13/2/12

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών αναφορικά με την προετοιμασία και ετοιμότητα των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών για αντιμετώπιση πυρκαγιών
13/02/2012





Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών σύσκεψη της αρμόδιας Υπουργικής Επιτροπής για αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Στη σύσκεψη, της οποίας προήδρευσε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλικιώτης, παρέστησαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκάς Λουκά, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης καθώς και εκπρόσωποι των εμπλεκομένων Υπηρεσιών και της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων.

Σε δηλώσεις του ο κ. Συλικιώτης είπε ότι στόχος της σύσκεψης, η οποία έχει πλέον θεσμοθετηθεί, ήταν η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων και ο σωστός προγραμματισμός των αρμόδιων υπηρεσιών για την έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην ύπαιθρο κατά την ερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο. Φιλοσοφία μας είναι, τόνισε, να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και να ενισχύουμε όλες τις δυνάμεις σε έμψυχο και άψυχο υλικό έτσι ώστε οι πυρκαγιές να μπορούν να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και να κατασβήνονται εν τη γενέσει τους.

Αναφερθείς στην περσινή καλοκαιρινή περίοδο είπε ότι, με βάση επίσημα στοιχεία, η συντριπτική πλειοψηφία των 4.500 περίπου πυρκαγιών που ξέσπασαν αντιμετωπίστηκαν εν τη γενέσει τους.

Στη συνέχεια, ο κ. Συλικιώτης έκανε αναφορά στα πτητικά μέσα, λέγοντας ότι φέτος θα υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα για την αντιμετώπιση πυρκαγιών. Εκτός από το νέο αεροπλάνο του Τμήματος Δασών που ήδη επιχειρεί, καθώς και τα ελικόπτερα που θα ενοικιαστούν για σκοπούς πυρόσβεσης ανέφερε, αυτή τη χρονιά θα είναι στη διάθεση μας και κάποια από τα ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας τα οποία, παρόλο που έχουν ως κύρια αποστολή τους την έρευνα και διάσωση, θα χρησιμοποιούνται εφεδρικά και για την αντιμετώπιση πυρκαγιών.

Αναφερόμενος στα επίγεια μέσα, ο κ. Υπουργός είπε ότι όλες οι δυνάμεις ενισχύθηκαν με καινούργια οχήματα, όπως και αρκετές κοινότητες, και υπενθύμισε το πρόγραμμα με το οποίο οι κοινότητες δύνανται να επιχορηγούνται κατά το 50% από το κράτος για αγορά πυροσβεστικών οχημάτων. Ανέφερε, επίσης, ότι σε αρκετές κοινότητες που είναι σε κρίσιμες ζώνες παρέχεται η δυνατότητα να προμηθεύονται μεταχειρισμένα οχήματα από την πυροσβεστική υπηρεσία. Τέλος, ανέφερε ότι η πυροσβεστική υπηρεσία έχει ιδρύσει νέους πυροσβεστικούς σταθμούς στην ύπαιθρο, ενώ εκατοντάδες εποχιακοί υπάλληλοι που προσλαμβάνονται κάθε χρόνο στο Τμήμα Δασών, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Υπηρεσία Θήρας βοηθούν αποτελεσματικά στην έγκαιρη και άμεση αντιμετώπιση χιλιάδων πυρκαγιών προτού αυτές επεκταθούν και τεθούν εκτός ελέγχου.

Ο κ. Υπουργός είπε ότι στις περιοχές όπου παρατηρήθηκαν κακόβουλες ενέργειες ή που θεωρούνται ζώνες επικινδυνότητας λόγω της πυκνής βλάστησης από την ψηλή βροχόπτωση, λαμβάνονται επιπλέον μέτρα για να υπάρξει επαγρύπνηση τόσο της Αστυνομίας όσο και της Εθνικής Φρουράς και άλλων υπηρεσιών.

Καταλήγοντας, ο κ. Συλικιώτης παρότρυνε το κοινό να συμβάλει με τον δικό του τρόπο καταγγέλλοντας κακόβουλες ενέργειες ή περιπτώσεις αμέλειας, αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες να ενεργούν με ακόμη καλύτερο συντονισμό και εντονότερες προσπάθειες για να περιορίσουμε στο ελάχιστο την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και να αποτρέψουμε τις ζημίες στις περιουσίες του κράτους και των πολιτών.