22/2/12

Συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη με την Επίτροπο για τη Διεθνή Συνεργασία, Ανθρωπιστική Βοήθεια και Αντιμετώπιση Κρίσεων κα Κρισταλλίνα Γκεορκίεβα, στις Βρυξέλλες
22/02/2012





Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλικιώτης, ο οποίος μαζί με άλλα μέλη της Κυβέρνησης υπό τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την πραγματοποίηση σειράς επαφών με το Κολλέγιο των Επιτρόπων ενόψει της ανάληψης της Κυπριακής Προεδρίας το δεύτερο εξάμηνο του 2012, συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα με την Επίτροπο για τη Διεθνή Συνεργασία, Ανθρωπιστική Βοήθεια και Αντιμετώπιση Κρίσεων κα Κρισταλλίνα Γκεορκίεβα.

Με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των δύο αυτών θεσμικών οργάνων της ΕΕ για την επιτυχή υλοποίηση των προτεραιοτήτων του Υπουργείου Εσωτερικών την περίοδο της Προεδρίας και οι οποίες εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Ευρωπαίας Επιτρόπου, ο κ. Συλικιώτης και η κ. Γκεορκίεβα συζήτησαν εκτενώς το νομοθέτημα που πρόσφατα κατέθεσε η Επιτροπή στο Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο για τη δημιουργία Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Το εν λόγω νομοθέτημα, το οποίο ενσωματώνει και το Χρηματοδοτικό Μέσο Πολιτικής Προστασίας, προνοεί, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση του Monitoring Information Centre (MIC) και τη μετατροπή του σε Emergency Response Centre (ERC), καθώς επίσης τη σύσταση Ευρωπαϊκής Δύναμης Ανταπόκρισης, τη δημιουργία κέντρων εφοδιασμού (logistical hubs) και την ενίσχυση του τομέα των μεταφορών και της χρηματοδότησής τους. Όπως εξήγησε ο κ. Συλικιώτης, πρόθεση της Κυπριακής Προεδρίας είναι να ολοκληρώσει την εξέταση του νομοθετήματος που μόλις έχει αρχίσει η Δανική Προεδρία και να ανοίξει τον τρίλογο με το Ευρωκοινοβούλιο.

Στη συνέχεια ο κ. Υπουργός και η κ. Επίτροπος συμφώνησαν όπως στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο στις 23-24 Ιουλίου 2012 συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη η συζήτηση του εν λόγω νομοθετήματος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Συλικιώτης ενημέρωσε την κ. Γκεορκίεβα για τις δράσεις που προγραμματίζει η Κύπρος στο πλαίσιο της Προεδρίας της. Συγκεκριμένα, έγινε αναφορά στο διήμερο Εργαστήρι που θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Νοεμβρίου 2012 στην Κύπρο, αντικείμενο του οποίου θα είναι η ενίσχυση του εθελοντισμού στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και της παροχής Ανθρωπιστικής Βοήθειας. Ο κ. Συλικιώτης προσκάλεσε και επίσημα την κα Γκεοργκίεβα να συμμετάσχει στο εν λόγω Εργαστήρι, η οποία και αποδέχτηκε την πρόσκληση. Επίσης, η κ. Γκεορκίεβα ενημερώθηκε για την πραγματοποίηση στις 8 και 9 Οκτωβρίου του 2012, άσκησης εξομοίωσης με σενάριο την εκκένωση πληθυσμού από τρίτες χώρες μέσω Κύπρου, η οποία αποτελούσε παλαιότερη εισήγηση της Ευρωπαίας Επιτρόπου. Παράλληλα, ο κ. Συλικιώτης ζήτησε τη συμβολή της κ. Γκεορκίεβα ώστε να συμμετέχουν στην άσκηση και άλλα κράτη μέλη της Μεσογείου.

Τέλος, χαιρετίζοντας τις ιδιαίτερα σημαντικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η κ. Γκεορκίεβα στους τομείς των αρμοδιοτήτων της, ο κ. Συλικιώτης επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της διάστασης της ΕΕ ως μιας οντότητας που επιδεικνύει αλληλεγγύη τόσο στους ίδιους τους ευρωπαίους πολίτες όσο και ευρύτερα στον κόσμο που χρειάζεται τη βοήθεια μας.