24/2/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια κατά την απονομή των Βραβείων Περιβάλλοντος σε Επιχειρήσεις, στη Λευκωσία

24/02/2012





.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Ο θεσμός των Βραβείων Περιβάλλοντος που απονέμονται σε επιχειρήσεις είναι πολύ σημαντικός. Αυτός ο θεσμός εκφράζει την αδήριτη και πιεστική ανάγκη να συμβαδίσουν η επιχειρηματική δραστηριότητα με την προστασία του περιβάλλοντος. Εκφράζοντας αυτή την ανάγκη, ο θεσμός των Βραβείων Περιβάλλοντος καθιερώθηκε όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε ευρωπαϊκό.

Για πάρα πολλές δεκαετίες οι επιπτώσεις στο περιβάλλον δεν λαμβάνονταν υπόψη στις πολιτικές που εφαρμόζονταν για την ανάπτυξη. Αυτό που προείχε και λειτουργούσε ως κριτήριο επιτυχίας του οικονομικού μοντέλου ήταν η μεγιστοποίηση του κέρδους. Αυτό, όμως, το μοντέλο προκάλεσε την οικολογική κρίση, αφού είχε ως αποτέλεσμα την αλόγιστη κατασπατάληση των φυσικών πόρων, τις πλείστες φορές αναπαράγοντας ένα πλαίσιο οικονομικής και κοινωνικής ανισότητας. Στις μέρες μας, λόγω της οικολογικής κρίσης που σοβεί σε ολόκληρο τον πλανήτη, έχει πλέον γίνει κατανοητό ότι η οικονομική και η κοινωνική ανάπτυξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ζήτημα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί πλέον σημαντικό παράγοντα που λαμβάνεται υπόψη στην εφαρμογή πολιτικών ανάπτυξης. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί. Κάθε άλλο. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις τα στυγνά συμφέροντα και το κυνήγι του κέρδους δεν επιτρέπουν την εφαρμογή πολιτικών ανάπτυξης που να είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

Η επιδίωξη για αειφόρο ανάπτυξη έχει ως κύριο στόχο την εξυπηρέτηση των εύλογων αναγκών της ανθρώπινης κοινωνίας διατηρώντας τις ισορροπίες στη φύση. Με τις αποφάσεις της η ανθρωπότητα καλείται να διασφαλίσει τις προοπτικές ανάπτυξης όχι μόνο για τις σημερινές γενιές αλλά και για τις επόμενες. Ευελπιστούμε ότι αυτή η λογική τελικά θα πρυτανεύσει.

Είναι επιβεβλημένη ανάγκη η ανάπτυξη μιας συνολικής και ολοκληρωμένης πολιτικής για αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Η εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής εξαρτάται, κυρίως, από την ισότιμη συμμετοχή του συνόλου των κοινωνικών δυνάμεων στο σχεδιασμό, την υλοποίηση και τον έλεγχο των πολιτικών που εφαρμόζονται.

Μέσα στο πλαίσιο αυτών των πολιτικών η κοινωνία αναμένει από τις επιχειρήσεις να προσεγγίζουν με ένα ευρύ πνεύμα την έννοια της κερδοφορίας. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να συμπεριφέρονται υπεύθυνα και να υιοθετούν μέτρα και πολιτικές που εξυπηρετούν την έννοια της αειφορίας. Ενώ η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί μερικές φορές να φαίνεται ότι βραχυπρόθεσμα αυξάνει τα επιχειρησιακά έξοδα, μακροπρόθεσμα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την τόνωση της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι εταιρείες που βραβεύονται σήμερα αποτελούν απτή απόδειξη ότι μια περιβαλλοντικά ορθολογική προσέγγιση μπορεί να επιφέρει κέρδη και παράλληλα να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της εφαρμογής καινοτόμων και βιώσιμων οικολογικών τεχνολογιών και διαδικασιών και την παροχή περιβαλλοντικών προϊόντων ή υπηρεσιών στον καταναλωτή.

Κάθε επιχείρηση, μεγάλη ή μικρή, έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στο δικό της μέτρο στην επίλυση των σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων που μαστίζουν σήμερα τον πλανήτη. Οφείλουμε όλοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις για προστασία του περιβάλλοντος στο πλαίσιο μιας κοινωνικής συμμαχίας η οποία θα στηρίζεται σε μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης με τον πολίτη.

Εμείς, ως Κυβέρνηση, έχουμε φυσιολογικά τη δική μας ευθύνη, την οποία και αναλάβαμε, χαράσσοντας στρατηγική, διαθέτοντας πόρους και φτιάχνοντας την αναγκαία νομική και διαχειριστική περιβαλλοντική υποδομή. Διαμορφώνουμε ένα πλαίσιο πολιτικής το οποίο στηρίζεται στη γνώση και ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου, τη διαφάνεια, τη συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τις μακροπρόθεσμες προοπτικές στις αποφάσεις και την αναγνώριση της αλληλεξάρτησης μεταξύ ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος. Για την Κυβέρνηση η προστασία του περιβάλλοντος σημαίνει προτεραιότητα στον άνθρωπο, την υγεία, το περιβάλλον, την ασφάλεια, την ποιότητα της ζωής.

