15/2/12

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την τροποποίηση των Στεγαστικών Σχεδίων για Εκτοπισθέντες και του Ενιαίου Στεγαστικού Σχεδίου
15/02/2012





Στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας που καταβάλλεται για οικονομική περισυλλογή και δημοσιονομική εξυγίανση, η Κυβέρνηση είχε γνωστοποιήσει πως θα προχωρήσει στον εξορθολογισμό των κοινωνικών παροχών, έτσι που να διασώσουμε το κράτος πρόνοιας και τελικά να μπορούν αυτοί που όντως χρειάζονται τη βοήθεια μας να απολαμβάνουν όσα πρέπει και όσα οφείλουμε ως κράτος να παρέχουμε σε αυτούς. Έχοντας ως γνώμονα αυτή τη βασική αρχή, το Υπουργικό Συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρία ενέκρινε την τροποποιητική πρόταση που κατέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών για εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στα Στεγαστικά Σχέδια για Εκτοπισθέντες που αφορούν στην αγορά κατοικίας ή διαμερίσματος και στην ανέγερση κατοικίας σε ιδιόκτητο οικόπεδο, καθώς και στο Ενιαίο Στεγαστικό Σχέδιο που απευθύνεται στον γενικό πληθυσμό.

Οι τροποποιήσεις τις οποίες εισηγήθηκε το Υπουργείο Εσωτερικών διαμορφώθηκαν μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις που είχε με την Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων (ΠΕΠ) και στη βάση των εισηγήσεων και απόψεων που εξέφρασε η ΠΕΠ.

Συγκεκριμένα έχει αποφασιστεί:

1. Μείωση κατά 10% της ισχύουσας οικονομικής βοήθειας που παραχωρείται για οικιστικές μονάδες 2 και 3 υπνοδωματίων, στο πλαίσιο εφαρμογής των εν λόγω Σχεδίων για αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέχρι τις 14/2/2012 (ημερομηνία λήψης της Απόφασης από το Υπουργικό Συμβούλιο), χωρίς να ισχύσουν εισοδηματικά κριτήρια για τις αιτήσεις αυτές.
2. Οι κατοικίες ενός υπνοδωματίου εξαιρούνται από την πιο πάνω προβλεπόμενη μείωση του 10%.
3. Σε σχέση με τα Στεγαστικά Σχέδια για Εκτοπισθέντες, εξαιρούνται της δυνατότητας λήψης στεγαστικής βοήθειας μόνο οι αιτητές που θα υποβάλουν αίτηση μετά τις 14/2/2012 και έχουν ως ζεύγος μεικτό ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των € 80.000.

4. Εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στο Ενιαίο Στεγαστικό Σχέδιο και τροποποίηση ορισμένων άλλων προνοιών του. Για πολύτεκνες οικογένειες και ανάπηρους δεν θα εισαχθούν εισοδηματικά κριτήρια.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί πως για αιτήσεις που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο των Στεγαστικών Σχεδίων για Εκτοπισθέντες μέχρι τις 14/2/2012 δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή ή/και τροποποίηση και θα τύχουν διαχείρισης σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία για την παραχώρηση της ισχύουσας οικονομικής βοήθειας, σύμφωνα με το ποσό με το οποίο έχουν εγκριθεί.

Παράλληλα, θα πρέπει να διευκρινιστεί πως στα Στεγαστικά Σχέδια παραχώρησης Οικιστικής Μονάδας σε Οικισμό Στέγασης Εκτοπισθέντων και παραχώρησης Οικοπέδου Αυτοστέγασης σε Κρατικό Οικόπεδο ισχύουν ήδη εισοδηματικά κριτήρια, στα οποία όμως δεν έχει σημειωθεί καμία αλλαγή/ τροποποίηση. Συνεπώς θα συνεχίσουν να παραχωρούνται με τα ίδια κριτήρια όπως είχαν αποφασιστεί από την 1/3/2008.

Επισυνάπτονται οι σχετικοί πίνακες.

Ι. ΣΤΕΓΑΣΗ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΟΙΚΙΣΜΟ

(α) Εισοδηματικά κριτήρια (β) Έκπτωση για κάθε εξαρτώμενο
€ 20.500
€1.280

ΙΙ. ΑΥΤΟΣΤΕΓΑΣΗ ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΑΥΤΟΣΤΕΓΑΣΗΣ

(α) Εισοδηματικά κριτήρια
Νέες Οργανικές Οικογένειες Από 1.3.2008

(€)
Για δύο άτομα 21.360
Για τρία άτομα 22.545
Για τέσσερα άτομα 26.140
Για πέντε άτομα 28.655
Για έξι άτομα 29.985
Για επτά άτομα 32.100

(β) Έκπτωση για κάθε εξαρτώμενο
€1.280

(γ) Παραχώρηση σε μονήρη άτομα κατοικίας σε μισό Κυβερνητικό Οικόπεδο Αυτοστέγασης

