και σχεδιασμού για προώθηση σε συνεχή βάση της διοικητικής και ηγετικής ανάπτυξης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κατά τη διάρκεια της τετραετούς εφαρμογής του Έργου αναμένεται να επωφεληθούν συνολικά 1500 στελέχη, αιρετά και μη, των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η δε υλοποίησή του θα συμβάλει στην εμπέδωση της συνεχούς μάθησης και ανάπτυξης στα στελέχη των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην ενίσχυση της ικανότητας των οργανισμών αυτών να υλοποιούν σύνθετα προγράμματα και πολιτικές τοπικού ενδιαφέροντος.

Είναι γνωστό πως η Κυβέρνηση έχει θέσει ως ένα από τους στρατηγικούς της στόχους τη ριζική μεταρρύθμιση του Χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μια μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει στην πολυεπίπεδη ισχυροποίηση του θεσμού, με τρόπο που οι τοπικές Αρχές να λειτουργούν με διαφάνεια και αξιοκρατία, μέσα από διαδικασίες που να χαρακτηρίζονται από αποδοτικότητα και πολιτικές με συνοχή και συνέργεια. Όλοι κατανοούμε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η εξουσία που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη και τα καθημερινά του προβλήματα. Γι’ αυτό και η αναδιοργάνωση, αναδιάρθρωση και ισχυροποίηση του θεσμού επιβάλλεται για να μπορέσουμε πραγματικά να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών μας.

Ήδη, στη Βουλή εκκρεμεί η εξέταση και έγκριση των δύο νομοσχεδίων που έχουμε καταθέσει και αφορούν, το μεν ένα, την ενοποίηση και κωδικοποίηση των περί Δήμων και περί Κοινοτήτων Νόμων, καθώς και τη σύσταση Συμπλεγμάτων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το δε δεύτερο, τη σύσταση των Επαρχιακών Συμβουλίων. Και από αυτό το βήμα θα αδράξω την ευκαιρία για να επαναλάβω την έκκλησή μου προς το Νομοθετικό Σώμα το ταχύτερο να εγκρίνει αυτά τα νομοσχέδια για να αρχίσει η εφαρμογή της προτεινόμενης μεταρρύθμισης. Είναι πάντως ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι αρκετά άτυπα Συμπλέγματα Κοινοτήτων που ήδη λειτουργούν με επιτυχία θέλουν να προχωρήσουν με τη θεσμοθέτησή τους.

Ενημερωτικά να σας πω ότι ο δομημένος διάλογος που διεξάγουμε με τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα και τις Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων με αντικείμενο τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνεχίζεται. Σε αυτό τον νέο κύκλο διαβουλεύσεων, μεταξύ άλλων, συζητούμε τα θέματα προσλήψεων και προαγωγών από τις Τοπικές Αρχές, όπως επίσης και τη δημιουργία, σε συνεργασία με τον Έφορο Εσωτερικού Ελέγχου, μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου των Δήμων και Κοινοτήτων.

Είναι πολύ σημαντικό που η υλοποίηση του Έργου «Η εκπαίδευση για την ανάπτυξη της διοικητικής και ηγετικής ικανότητας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης» έρχεται σε αυτή την πολύ θετική χρονική συγκυρία, γιατί δίνει όλα τα απαραίτητα γνωσιολογικά εφόδια σε στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να λειτουργήσουν με απόλυτη επάρκεια μέσα στο σύγχρονο πεδίο και τους νέους ρόλους και αρμοδιότητες που εισάγουν οι προτάσεις μας για τη μεταρρύθμιση του θεσμού.
Συνεπώς, και επειδή η επιτυχία του Έργου αυτού βασίζεται στην ευρεία συμμετοχή, τόσο των αιρετών όσο και των υπηρεσιακών οι οποίοι θα κληθούν να τα παρακολουθήσουν, προσβλέπω σε ευρεία συμμετοχή σας στα εκπαιδευτικά αυτά προγράμματα.

Συγχαίρω τόσο την Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης όσο και τις Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων, αλλά και τους άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, για τη συμβολή τους στην υλοποίηση αυτού του Έργου.

Έχοντας πάντα ως στόχο τα καλύτερα για τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της σημερινής σας Ημερίδας.

Σας ευχαριστώ.