Η όλη φιλοσοφία της περιβαλλοντικής και οικονομικής πολιτικής μας κινείται στα πλαίσια της μεγέθυνσης του πλούτου χωρίς την κατασπατάληση των φυσικών πόρων και χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον.

Η Κυβέρνηση έχει ιεραρχήσει την προστασία του περιβάλλοντος πολύ ψηλά στην πολιτική της ατζέντα. Θα επισημάνω μερικές μόνο από τις πολιτικές που ανέπτυξε η Κυβέρνησή μας στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Για τη διαχείριση προστατευμένων περιοχών και για την αποτελεσματική διατήρηση των ειδών και των οικοτόπων έχουν ολοκληρωθεί συνολικά 25 διαχειριστικά Σχέδια για ισάριθμες περιοχές του Δικτύου Natura 2000. Επιπρόσθετα, έχουν ετοιμαστεί πέντε Διαχειριστικά Σχέδια για δασικές περιοχές του Δικτύου που είναι τα δάση της Πάφου, του Μαχαιρά, της Ριζοελιάς, της Λεμεσού και του Σταυροβουνιού.

Έχουν επιτευχθεί τεράστια βήματα στην υλοποίηση των αποχετευτικών έργων στις πόλεις και στις μικρές κοινότητες. Έχουν κατασκευαστεί μονάδες επεξεργασίας κτηνοτροφικών αποβλήτων με τη συμπαραγωγή ενέργειας ενώ η ανακύκλωση έχει πλέον μπει στην καθημερινή ζωή του πολίτη.

Έχει προωθηθεί και υλοποιηθεί η δημιουργία καθολικού συστήματος δημόσιων συγκοινωνιών το οποίο, πέρα από τα προφανή κυκλοφοριακά, οικονομικά, κοινωνικά, ενεργειακά και άλλα οφέλη, έχει ήδη να επιδείξει σημαντικές θετικές επιπτώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σε σχέση με το Διαχειριστικό Σχέδιο για τη χερσόνησο του Ακάμα έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για πρόσληψη Διευθυντή Έργου, ο οποίος θα έχει ως αρμοδιότητα την υλοποίηση των δράσεων που προνοούνται στο Διαχειριστικό Σχέδιο.

Στον τομέα της κλιματικής αλλαγής έχουν εγκατασταθεί δύο αιολικά πάρκα τα οποία παράγουν σήμερα πράσινη ενέργεια.

Έχουμε προχωρήσει σε αλλαγή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου με στόχο το νοικοκύρεμα της διαχείρισης των υδάτων. Ως αποτέλεσμα τούτου τέθηκε σε ισχύ ο περί της Ενιαίας Διαχείρισης Υδάτων Νόμος, που αναθέτει την ενιαία διαχείριση των υδάτων στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. Οι πολιτικές μας αυτές αποσκοπούν στην επαρκή διαχείριση του υδατικού ισοζυγίου του τόπου μας σε περιόδους έντονων καιρικών φαινομένων και κλιματικών αλλαγών, που είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας.

Έχουμε ανταποκριθεί με επάρκεια στον προβληματισμό και τις ανησυχίες της κυπριακής κοινωνίας, παρέχοντας όλα τα εχέγγυα για ψηλό επίπεδο προστασίας από την εισαγωγή και χρήση των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών. Συγκεκριμένα έχουμε ανακηρυχθεί ως ζώνη ελεύθερη από Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς και έχει αρχίσει η εφαρμογή των κανονισμών που ρυθμίζουν το ζήτημα της ραφοποίησης των προϊόντων που εμπεριέχουν Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς.

Τέλος, η σωστή διαχρονική παρακολούθηση της ποιότητας των νερών κολύμβησης είχε ως αποτέλεσμα την ανάδειξη των παραλιών της Κύπρου ως οι καθαρότερες της Ευρώπης, με 100% συμμόρφωση τόσο με τις υποχρεωτικές τιμές όσο και με τις πιο αυστηρές ενδεικτικές τιμές της Οδηγίας.

Φίλες και φίλοι,

Η προστασία του περιβάλλοντος και η οικονομική ανάπτυξη μέσα στα πλαίσια του υφιστάμενου συστήματος είναι σημαντική πρόκληση. Σε ένα τόπο όπως τον δικό μας που έχει υποστεί τον βίαιο διαχωρισμό του οικοσυστήματος του λόγω της τουρκικής εισβολής, η πρόκληση αυτή καθίσταται ακόμα πιο μεγάλη.

Ολοκληρώνοντας το χαιρετισμό μου, εκφράζω τα συγχαρητήριά μου στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος για την άρτια οργάνωση της εκδήλωσης αλλά και για τον ενεργό ρόλο που διαδραματίζει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ τις εταιρείες και τους οργανισμούς, τόσο από τον ιδιωτικό όσο και το δημόσιο τομέα, που βραβεύονται σήμερα. Ο συνδυασμός της επιχειρηματικής δράσης τους με την προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.