16/2/12

Ομιλία του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στη συνέντευξη Τύπου για την κατοχύρωση με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη της ονομασίας «Κουφέτα Αμυγδάλου Γεροσκήπου», στη Γεροσκήπου
16/02/2012







Κατ’ αρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω την εταιρεία APHRODITE DELIGHTS και τον Σύνδεσμο Παραγωγών Παραδοσιακών Εδεσμάτων Γεροσκήπου για την πρόσκληση σε αυτή τη συνέντευξη Τύπου, με την ευκαιρία της αναμενόμενης κατοχύρωσης της ονομασίας «Κουφέτα Αμυγδάλου Γεροσκήπου» ως προϊόν με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μετά την επικείμενη κατοχύρωσή τους – που είναι πλέον ξεκάθαρα ζήτημα τυπικής διαδικασίας – τα «Κουφέτα Αμυγδάλου Γεροσκήπου» θα αποτελέσουν τη δεύτερη κατοχυρωμένη ονομασία προϊόντος της Κύπρου μετά το «Λουκούμι Γεροσκήπου». Αυτό το γεγονός έχει τεράστια σημασία τόσο για τους ίδιους τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές, αλλά και για το κράτος.

Τα «Κουφέτα Αμυγδάλου Γεροσκήπου» αποτελούν ένα χαρακτηριστικό προϊόν της περιοχής σας διότι η ιστορία τους πάει πολύ πίσω στον χρόνο και η μέθοδος παρασκευής τους, που παραμένει αναλλοίωτη μέχρι σήμερα, εμπεριέχει όλη την τεχνογνωσία και τις δεξιότητες που αναπτύχθηκαν από τους προγόνους σας και μεταδόθηκαν από γενιά σε γενιά. Σύμφωνα με συγκεκριμένες γραπτές αναφορές, η παρασκευή των Κουφέτων Αμυγδάλου Γεροσκήπου χρονολογείται τουλάχιστον από το 1895.

Η κατοχύρωση της ονομασίας «Κουφέτα Αμυγδάλου Γεροσκήπου» αποτελεί επιβεβαίωση της καταγωγής και του τρόπου παραγωγής του προϊόντος. Παράλληλα, η κατοχύρωση αυτή είναι ένα εργαλείο προστασίας της ονομασίας από απομιμήσεις και ένας τρόπος διασφάλισης του συγκεκριμένου παραδοσιακού τρόπου παρασκευής του προϊόντος και του δεσμού του με τη γεωγραφική περιοχή στην οποία παράγεται.

Η κατοχύρωση προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης / Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη, όπως τα «Κουφέτα Αμυγδάλου Γεροσκήπου», μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για μικρούς παραγωγούς και να προσελκύσει επίσης νέους παραγωγούς, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της αγροτικής μας οικονομίας.

Παράλληλα, μέσω του ευρωπαϊκού σήματος ποιότητας οι καταναλωτές λαμβάνουν χρήσιμες πληροφορίες όσον αφορά στην ποιότητα των προϊόντων, στα χαρακτηριστικά τους και στην προέλευσή τους. Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα των τροφίμων και των ποτών περιλαμβάνει τη διατήρηση των βασικών στοιχείων της πολιτιστικής ταυτότητας των λαών και των περιφερειών της που πηγάζουν από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, από το φυσικό περιβάλλον και τις εφαρμοζόμενες γεωργικές μεθόδους μιας περιοχής. Ένα μεγάλο κομμάτι της πολιτιστικής ταυτότητας των κρατών μελών είναι και η γαστρονομική τους παράδοση.

Η Κύπρος από το 2003 έχει εναρμονιστεί πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο που αφορά στα προϊόντα ποιότητας με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης / Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη. Για την Κύπρο η εφαρμογή αυτών των συστημάτων προστασίας είναι μια καινούργια φιλοσοφία με αρκετές προκλήσεις στην υλοποίησή της και με μια σταδιακή ωρίμανση της ιδέας αυτής τόσο ανάμεσα στους παραγωγούς όσο και ανάμεσα στους καταναλωτές.

Η ενθάρρυνση και στήριξη των παραγωγών μας για ανάδειξη και προώθηση των ποιοτικών και παραδοσιακών προϊόντων του τόπου μας είναι πάγια πολιτική του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

Ενισχυτική αυτής της πολιτικής μας είναι η έκδοση του Γαστρονομικού Χάρτη της Κύπρου το 2009 στον οποίο παρουσιάζονται και τα «Κουφέτα Αμυγδάλου Γεροσκήπου», ανάμεσα σε άλλα 27 γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα που συνδέονται είτε με ολόκληρη την Κύπρο είτε με μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Επίσης, η συμπερίληψη στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013 συγκεκριμένου μέτρου σύμφωνα με το οποίο καλύπτονται δαπάνες προώθησης και διαφήμισης των ποιοτικών προϊόντων μέχρι του ποσού των €100.000 ανά τριετία. Το μέτρο αυτό το έχετε ήδη αξιοποιήσει για την προώθηση του «Λουκουμιού Γεροσκήπου».

Καταλήγοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ακόμη μια φορά για την πρόσκληση, να σας ευχηθώ καλή συνέχεια και να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και η Κυβέρνηση γενικότερα θα στέκονται πάντοτε αρωγοί στις προσπάθειες για ανάπτυξη και προώθηση των κυπριακών παραδοσιακών προϊόντων.