22/2/12

Παρέμβαση της Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στο γεύμα εργασίας του Κολεγίου των Επιτρόπων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυπριακή υπουργική αντιπροσωπεία, στις Βρυξέλλες
22/02/2012





Το θέμα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι καθοριστικής σημασίας για την Κυπριακή Προεδρία, είπε σήμερα η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κα Πραξούλα Αντωνιάδου, ενώ αναφερόμενη στο θέμα της ενέργειας τόνισε ότι η Κυπριακή Προεδρία θα συνεχίσει την εργασία σε διάφορα νομοθετήματα περιλαμβανομένου του προτεινόμενου κανονισμού για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές, την ασφάλεια των υπεράκτιων ερευνών, και την ενεργειακή απόδοση.

Σε παρέμβαση της κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το Κολέγιο Επιτρόπων και των μελών της κυπριακής υπουργικής αντιπροσωπείας, στις Βρυξέλλες, η κα Αντωνιάδου είπε ότι ο τομέας της ενέργειας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία για την ΕΕ στις μέρες μας, δεδομένης της αλλαγής στο ενεργειακό μίγμα μετά και από το ατύχημα στην Ιαπωνία και της ανάγκης για την ύπαρξη μιας γεφυρωτικής λύσης μεταξύ των συμβατικών μορφών ενέργειας και του στόχου της μεγαλύτερης ενσωμάτωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο.

Οι απώτεροι στόχοι στον τομέα αυτό έχουν βέβαια να κάνουν τόσο με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιώσιμης ανάπτυξης όσο και με την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ.

Η κα Υπουργός τόνισε ότι η Κυπριακή Προεδρία θα συνεχίσει την εργασία σε διάφορα νομοθετήματα, περιλαμβανομένου του προτεινόμενου Κανονισμού για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές, την ασφάλεια των υπεράκτιων ερευνών, την ενεργειακή απόδοση και τον μηχανισμό ανταλλαγής πληροφοριών για διακυβερνητικές συμφωνίες.

Σε ό,τι αφορά στα θέματα που σχετίζονται με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η κα Αντωνιάδου είπε ότι «σε καιρούς όπου διαπιστώνουμε ότι η δημοσιονομική πειθαρχία είναι μεν αναγκαία, αλλά δεν αρκεί, και ότι χρειάζεται και ανάπτυξη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής, η περαιτέρω στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθίσταται αναγκαία.

Η Κυπριακή Προεδρία θα επικεντρωθεί σε τρεις στρατηγικές πολιτικές για την επίτευξη αυτού του στόχου με την προώθηση των πρωτοβουλιών για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, την επίτευξη των στόχων της ενοποιημένης βιομηχανικής πολιτικής για την εποχή της παγκοσμιοποίησης και την ολοκλήρωση των προσπαθειών για την εφαρμογή του ψηφιακού θεματολογίου.

Προς την κατεύθυνση της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η Κυπριακή Προεδρία εκτιμά ότι το θέμα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι καθοριστικής σημασίας και προς αυτή την κατεύθυνση θα δοθεί προτεραιότητα στον κανονισμό που αφορά στο πρόγραμμα για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Η Κυπριακή Προεδρία θα στοχεύσει σε μια πρώτη ανάγνωση του κανονισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Στο περιθώριο της επίσκεψης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κα Αντωνιάδου είχε χωριστές συναντήσεις με τους Επιτρόπους Εμπορίου, Ενέργειας, και Ανταγωνιστικότητας.