20/2/12

Ο Υπουργός Γεωργίας συναντήθηκε με εκπροσώπους του Κοινοτικού Συμβουλίου Ξυλιάτου

20/02/2012
Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης είχε σήμερα συνάντηση, στο γραφείο του, με τον Πρόεδρο κ. Κυριάκο Φοίβου και εκπροσώπους του Κοινοτικού Συμβουλίου Ξυλιάτου κατά την οποία συζητήθηκαν προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα και άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Γεωργίας.



Αναφορικά με το θέμα που έθεσαν οι εκπρόσωποι σε σχέση με την κακή κατάσταση του δρόμου που οδηγεί στο φράγμα Ξυλιάτου, ο κ. Υπουργός έδωσε οδηγίες όπως οι αρμόδιες Υπηρεσίες προχωρήσουν άμεσα σε έργα συντήρησής του.

Επίσης, οι εκπρόσωποι ζήτησαν τη μείωση της τιμής πώλησης του αρδεύσιμου νερού για τους περιβάλλοντες χώρους των οικιών της κοινότητας επειδή πρόκειται για χώρους οι οποίοι αποτελούνται από οπωροφόρα δέντρα. Για το αίτημα αυτό ο κ. Αλετράρης έδωσε οδηγίες προς το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων να διεξάγει έρευνα στις περιοχές Ξυλιάτου, Αγίας Μαρίνας και Κάτω Μονής για να διαπιστωθεί εάν οι χώροι για τους οποίους χρησιμοποιείται το αρδεύσιμο νερό αποτελούνται πράγματι από οπωροφόρα δέντρα για να ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις.

Στη συνέχεια ανταλλάγηκαν απόψεις αναφορικά με τα διάφορα οικολογικά στοιχεία του φράγματος Ξυλιάτου και συγκεκριμένα συζητήθηκαν τρόποι διασφάλισης της επιβίωσης του κυπριακού νερόφιδου (Νatrix natrix cypriaca). Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Υπουργός έδωσε οδηγίες προς όλα τα εμπλεκόμενα Τμήματα να προχωρήσουν στη σύσταση μιας επιτροπής η οποία θα εξετάσει προτάσεις για τη δημιουργία ενός περιβαλλοντικού κέντρου πληροφόρησης στην κοινότητα Ξυλιάτου που σκοπό θα έχει την προσέλκυση επισκεπτών στην περιοχή και την ενημέρωσή τους για το κυπριακό νερόφιδο.

Τέλος, συζητήθηκαν οι περιβαλλοντικές δράσεις της κοινότητας και αποφασίστηκε όπως δοθεί οικονομική ενίσχυση στην κοινότητα για συνέχιση των δράσεων αυτών.