17/2/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ απάντησαν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων

16/02/2012

Η συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου υπηρετεί και εξυπηρετεί μόνον ειρηνικούς σκοπούς για τους δύο λαούς και για την περιοχή μας, ενώ αυτός που απειλεί είναι η Τουρκία, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ενώ από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο, τόνισε ότι σκοπός των δύο χωρών είναι η ειρηνική ανάπτυξη των αμοιβαίων σχέσεων για ευημερία και ειρήνη στην περιοχή.



Σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους, μετά τη σημερινή τους συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, αφού προέβησαν στην εναρκτήρια τους δήλωση, απάντησαν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση από πλευράς Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα και ερωτηθείς τι μπορεί να κάνει η διεθνής κοινότητα για να σταματήσει το πρόγραμμα αυτό, αλλά και κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα ότι ενώ ο Υπουργός ΄Αμυνας του Ισραήλ ταξίδευε προς τη Σιγκαπούρη έγινε απόπειρα εναντίον του, ο κ. Νετανιάχου είπε ότι «έχουμε δει ότι οι κυρώσεις, δυστυχώς, δεν έχουν αποτρέψει το Ιράν από το να συνεχίζει με το πυρηνικό του πρόγραμμα», προσθέτοντας ότι αυτό φάνηκε από περιοδεία του Ιρανού Προέδρου σε εργοστάσιο στο Ιράν.

Πρόσθεσε ότι «το καθεστώς αυτό δεν σέβεται καθόλου τη διεθνή νομιμότητα, αυτό είναι προσβολή στη διεθνή κοινότητα». Επισήμανε ότι «το Ιράν δεν σέβεται τίποτα, στέλνει παιδιά σε ναρκοπέδια, στέλλει βομβιστές αυτοκτονίας, σφυροκοπά τις πόλεις μας συνέχεια με πυραύλους και βλέπουμε ότι είναι ένα καθεστώς που παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να συνεχιστούν οι κυρώσεις. Αντιλαμβάνομαι τη θέση της Κύπρου ότι είναι κάπως δύσκολη και σέβομαι τη θέση που κρατά.

Σε ό,τι αφορά το θέμα για την επίθεση εναντίον του Υπουργού ΄Αμυνας του Ισραήλ δεν μπορώ να μοιραστώ μαζί σας περαιτέρω πληροφορίες».

Σε ερώτηση προς τον Πρόεδρο Χριστόφια αναφορικά με τη συνεργασία για την εξόρυξη κοιτασμάτων μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου και τι μπορεί να γίνει για να διασφαλιστούν τα αποθέματα φυσικού αερίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Θα απαντήσω όπως απάντησε ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου σε σχέση με τον Υπουργό ΄Αμυνας (του Ισραήλ). ΄Εχουμε ανταλλάξει απόψεις πάνω σε αυτά τα ζητήματα, ασφαλώς, στην κατʼ ιδίαν συνάντηση, αλλά δεν νομίζω να ήταν σοφό να ανοίξουμε τα ʽχαρτιάʼ μας πάνω σε αυτά τα ζητήματα, δημόσια. Γίνονται σκέψεις, πάντοτε για διασφάλιση ειρηνικών συνθηκών εξόρυξης και εκμετάλλευσης. Δεν είναι πολεμικές σκέψεις, θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό, αλλά νομίζω ότι πρέπει να επιφυλαχθούμε, με όλο τον σεβασμό στον ερωτήσαντα».

Σε ερώτηση προς τον κ. Νετανιάχου αν ο Ισραήλ έχει τη βούληση να βοηθήσει την Κύπρο στον τομέα της ασφάλειας δεδομένων των απειλών της Τουρκίας κατά της Κύπρου σε σχέση με το φυσικό αέριο, καθώς και ερωτηθείς αν ευσταθούν πληροφορίες ότι το Τελ Αβίβ έχει ενδιαφέρον για να έχει διευκολύνσεις στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε: «Ο λόγος που ήρθα εδώ είναι για να προωθήσω τις διμερείς μας σχέσεις, τις οικονομικές μας σχέσεις και τις σχέσεις μας σε ζητήματα ενέργειας. Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει, και πρέπει να μας ενδιαφέρει, είναι οι δικές μας σχέσεις συνολικά. Δεν χρειαζόμαστε και δεν προσδοκούμε να έχουμε κανένα απώτερο σκοπό και δεν ήρθα με οποιαδήποτε κρυφά κίνητρα. Σκοπός μας είναι η ειρηνική ανάπτυξη των αμοιβαίων σχέσεων μας για ευημερία και ειρήνη στην περιοχή».

Σε παρέμβασή του ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι σε αυτό «έδωσε σαφή απάντηση χθες ο Πρέσβης του Ισραήλ. Είπε τρία ʽόχιʼ. Τα επαναλαμβάνω και εγώ. Ας μην δημιουργούμε στον εαυτό μας, με εικασίες, οποιαδήποτε προβλήματα. Σας παρακαλώ. Δεν υπάρχει στην ατζέντα των συνομιλιών μας τέτοιο ζήτημα. Να το ξεκαθαρίσω μια και καλή όπως το ξεκαθάρισε ο κ. Πρωθυπουργός και ο Πρέσβης του Ισραήλ».

