22/2/12

Παρέμβαση του Υφυπουργού Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα στην Ολομέλεια του Κολεγίου των Επιτρόπων
22/02/2012





Η Κύπρος είναι πανέτοιμη για να αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012 είπε σήμερα ο Υφυπουρός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Στην παρέμβαση του στις εργασίες της Ολομέλειας του Κολεγίου των Επιτρόπων, στις Βρυξέλλες, με την κυπριακή Υπουργική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημορατίας, ο κ. Μαυρογιάννης είπε: "Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε ένα πολύ σημαντικό σταυροδρόμι. Οι διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο λαμβάνουν χώρα στη μέση μιας βαθύτατης κρίσης με σημαντικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία μας. Η ίδια η πολιτική δομή της ΕΕ βρίσκεται υπό αμφισβήτηση λόγω των επιπτώσεων της κρίσης.

Το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο είναι ένας σημαντικός σταθμός για το μέλλον της Ένωσης. Οι σχετικές συζητήσεις πρέπει, λοιπόν, περισσότερο από ποτέ, να διεξάγονται στο πλαίσιο των κοινών αρχών πάνω στις οποίες κτίστηκε η ΕΕ και των κοινών στόχων μας για το μέλλον. Η συζήτηση δεν πρέπει να περιορίζεται στη «καθαρή θέση» της κάθε χώρας, ούτε να αποτελεί αντιπαράθεση ανάμεσα στους καθαρούς συνεισφορείς και τους καθαρούς αποδέκτες, ούτε ανάμεσα στους φίλους και μη της συνοχής ή τους υποστηριχτές και μη της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και ούτω καθεξής.

Δικαιούμαστε να απαιτούμε από τους εαυτούς μας πολύ περισσότερα. Η διαφορετικότητα στις προσεγγίσεις μας πρέπει να μετατραπεί σε καταλύτη για την επίτευξης μιας κοινής συνισταμένης που θα έχει ως άξονα την προώθηση μιας καλύτερης Ευρώπης για όλους. Πρέπει να επιδιώξουμε την προώθηση και επιτάχυνση της ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας για ολόκληρη την Ευρώπη, σε αλληλέγγυο και δίκαιο πνεύμα, συμβάλλοντας στη κοινωνική συνοχή.

Είναι απαραίτητο το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο να παρέχει την απαραίτητη ώθηση στις επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη. Οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να έχουν προστιθέμενη αξία, να μοχλεύουν επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα, να είναι συμπληρωματικές μεταξύ τους και να δημιουργούν συνέργιες με τις εθνικές πολιτικές, καθώς και ισχυρή διασύνδεση και συμπληρωματικότητα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές δαπάνες και τις εθνικές δαπάνες επί τη βάση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας.

Η διακυβέρνηση του προϋπολογισμού της ΕΕ θα πρέπει να αποτελείται από απλοποιημένες διαδικασίες και να διαθέτει ικανοποιητικούς πόρους ώστε να αντιμετωπίζονται επαρκώς οι προκλήσεις από την οικονομική κρίση αλλά και την παγκοσμιοποίηση. Θα πρέπει ταυτόχρονα ο προϋπολογισμός να παρέχει μια σταθερή και υγιή βάση για τη σταθεροποίηση της οικονομίας της ΕΕ καθώς και τα απαραίτητα μέσα για την υλοποίηση της Στρατηγικής 2020.

Είναι υψίστης προτεραιότητας η επικέντρωση σε πολιτικές οι οποίες προωθούν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανταγωνιστικότητα καθώς και τα Ευρωπαϊκή Κοινωνική Οικονομία της Αγοράς (Europe΄s social market economy), με έμφαση στη νεανική απασχόληση. Αποτελεί ευθύνη μας η διαμόρφωση προγραμμάτων τα οποία να παρέχουν στους νέους αλλά και στις επόμενες γενιές τις απαραίτητες δεξιότητες για παραγωγική συμμετοχή στη σύγχρονη οικονομία.

Ο προϋπολογισμός θα πρέπει να συμβάλει στην προώθηση της Έρευνας και Καινοτομίας καθώς και στην προώθηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, συμβάλλοντας παράλληλα στην οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή. Σε δύσκολους καιρούς όπως τους τωρινούς, ο προϋπολογισμός της ΕΕ οφείλει να διαφυλάσσει τις πολιτικές της ΕΕ και δημόσια αγαθά όπως τη γεωργία και το περιβάλλον.

Σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο και παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις με τους εταίρους μας και να ενδυναμώσουμε μέσα από τις κατάλληλες πολιτικές τις εξωτερικές μας σχέσεις και τις σχέσεις γειτονίας.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η επίτευξη αυτών των στόχων δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Οι διαπραγματεύσεις για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο είναι ιδιαίτερα πολύπλοκες. Παρόλα αυτά θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πως όταν η Κύπρος αναλάβει το τιμόνι αυτών των διαπραγματεύσεων, θα κάνει ότι είναι δυνατό να τις ολοκληρώσει με επιτυχία. Πέραν από τις δαπάνες του Προϋπολογισμού, έχουμε πλήρη επίγνωση της προόδου που πρέπει να επιτευχθεί στο θέμα των ιδίων πόρων.

Θα ήθελα να τονίσω ότι θα δράσουμε αμερόληπτα, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στο θέμα των ιδίων πόρων, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις τόσο των κρατών μελών όσο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παραμένοντας επικεντρωμένοι στον στόχο μας, δηλαδή την επίτευξη τελικής συμφωνίας. Η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας είναι ο κύριος στόχος μας.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω, ότι από οργανωτικής πλευράς είμαστε έτοιμοι. Οι ομάδες μας, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στη Λευκωσία, είναι έτοιμες και σε πλήρη λειτουργία. Παρακολουθούν στενά όλα τα θέματα τα οποία σχετίζονται με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση μόλις απαιτηθεί. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην επίτευξη συνέπειας και συνοχής ανάμεσα στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και όλες τις τομεακές πολιτικές, αναλαμβάνοντας από το σημείο στο οποίο θα έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις επί τη Δανικής Προεδρίας στα πλαίσια της επίτευξης «μερικής γενικής προσέγγισης» (partial general approach).

Σε πολιτικό επίπεδο, έχω ήδη διαβουλευθεί σε διμερή επαφές με άλλα κράτη μέλη, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλα σημαντικά εμπλεκόμενα μέρη. Το θέμα του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου θα περιλαμβάνεται σε όλες τις διμερείς συναντήσεις μου σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τις οποίες προγραμματίζω να ολοκληρώσω μέχρι το τέλος Απριλίου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολουθεί επίσης συστηματικά τις διαπραγματεύσεις και είναι έτοιμος να συμβάλει όπως και όποτε απαιτηθεί.

Όλη η Κυβέρνηση μας και δη τα τομεακά Υπουργεία μας είναι έτοιμα να συμβάλουν. Υποστηρίζουμε θερμά τις προσπάθειες της Δανικής Προεδρίας στην επίτευξη σημαντικής προόδου στις διαπραγματεύσεις. Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία, διαφαίνεται δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας μέχρι τον Ιούνιο. Περιμένουμε όμως ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, ανάλογα με το ουσιαστικό περιεχόμενο του διαπραγματευτικού κουτιού (negotiating box) που θα έχει ετοιμάσει η Δανική Προεδρία, θα δώσει ξεκάθαρη εντολή στην Κυπριακή Προεδρία για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Στα πλαίσια των όρων εντολής μας, η Προεδρία θα εργαστεί σε στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος θα πρέπει σε κάποιο στάδιο να δώσει ανάλογα με τις εξελίξεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο την τελική ώθηση για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Παράλληλα, θα είμαστε σε στενή επικοινωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με βάση την θεσμοθετηθείσα διευθέτηση, ώστε να καταστεί δυνατή η συμφωνία επί ολόκληρου του πακέτου.

Βεβαίως, θα ήθελα να τονίσω τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην όλη διαδικασία. Προσβλέπουμε και είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε στενά μαζί σας, τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνοκρατικό επίπεδο ώστε να επιτύχουμε τους κοινούς μας στόχους.

Πέραν από τις συλλογικές διαβουλεύσεις στο επίπεδο της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων και του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, ανάλογα με το πώς θα προχωρούν οι διαπραγματεύσεις, θα διεξαχθούν, αν απαιτηθεί και διμερείς συναντήσεις κατά τον μήνα Ιούλιο, ώστε να προωθηθούν περαιτέρω οι διαπραγματεύσεις.

Επιπρόσθετα από τα Συμβούλια Γενικών Υποθέσεων, προγραμματίζεται και η πραγματοποίηση ενός Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στις 30 Αυγούστου, στο πλαίσιο του οποίου θα συζητηθεί αποκλειστικά η πρόοδος που θα έχει επιτευχθεί στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο καθώς και ιδέες για τα επόμενα, και ελπίζουμε τα τελικά, βήματα.

Θα ήθελα να αναφέρω ότι σε αυτό το στάδιο εργαζόμαστε όλοι με δύο σενάρια για την επίτευξη συμφωνίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: το πρώτο, ολοκλήρωση διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο και, το δεύτερο, ολοκλήρωση διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση περνά δύσκολες στιγμές. Παρόλα αυτά είμαι πεπεισμένος ότι, με στενή συνεργασία και εποικοδομητικό πνεύμα από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, μπορούμε να επιτύχουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα εντός του έτους το οποίο θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων και του οράματος της ΕΕ για το μέλλον".