22/2/12

Παρέμβαση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στις εργασίες της Ολομέλειας του Κολεγίου των Επιτρόπων, στις Βρυξέλλες
22/02/2012





Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για αντιμετώπιση της ανεργίας δημιουργούνται αλυσιδωτές επιπτώσεις στην προσπάθεια για επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων και στην κοινωνική συνοχή της Ευρώπης, είπε σήμερα η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Στην παρέμβαση της στις εργασίες της Ολομέλειας του Κολεγίου των Επιτρόπων με την κυπριακή υπουργική αντιπροσωπεία, η κα Χαραλάμπους, μεταξύ άλλων, είπε: «Η απασχόληση δοκιμάζεται έντονα τα τελευταία χρόνια λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Ειδικότερα η ανεργία ανάμεσα στους νέους προσλαμβάνει δραματικές διαστάσεις με σχεδόν 5.5 εκατομμύρια άνεργους νέους. Ένα πολυτάλαντο ανθρώπινο κεφάλαιο παραμένει αναξιοποίητο για την οικονομία ενώ οι νέοι άνθρωποι νοιώθουν να είναι στο περιθώριο. Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα δημιουργούνται αλυσιδωτές επιπτώσεις στην προσπάθεια για επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων και στην κοινωνική συνοχή της Ευρώπης.

Η Κύπρος, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία του θέματος αυτού έχει περιλάβει μεταξύ των προτεραιοτήτων της για το Συμβούλιο Απασχόλησης (EPSCO) την απασχόληση των νέων και προσδοκούμε σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή στο πλαίσιο της νέας Πρωτοβουλίας της για τους Νέους καθώς και του Πακέτου Απασχόλησης το οποίο αναμένεται να εκδοθεί τον Απρίλιο 2012.

Η συνέχιση της ύφεσης και ο περιορισμένος αριθμός νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται επιδρά αρνητικά στις προοπτικές των νέων για ένταξη στην εργασία. Υπάρχουν όμως και μια σειρά άλλοι λόγοι. Η αποτελεσματική σύζευξη των δεξιοτήτων των νέων με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, η ομαλή και έγκαιρη μετάβαση των νέων από την εκπαίδευση στην απασχόληση, η αποτελεσματική διασύνδεση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης με τις ανάγκες της οικονομίας όπως και η παροχή δυνατοτήτων για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας από τους νέους είναι μερικά από τα θέματα στα οποία πρέπει να εργαστούμε. Ιδιαίτερα ευαίσθητο και σημαντικό κεφάλαιο είναι και το κεφάλαιο του εργασιακού πλαισίου που αφορά τους νέους. Στον ίδιο βαθμό που χρειάζεται να εργαστούμε για να καταπολεμήσουμε τα εμπόδια για πρόσβαση των νέων στην εργασία χρειάζεται και να εργαστούμε έτσι η εργασία των νέων να γίνεται σε ορθολογικά πλαίσια. Αυτά είναι κάποια από τα θέματα που σκοπεύουμε να θίξουμε στο πλαίσιο της προτεραιότητας που έχουμε θέσει για την απασχόληση των νέων. Η Κύπρος σκοπεύει να προωθήσει Συμπεράσματα Συμβουλίου για το θέμα.

Βασική προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας θα αποτελέσει και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Η απόφαση για τοποθέτηση συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στη Στρατηγική «Ευρώπη 2020» ήταν μια σημαντική καινοτομία της νέας στρατηγικής. Θεωρούμε πολύ επίκαιρη την προτεραιότητα αυτή, ειδικά τώρα που η παρατεταμένη κρίση απειλεί την κοινωνική διάσταση.

Στο πλαίσιο αυτής της προτεραιότητας η Κυπριακή Προεδρία θα δώσει έμφαση στις πτυχές που σχετίζονται με το ευ-υπάρχειν των παιδιών και σκοπεύει να προωθήσει Συμπεράσματα Συμβουλίου για το θέμα.

Παράλληλα, η Προεδρία θα εστιαστεί στην ενίσχυση των συμμετοχικών διαδικασιών και της εμπλοκής των κοινωνικών εταίρων, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην εφαρμογή της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους στόχους για την απασχόληση και τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ο κοινωνικός διάλογος και η συνεργασία πρέπει να τύχουν περαιτέρω ενίσχυσης. Η ενεργός εμπλοκή της κοινωνίας αποτελεί βασική προϋπόθεση στην επιτυχή υλοποίηση των στόχων της δεκαετίας, ειδικά στις σημερινές δύσκολες συνθήκες.

Η συγκεκριμένη προτεραιότητα θα στοχεύει στην αντιμετώπιση των κενών στην εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας στην Στρατηγική «Ευρώπη 2020».

Ευελπιστούμε ότι και η Επιτροπή συμμερίζεται αυτή την άποψη, ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη την παράδοση που έχει στη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και την κοινωνία των πολιτών αλλά και σημαντικές νέες πρωτοβουλίες της Επιτροπής όπως η Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών και ο καθορισμός του 2013 ως Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτών.

Η ενίσχυση του ρόλου των κοινωνικών εταίρων και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων θα αποτελέσει και το θέμα του Άτυπου EPSCO που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στην Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες στις οποίες θα εστιαστεί η Κυπριακή Προεδρία στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής και απασχόλησης, αναμένεται ότι το EPSCO θα έχει αρκετά μεγάλη ατζέντα θεμάτων που θα πρέπει να διαχειριστεί, αφού υπάρχουν ήδη αρκετές πρωτοβουλίες σε εκκρεμότητα και αναμένονται πρόσθετες εντός του 2012. Σε ποιες πρωτοβουλίες θα δοθεί τελικά προτεραιότητα εξαρτάται και από το αποτέλεσμα των εργασιών της Δανικής Προεδρίας. Για το θέμα είμαστε σε επαφή με την αρμόδια Γενική Διεύθυνση».