22/2/12

Κοινή συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
22/02/2012





Στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας και στα θέματα που θα απασχολήσουν την ΕΕ κατά τη διάρκειά της, αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, ευχαριστώντας παράλληλα την ΕΕ για τη στάση αρχής που έχει σε σχέση με τις έρευνες για ανακάλυψη και εξόρυξη φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Από την πλευρά του ο κ. Μπαρόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κυπριακή Προεδρία θα είναι πετυχημένη και θα τύχει της πλήρους στήριξης της ΕΕ.

Στη δήλωσή του στους δημοσιογράφους, μετά τις εργασίες της Ολομέλειας του Κολεγίου των Επιτρόπων και της κυπριακής αντιπροσωπείας, καθώς και του γεύματος εργασίας που ακολούθησε, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο της Επιτροπής και τα μέλη του Κολεγίου Επιτρόπων για την πραγματικά πολύ ανοιχτόκαρδη και φιλική συνάντηση που είχαμε. Έχουμε διαπιστώσει σύγκλιση απόψεων πάνω στους στόχους της Επιτροπής και τους στόχους της Κυπριακής Προεδρίας.

Είναι αλήθεια ότι έχουμε μπροστά μας ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα δράσης στη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας. Πολύ σημαντικά θέματα πολιτικής της ΕΕ θα πρέπει να ολοκληρωθούν και να ληφθούν αποφάσεις κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας. Συνοπτικά μπορώ να αναφέρω την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το Νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020, την ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, την προώθηση των στόχων στρατηγικής Ευρώπη 2020, τη νέα αειφόρο Κοινή Αγροτική Πολιτική που πρέπει να ολοκληρωθεί στη διάρκεια της δικής μας Προεδρίας, το θέμα της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της αντιμετώπισης της ανεργίας της νεολαίας, αλλά γενικότερα της δημιουργίας συνθηκών απασχόλησης στην ΕΕ, κάτι για το οποίο ο κ. Μπαρόσο έχει κάνει μια σωστή ανάλυση στη διάρκεια του τελευταίου Άτυπου Συμβουλίου. Χαιρετίζω την προσπάθεια της Επιτροπής και ειδικά του Προέδρου της Επιτροπής πάνω σε αυτό το θέμα, την οποία υποστηρίζουμε και θα προσπαθήσουμε από κοινού με την Επιτροπή να προωθήσουμε στην πράξη.

Μιλήσαμε για θέματα ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας και περαιτέρω προστασίας του περιβάλλοντος, την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, την περαιτέρω προώθηση της οικονομικής διακυβέρνησης, την ανάδειξη μιας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής, για την οποία φιλοδοξώ σε διάσκεψη που θα γίνει στην Κύπρο να είναι μαζί μας και ο κ. Μπαρόσο στη διάρκεια της Προεδρίας μας, την εμβάθυνση της Πολιτικής Γειτονίας με έμφαση στη νότια διάσταση. Στην περιοχή μας έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές, μιλάμε για την ‘Αραβική Ανοιξη’. Η Κύπρος είναι το νοτιότερο άκρο της ΕΕ και φιλοδοξούμε να γίνουμε γέφυρα συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της ΕΕ.

Ευχαριστώ θερμά τον κ. Μπαρόσο για τη θέση του που σχετίζεται με τη σχέση ΕΕ – Τουρκίας.

Εμείς δεν θέλουμε η Τουρκία να μείνει εκτός ΕΕ. Εκείνο που πολλές φορές έχω διακηρύξει είναι ότι υποστηρίζουμε την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, πάντοτε βεβαίως με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της προς την ΕΕ που εκπηγάζουν και από τα κριτήρια αλλά και από τη συμφωνία για Τελωνειακή Ενωση της Τουρκίας με την ΕΕ.

Ευχαριστούμε την Ένωση για τη στάση αρχής που έχει σε σχέση με τις έρευνες για ανακάλυψη και εξόρρυξη φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία, για τη θερμή συνάντηση που είχαμε και κατ΄ ιδίαν και με το Κολέγιο των Επιτρόπων όπου έχει επιτευχθεί συναντίληψη πάνω στους κύριους στόχους της ΕΕ και της Κυπριακής Προεδρίας».

Από την πλευρά του ο κ. Μπαρόσο τόνισε ότι «έχουμε δει από πρώτο χέρι το εξαιρετικό στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι προετοιμασίες για την Κυπριακή Προεδρία που θα αρχίσει την 1η Ιουλίου. Είμαι βέβαιος ότι θα είναι επιτυχής και η Επιτροπή θα παράσχει κάθε δυνατή στήριξη τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της Προεδρίας».

Ο κ. Μπαρόσο πρόσθεσε ότι με τον Πρόεδρο Χριστόφια και την κυπριακή αντιπροσωπεία, το Κολέγιο Επιτρόπων συζήτησε την οικονομική κατάσταση τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Κύπρο. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία, χθες, για το δεύτερο πρόγραμμα (χρηματοδότησης) για την Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό ‘μήνυμα’ με άμεση επίπτωση για την Κύπρο σε σχέση με την έκθεση του τραπεζικού τομέα. Οι κυπριακές Αρχές έχουν κάνει σημαντικά βήματα τον τελευταίο χρόνο σε σχέση με τη δημοσιονομική εξυγίανση και η Επιτροπή πιστεύει ότι η Κύπρος βρίσκεται στην πορεία για εκπλήρωση του στόχου να φθάσει το έλλειμμα στο 2,7% εντός του 2012, σύμφωνα με τις συστάσεις μας.

Σημείωσε ότι το πλέον σημαντικό που έχουν συζητήσει σήμερα για την Ευρώπη είναι η ανάγκη για ενδυνάμωση της δυνατότητας για ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα. Πρόσθεσε ότι έχει μεγάλη σημασία να γίνει σαφές στους πολίτες της ΕΕ ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο πρόκλησης όπου πρέπει να λάβουν χώρα μεταρρυθμίσεις και σε αυτό θα βοηθήσει η επόμενη Προεδρία.

Είπε ακόμη ότι το θέμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στους νέους και η αντιμετώπιση της ανεργίας γενικότερα, αλλά και η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελούν προτεραιότητες της ΕΕ, ευχαριστώντας τον Πρόεδρο Χριστόφια για την υποστήριξή του στις προτεραιότητες αυτές.

Αναφερόμενος στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο κ. Μπαρόσο είπε ότι, αν όλα πάνε καλά, οι διαπραγματεύσεις για το θέμα θα ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της Κύπρου να προωθήσει το θέμα.

Εξέφρασε, επίσης, ικανοποίηση για τη σύγκλιση απόψεων μεταξύ Κύπρου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά χρειαζόμαστε και επενδύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο έτσι ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερος βαθμός ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα».

Τέλος, ο κ. Μπαρόσο είπε ότι κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησής του με τον Πρόεδρο Χριστόφια συζήτησαν τη διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού και τις σχέσεις με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι «ο Πρόεδρος Χριστόφιας γνωρίζει καλά τις θέσεις μου. Υποστηρίζω πλήρως τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και την ανάγκη όπως και οι δύο πλευρές κάνουν βήματα μπροστά. Είναι σημαντικό να μην αφήσουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία να χαθεί από τα χέρια μας. Αλλά πάντοτε ενθαρρύνουμε τα διάφορα μέρη να παραμένουν προσηλωμένα στο έργο τους. Έχω κάνει σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα στηρίξει την Κύπρο ως μέλος της Ένωσης στον ρόλο της ως Προεδρία του Συμβουλίου».