17/2/12

H Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συμμετείχε στο Συμβούλιο Απασχόλησης της ΕΕ

17/02/2012
Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους συμμετείχε στο Συμβούλιο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. H εφαρμογή της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» στους τομείς της απασχόλησης και της κοινωνικής πολιτικής, καθώς και η συμμετοχή των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια οργανισμών απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, τις εργασίες του Συμβουλίου.





Αναφορικά με τη Στρατηγική «Ευρώπη 2020», η κα Χαραλάμπους σε παρέμβαση της τόνισε ότι το κεντρικό θέμα το οποίο πρέπει να απασχολεί οριζόντια όλα τα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η επαναφορά των χωρών σε ρυθμούς ανάπτυξης φιλικής προς τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η κα Υπουργός είπε ότι η αύξηση της ανεργίας, και ειδικότερα ανάμεσα στους νέους και στους μακροχρόνια άνεργους, αποτελεί ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, με επιδράσεις στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και στην κοινωνική συνοχή της Ευρώπης.

Αφού ενημέρωσε για τα μέτρα που λήφθηκαν για αντιμετώπιση της ανεργίας στην Κύπρο, η κα Χαραλάμπους αναφέρθηκε και στις μεγάλες πιέσεις που δέχθηκε και συνεχίζει να δέχεται η αγορά εργασίας της Κύπρου από τη μεγάλη σε σχέση με το μέγεθος της ροή εργαζομένων. Το θέμα της κινητικότητας των εργαζομένων, είπε, κάτω από τις συνθήκες που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει εξαιρετικά πολύπλοκο. Σήμερα οι εργαζόμενοι διακινούνται για πολλούς και διάφορους λόγους και όχι κατ’ ανάγκη για να ικανοποιήσουν ελλείψεις στη χώρα φιλοξενίας. Έχω την άποψη, τόνισε η κα Υπουργός, ότι το θέμα θα πρέπει να μελετηθεί σε βάθος και να μας απασχολήσει πολύ σύντομα, με στόχο να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη από την κινητικότητα των εργαζομένων περιορίζοντας τυχόν αρνητικές πρακτικές και επιπτώσεις.

Στη συνέχεια, η κα Υπουργός επισήμανε ότι αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο που οι αριθμοί των ανέργων αυξάνονται και ο όρος «ευάλωτα άτομα» διευρύνεται, συμπεριλαμβάνοντας ολοένα και περισσότερες ομάδες του πληθυσμού, χρειαζόμαστε ένα νέο πλέγμα πολιτικών που θα συνδυάζουν τις ενεργητικές πολιτικές ενσωμάτωσης των ευάλωτων ομάδων με ένα δίκτυο αποτελεσματικών κοινωνικών πολιτικών στήριξης των αδύνατων, των φτωχών και των κοινωνικά ευάλωτων. Η κα Χαραλάμπους αναφέρθηκε και στις στοχευμένες κοινωνικές πολιτικές που ανέπτυξε η Κύπρος για τους συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα και στην παραχώρηση αντισταθμιστικών μέτρων σε άτομα με αναπηρίες, εργαζόμενους με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας αλλά και στους μακροχρόνια άνεργους. Αναφέρθηκε, επίσης, στους κεντρικούς στόχους της Κύπρου στον τομέα της απασχόλησης και κοινωνικής πολιτικής.

Όσον αφορά το θέμα της συμμετοχής των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια οργανισμών, η κα Χαραλάμπους τόνισε ότι στην Κύπρο, παρά τον αυξανόμενο αριθμό των γυναικών που συμμετέχουν ενεργά τα τελευταία χρόνια στην πολιτική, οικονομική και δημόσια ζωή, εντούτοις οι γυναίκες εξακολουθούν να υπο-εκπροσωπούνται στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Διερευνώντας τους λόγους που οδηγούν στο φαινόμενο αυτό, η κα Υπουργός επισήμανε πως η απουσία υψηλής ποιότητας και χαμηλού κόστους υπηρεσιών φροντίδας παιδιών, σε συνδυασμό με την άνιση κατανομή των ευθυνών μέσα στην οικογένεια, αλλά και η έλλειψη προτύπων για τις νέες γυναίκες αποτελούν, μεταξύ άλλων, σημαντικά εμπόδια για τη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομική ζωή.

Η κα Χαραλάμπους αναφέρθηκε στις πολιτικές και δράσεις που προωθεί η Κύπρος όπως το σχέδιο επιδότησης κόστους φροντίδας για οικονομικά αδρανείς γυναίκες, τα σχέδια γυναικείας επιχειρηματικότητας και τις δράσεις για τη μείωση του χάσματος των αμοιβών. Ενημέρωσε, επίσης, τους ομολόγους της ότι η Κύπρος έχει δρομολογήσει τη δημιουργία ενός «gender equality label» για τις επιχειρήσεις που θα προωθούν ενεργά πολιτικές ισότητας.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, η κα Υπουργός είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Φιλανδό και την Ιρλανδή ομόλογό της, τους οποίους ενημέρωσε για την προετοιμασία και τις προκαταρκτικές προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας στους τομείς της απασχόλησης και κοινωνικής πολιτικής.

Πριν από την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου, η κα Χαραλάμπους συμμετείχε στη συνάντηση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Τη συνάντηση απασχόλησε η εφαρμογή της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», ο ρόλος που θα πρέπει να διαδραματίσουν οι Υπουργοί Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής στην οικονομική διακυβέρνηση - ειδικότερα σε αυτή την περίοδο όπου απαιτούνται συνδυασμένα μέτρα οικονομικής εξυγίανσης μαζί με πετυχημένες πολιτικές ανάπτυξης πλούσιας σε θέσεις εργασίας - καθώς και η επιτακτική ανάγκη καταπολέμησης της νεανικής ανεργίας.