24/2/12

* Συμμετοχή της Υπουργού Εξωτερικών στα Συμβούλια Εξωτερικών Υποθέσεων και Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης *Ακούστε Ζωντανά / www.euro- Vouli.net

 
24/02/2012

Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή αναχωρεί την Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου, για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Η ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου, περιλαμβάνει τις εξελίξεις στη Συρία, στην Αίγυπτο και στο Νότιο Καύκασο. Στο πλαίσιο των συζητήσεων αυτών αναμένεται να υιοθετηθούν σχετικά Συμπεράσματα. Επιπλέον θα συζητηθούν οι σχέσεις Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στην Υεμένη. Στο περιθώριο της Συνόδου, η κα Υπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Δανό ομόλογό της κ. Villy Søvndal και με την Υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας κα Vesna Pusić .

Την Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου, η Υπουργός θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων με θέμα την προετοιμασία των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 1-2 Μαρτίου 2012. Αναμένεται, επίσης, ότι θα ληφθεί απόφαση σχετικά με την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ στη Σερβία. Νωρίτερα, το πρωί της ίδιας μέρας, η κα Μαρκουλλή θα παρακαθίσει σε πρόγευμα εργασίας με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (AFET). Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί με αφορμή την επικείμενη Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Ειδικότερα, θα συζητηθούν οι προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, θέματα διεύρυνσης και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, η Αραβική Άνοιξη κ.ά.

Μετά το πέρας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων η Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στη Γενεύη για να συμμετάσχει στην Υψηλού Επιπέδου Συνάντηση της 19ης τακτικής Συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο πλαίσιο της οποίας θα απευθύνει ομιλία με θέμα την προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών.

Η κα Υπουργός επιστρέφει στην Κύπρο την Πέμπτη, 1η Μαρτίου, το πρωί.