Ερωτηθείς αν ο Ισραήλ προτίθεται να «παγώσει» το πρόγραμμα αντιπυραυλικής ασπίδας λόγω προϋπολογισμού και σε ερώτηση αν είναι ασφαλές για τους Ισραηλινούς να ταξιδεύουν ανά τον κόσμο μετά τις επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων στο εξωτερικό, ο κ. Νετανιάχου είπε ότι «θα συνεχίσουμε φυσικά να προωθούμε το πρόγραμμα της αντιπυραυλικής μας ασπίδας. Για το δεύτερο, εφόσον δεν έχουμε οδηγίες για το αντίθετο από την αντιτρομοκρατική μας Υπηρεσία, ναι, οι Ισραηλινοί μπορούν να συνεχίσουν να ταξιδεύουν».

Σε ερώτηση αν η συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ αποτελεί απειλή εναντίον της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «η συνεργασία μεταξύ του κράτους του Ισραήλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν απειλεί κανέναν απολύτως. Υπηρετεί και εξυπηρετεί μόνον ειρηνικούς σκοπούς για τους δύο λαούς και βεβαίως για την περιοχή μας. Αυτή είναι η ουσία αυτής της συνεργασίας που έχει τονίσει προηγούμενα ο κ. Πρωθυπουργός, το είχα τονίσει και εγώ. Εκείνος που απειλεί, δεν είναι εμείς την Τουρκία, αλλά η Τουρκία εμάς. Και εδώ είναι το πρόβλημα. Αυτός που δημιουργεί πρόβλημα είναι η Τουρκία και όχι η συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποια είναι τα σχέδια του Ισραήλ σε σχέση με τη συνεργασία του με την Κύπρο στον ενεργειακό τομέα και αν μελετάται η δημιουργία τερματικού στο Βασιλικό για χρησιμοποίηση της Κύπρου ως γέφυρας μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κύπρο και τον Ισραήλ προς την Ευρώπη, ο κ. Νετανιάχου είπε ότι «το πρώτο που κάναμε ήταν να οριοθετήσουμε τις ΑΟΖ μας. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα για να μας επιτρέψει να χρησιμοποιήσουμε τα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Φυσικά εξετάζουμε και τις πιθανότητες για τη δημιουργία ενός κοινού αγωγού μήκους 40 χιλιομέτρων μεταξύ των δύο κοιτασμάτων. Αυτό είναι κάτι που ακόμη εξετάζουμε, όμως, είναι μια πολύ λογική πρόταση που υπάρχει.

Εξετάζουμε, επίσης, το ζήτημα της δημιουργίας ενός σταθμού για υγροποίηση φυσικού αερίου, στην Κύπρο, και τη δυνατότητα δημιουργίας αγωγού που θα στέλνει το υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Κύπρου, ή, η άλλη εναλλακτική που υπάρχει είναι να διοχετεύεται το υγροποιημένο αυτό φυσικό αέριο μέσω του Ισραήλ στις αγορές της Ασίας. Φυσικά, όλες αυτές είναι πιθανότητες οι οποίες εξετάζουμε, όμως, τις εξετάζουμε ακόμη αν είναι εφικτές, τις εξετάζουμε από πλευράς επενδύσεων και οικονομικού κόστους. Το μελετούμε αυτό, είναι μια τεράστια ευκαιρία που έχουμε ενώπιον μας και όταν είχαμε συζητήσει με τον Πρόεδρο Χριστόφια είπαμε ότι πρέπει να κάνουμε κάποια βήματα. Όμως, πριν προχωρήσουμε σε αυτά τα βήματα έπρεπε να γίνει το πρώτο βήμα που ήταν η επίσκεψη μου στην Κύπρο.

Γι’ αυτό τον λόγο συνοδεύομαι από τον Υπουργό Ενέργειας κ. Λάνταου, η συνεισφορά του ήταν πραγματικά πάρα πολύ χρήσιμη, και πιστεύω ότι μπορούμε να εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε».

Τέλος, σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ έχουν δίκαιο να ανησυχούν ότι ο Ισραήλ ενδέχεται να κτυπήσει το Ιράν στους επόμενους μήνες προκειμένου να το αποτρέψει από το να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, και ερωτηθείς αν ο Ισραήλ είχε πληροφορίες για άλλες επιθέσεις σε Πρεσβείες του που έχουν τελικά ματαιωθεί, ο κ. Νετανιάχου είπε: «Οι ΗΠΑ και όποια άλλη υπεύθυνη χώρα στον κόσμο πρέπει να ανησυχούν, διότι έχουμε δει ότι το Ιράν επιδιώκει να αποκτήσει και να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Το Ιράν αυτή τη στιγμή έχει εκτεθεί ως η πιο ανεύθυνη δύναμη στον κόσμο. Εξάγει τρομοκρατία και παραβιάζει τους κανόνες της διεθνούς νομιμότητας. Θεωρώ ότι ένα τέτοιο καθεστώς να έχει στην κατοχή του πυρηνικά όπλα προκαλεί ανησυχία, όχι μόνο στις ΗΠΑ, όχι μόνο στον Ισραήλ, αλλά και σε όποια άλλη λογική χώρα στον κόσμο που επιθυμεί ειρήνη και σταθερότητα.

Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι το Ιράν προσπάθησε να διεξάγει τρομοκρατικές επιθέσεις και σε άλλα μέρη του κόσμου, ευτυχώς, όμως, αυτό δεν είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οφείλουμε να αναλάβουμε κοινή δράση προκειμένου να αποτρέψουμε άλλα τέτοια σχέδια από το να πραγματοποιηθούν».