16/2/12

Απάντηση του Υπουργείου Γεωργίας σε δημοσίευμα για τη χρήση απαγορευμένων δικτύων αλιείας

16/02/2012
 Σε απάντηση δημοσιεύματος της εφημερίδας «Πολίτης», ημερομηνίας 12/2/2012, σχετικά με τη χρήση απαγορευμένων δικτύων αλιείας, το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος αναφέρει τα ακόλουθα:



Τα δίκτυα που αναφέρονται στο δημοσίευμα είναι νόμιμα σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία (Καν. ΕΚ 1967/2006), η οποία καθορίζει το πάχος του νήματος του δικτύου και όχι το άνοιγμα του ματιού του δικτύου, το οποίο αφήνεται στην κρίση των κρατών μελών. Υπό αυτή την έννοια, ο καθορισμός των ελάχιστων και μέγιστων ορίων του ανοίγματος του ματιού εναπόκειται στον Διευθυντή του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ), ο οποίος καθορίζει τα όρια μέσω κατάλληλων διαχειριστικών σχεδίων.

Είναι γεγονός ότι τα δίκτυα αυτά είχαν απαγορευτεί στο παρελθόν, με βασικό κριτήριο το ότι πιθανό να εγκλωβίζουν και να θανατώνουν θαλάσσιες χελώνες και δελφίνια. Ως αντιστάθμισμα στην απαγόρευση είχε ταυτόχρονα διπλασιαστεί το επιτρεπόμενο για τους αλιείς ολικό μήκος των μισινένινων δικτύων, από 1.200 σε 2.400 μέτρα ημερησίως, με αποτέλεσμα την αύξηση της αλιευτικής πίεσης σε αλιεύματα μικρού μεγέθους (undersized).

Η πειραματική αλιεία για σκοπούς έρευνας δόθηκε στο πλαίσιο της συνετής πολιτικής που εφαρμόζει το ΤΑΘΕ εδώ και δυόμισι χρόνια, ώστε οι οποιεσδήποτε αποφάσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις να λαμβάνονται βάσει επιστημονικών δεδομένων και με βάση συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο διαχείρισης των αλιευτικών αποθεμάτων.

Επίσης, η πειραματική άδεια για σκοπούς έρευνας που δόθηκε στους αλιείς έχει διπλό σκοπό. Από τη μια να διαφανεί εάν υπάρχει αντίκτυπος των εργαλείων αυτών και στα εμπορικά αλιεύματα, πέραν των χελώνων και των δελφινιών που ήταν το κριτήριο για να απαγορευθούν εξαρχής, και από την άλλη να μειώσει την πίεση στα μικρότερα ψάρια, αφού οι αλιείς που τα χρησιμοποιούν αντικαθιστούν με αυτά δίκτυα μικρότερου ανοίγματος, λόγω του περιορισμού που ισχύει στο συνολικό επιτρεπόμενο μήκος δικτύων.