24/2/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων,κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην τελετή βράβευσης των νικητών του διαγωνισμού καλλιτεχνικής αφίσας με θέμα τις έμφυλες διακρίσεις

24/02/2012





Να μη μεταδοθεί πριν τις 6:30 μ.μ.
Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι στη σημερινή εκδήλωση με αφορμή τον διαγωνισμό καλλιτεχνικής αφίσας με θέμα τις διακρίσεις λόγω φύλου, ο οποίος αποτελεί μια πρωτοβουλία της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και Επαγγελματική Εκπαίδευση, σε συνεργασία με το Τμήμα Γραφικών Τεχνών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου.

Είναι μια ιδιαίτερη εκδήλωση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα πλαίσια των διαφόρων εκδηλώσεων με θέμα την ισότητα ανδρών και γυναικών στην απασχόληση και μπορεί περισσότερο να χαρακτηρισθεί ως ένα καλλιτεχνικό γεγονός με θέμα την ισότητα. Μια πρωτοβουλία που έδωσε το κίνητρο σε νεαρά άτομα, τους φοιτητές και φοιτήτριες του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, να ασχοληθούν με το ευαίσθητο θέμα της ισότητας των φύλων στην εργασία.

Η ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα κοινωνικά και εργασιακά, είτε αυτά αφορούν στην καταπολέμηση των διακρίσεων, είτε άλλα φαινόμενα, έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί δίνει την ευκαιρία στους νέους κατά τη διάρκεια των σπουδών τους να προετοιμαστούν για θέματα που θα συναντήσουν αύριο ως ενεργοί πολίτες. Δημιουργείται έτσι μια γέφυρα μεταξύ εκπαίδευσης και εργασίας, ένας τομέας όπου είναι γενικά παραδεκτό ότι υστερούμε ως κοινωνία και στον οποίο πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή ώστε παράλληλα με τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την καθοδήγηση να δώσουμε στους νέους τα κατάλληλα εφόδια για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Η ισότητα ανδρών και γυναικών στην εργασία βρίσκεται πάντοτε στις προτεραιότητες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο προωθεί στοχευμένες δράσεις για ενίσχυση του ρόλου της γυναίκας στην απασχόληση και οι οποίες καλύπτουν όλες τις παραμέτρους που συνιστούν το θέμα, όπως η καταπολέμηση των διακρίσεων και της σεξουαλικής παρενόχλησης, η ενθάρρυνση της γυναικείας απασχόλησης και της συμμετοχής των γυναικών στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου, η βοήθεια προς τις μητέρες και η παροχή διευκολύνσεων που βοηθούν τις γυναίκες να συνδυάζουν αποτελεσματικά τις οικογενειακές και επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.

Ιδιαίτερα μπορούν να αναφερθούν:

· Η ενεργοποίηση των επιθεωρητών ισότητας των φύλων με διερεύνηση καταγγελιών αλλά και διαφώτιση και παροχή συμβουλών σε φορείς και άτομα.
· Η περαιτέρω προστασία της μητρότητας με τροποποίηση του σχετικού Νόμου, παρέχοντας τη δυνατότητα ανάκλησης της απόλυσης όταν παρουσιαστεί βεβαίωση εγκυμοσύνης, καθώς και η βελτιωμένη προστασία των γυναικών όταν έχουν πρόωρο τοκετό.
· Η βελτίωση της γονικής άδειας για άνδρες και γυναίκες μέσω ενθάρρυνσης ανδρών να την χρησιμοποιούν, και με καλύτερη κάλυψη των γονέων που έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες και η αύξηση του ηλικιακού ορίου των παιδιών για τα οποία παρέχεται γονική άδεια.
· Η προώθηση μεγάλου έργου για το χάσμα των αμοιβών μεταξύ των φύλων που περιλαμβάνει ευρύ φάσμα μέτρων κατάρτισης, διαφώτισης και ανάπτυξης οδηγών, εγχειριδίων, κώδικα συμπεριφοράς και κώδικα επιθεωρήσεων.
· Η στήριξη της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων που δραστηριοποιείται ακόμα περισσότερο σε συμβουλές, έρευνες και διαφώτιση οργανισμών και κοινού.
· Η υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενου έργου για κάλυψη του κόστους υπηρεσιών φροντίδας για εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας σε περιπτώσεις γυναικών που εντάσσονται στην αγορά εργασίας.
· Η ετοιμασία σχεδίου εθνικής στρατηγικής για την εξισορρόπηση της επαγγελματικής με την οικογενειακή και προσωπική ζωή από το Τμήμα Εργασίας, με βάση απόφαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος.
· Η στενότερη συνεργασία με άλλες Αρχές, όπως της Επιτρόπου Ισότητας.

Συγχαίρω ιδιαίτερα την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και Επαγγελματική Εκπαίδευση για την πρωτοπόρο ιδέα του διαγωνισμού αφίσας με θέμα τις έμφυλες διακρίσεις. Συγχαίρω, επίσης, το Τμήμα Γραφικών Τεχνών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου για τη δική του συνεργασία και συμβολή στο διαγωνισμό. Ιδιαίτερα, όμως, θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους φοιτητές και φοιτήτριες που ανταποκρίθηκαν και ετοίμασαν αξιόλογα καλλιτεχνικά έργα τα οποία, πέραν όλων των άλλων, αποδεικνύουν το υψηλό επίπεδο καλλιτεχνικής έκφρασης των φοιτητών. Θεωρώ ότι νικητές δεν είναι μόνο οι βραβευθέντες, αλλά όλοι όσοι έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό.

Ελπίζω τέτοιες πρωτοβουλίες και πρωτοπόρες ιδέες να έχουμε και άλλες στο μέλλον, έτσι ώστε να αυξήσουμε τα εργαλεία και τους τρόπους που έχουμε στη διάθεσή μας για να προωθήσουμε την ισότητα στους χώρους εργασίας.