22/2/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθισε σε γεύμα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής και τα μέλη του Κολεγίου Επιτρόπων της ΕΕ
22/02/2012





Η Κυπριακή Προεδρία θα προωθήσει ζητήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με την ποιότητα ζωής των ευρωπαίων πολιτών αλλά και για τη θέση της Ένωσής μας στον κόσμο, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας μιλώντας στο γεύμα εργασίας που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο.

Μετά τις εργασίες της Ολομέλειας του Κολεγίου των Επιτρόπων με την κυπριακή αντιπροσωπεία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο κ. Μπαρόσο, καθώς και τα μέλη του Κολεγίου της Επιτροπής και η υπουργική αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρακάθισαν σε γεύμα εργασίας.

Σε σύντομη ομιλία του στο γεύμα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: "Από πλευράς μας αποδίδουμε ύψιστη προτεραιότητα στα ζητήματα μετανάστευσης, λόγω και των εθνικών μας εμπειριών σε αυτό το θέμα. Οι εξελίξεις και πολιτικές ανακατατάξεις στη Νότια Γειτονία μας έχουν αυξήσει τις μεταναστευτικές πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εργαζόμαστε ήδη στενά με τη Δανική Προεδρία για το ζήτημα του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και ευελπιστούμε ότι θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε την απαιτούμενη εργασία κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας.

Επίσης, νοιαζόμαστε ιδιαίτερα για το ζήτημα της μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Στόχος μας θα είναι η επίτευξη μιας βιώσιμης, εκσυγχρονισμένης και αειφόρου Κοινής Πολιτικής.

Περαιτέρω, ιδιαίτερη προσοχή αποδίδουμε και στο ζήτημα της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ΕΕ, κάτι που κατά τη γνώμη μου αποτελεί κλειδί για τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας.

Τέλος, η ενεργειακή απόδοση, οι υποδομές και η εσωτερική αγορά ενέργειας της Ευρώπης είναι επίσης ζητήματα στα οποία θα αναφερθεί η αρμόδια Υπουργός.

Δεν θέλω να επεκταθώ περαιτέρω, καλύτερα να δώσουμε τον λόγο στους αρμόδιους Επιτρόπους και Υπουργούς να τοποθετηθούν σχετικά επί όλων αυτών των σημαντικών ζητημάτων σε παρεμβάσεις τους κατά το γεύμα εργασίας".

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρόσθεσε ότι οι Υπουργοί θα έχουν αμέσως μετά το γεύμα διμερείς συναντήσεις με αρμόδιους Επιτρόπους και ζήτησε όπως υπάρξει σε αυτές τις διμερείς συναντήσεις «η καταρχήν αντίδραση των Μελών της Επιτροπής για τα διάφορα ζητήματα που θα εγείρουν οι Υπουργοί σε σχέση με τους προσανατολισμούς μας για τις προτεραιότητες που θα προωθήσουμε κατά την Προεδρία μας».

«Από πλευράς μου», συνέχισε, «θα ήθελα να επαναλάβω ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση αποβλέπει σε μια πολύ στενή σχέση συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους επόμενους μήνες, με αποκορύφωμα βεβαίως, το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι προσδοκώ στην στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για υλοποίηση των κοινών μας στόχων».

«Εν κατακλείδι, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ξανά για τη θερμή φιλοξενία σας και ανυπομονώ, κ. Πρόεδρε, να ανταποδώσουμε αυτή τη φιλοξενία κατά τη θεσμοθετημένη κάθοδο του Κολλεγίου της Επιτροπής στις 6 Ιουλίου στη Λευκωσία», κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.