Το εισοδηματικό κριτήριο είναι €20.500

(δ) Χορηγίες
Από 1.3.2008

(€)
Για ένα υπνοδωμάτιο (συμπεριλαμβανομένης

και διμελούς οικογένειας υπερηλίκων σε μισό οικόπεδο)
22.210
Για δύο υπνοδωμάτια 27.330
Για τρία υπνοδωμάτια 31.610
Συστέγαση υπερηλίκων με τα παιδιά τους (ένα ή δύο άτομα) 13.670
Συστέγαση υπερηλίκων με τα παιδιά τους, χωρίς κουζίνα

(ένα ή δύο άτομα)
9.740
Για ανέγερση πρόσθετου δωματίου 8.550

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α

Εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στα Στεγαστικά Σχέδια των Εκτοπισθέντων

που αφορούν στην αγορά κατοικίας/διαμερίσματος και ανέγερση κατοικίας σε ιδιόκτητο οικόπεδο

1) Αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέχρι τις 14/2/2012 για τα Στεγαστικά Σχέδια για Εκτοπισθέντες που αφορούν στην αγορά κατοικίας/διαμερίσματος και ανέγερση κατοικίας σε ιδιόκτητο οικόπεδο, οι οποίες δεν έχουν εγκριθεί ακόμη.

Μέγεθος κατοικίας Ύψος ισχύουσας οικονομικής βοήθειας σύμφωνα με την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αρ. 67.314 και ημερομηνία 11/06/2008
(€) Μείωση 10% (περίπου) της ισχύουσας οικονομικής βοήθειας για αιτήσεις που υποβλήθηκαν ή/και θα υποβληθούν μέχρι την ημερομηνία έγκρισης της παρούσας Πρότασης που δεν έχουν εγκριθεί
(€)
Ενός υπνοδωματίου 37.600 37.000
Δύο υπνοδωματίων 51.260 45.000
Τριών υπνοδωματίων 68.350 62.000
Σημείωση
: Για τις αιτήσεις που περιγράφονται στον Πίνακα 1, δεν θα ισχύσουν εισοδηματικά κριτήρια.

2) Για αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά τις 14/2/2012 θα ισχύει η εισαγωγή των εισοδηματικών κριτηρίων
Μέγεθος κατοικίας Εισόδημα
μέχρι €60.000

Ύψος οικονομικής βοήθειας
(€) Εισόδημα
€60.000 – €80.000

Ύψος οικονομικής βοήθειας
(€)
Ενός υπνοδωματίου
(συμπεριλαμβανομένης και διμελούς οικογένειας
υπερηλίκων) 37.000 30.000
Δύο υπνοδωματίων 45.000 40.000
Τριών υπνοδωματίων 62.000 50.000
ως
ακολούθως:

2β) Εισοδηματικά κριτήρια για μονήρη άτομα

Εισόδημα
μέχρι €50.000
Ύψος οικονομικής βοήθειας: €12.000

-Συστέγαση υπερηλίκων με παιδιά: Οικονομική βοήθεια €11.000 ή €7.000, ανάλογα αν υπάρχει κουζίνα.

-Πρόσθετο δωμάτιο: Οικονομική βοήθεια €8.000

Σημείωση: -Για τον υπολογισμό του ετήσιου εισοδήματος του μονήρους ατόμου ή του ζεύγους αιτητών θα λαμβάνεται υπόψη το συνολικό άθροισμα του ακαθάριστου ετήσιου εισοδήματος του αιτητή/αιτητών, εξαιρουμένων του δέκατου τρίτου μισθού, των περιστασιακών εισοδημάτων οποιωνδήποτε επιδομάτων από Δημόσια Ταμεία ή του Επιδόματος Διατροφής. Για τη διακρίβωση του ετήσιου εισοδήματος θα υποβάλλονται φορολογικές δηλώσεις.

-Για τον υπολογισμό των πιο πάνω εισοδημάτων λαμβάνεται υπόψη

ως έκπτωση ποσό ύψους €2.000 για κάθε εξαρτώμενο.

- Η οικονομική βοήθεια παρέχεται ανάλογα με το μέγεθος/σύνθεση της οικογένειας.

-Για εισόδημα που ξεπερνά τις €80.000 δεν θα παραχωρείται οικονομική βοήθεια.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β

Εισαγωγή Εισοδηματικών Κριτηρίων στο Ενιαίο Στεγαστικό Σχέδιο

Στο πλαίσιο πρόσφατης απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για στόχευση των κοινωνικών παροχών, θα πρέπει να εισαχθούν εισοδηματικά κριτήρια στα Στεγαστικά Σχέδια που εφαρμόζει το Υπουργείο Εσωτερικών.

2. Το Ενιαίο Στεγαστικό Σχέδιο καλύπτει πολύτεκνους και άτομα με αναπηρίες (άξονας κοινωνικής πολιτικής) και πρόσωπα που επιθυμούν να στεγαστούν σε καθορισμένες γεωγραφικές περιοχές/κοινότητες ή κατοίκους των ίδιων περιοχών που επιθυμούν αν βελτιώσουν/συντηρήσουν /επεκτείνουν την κατοικία τους).

3. Αναφέρεται ότι τα εισοδηματικά κριτήρια που υπήρχαν για πολύτεκνους και ανάπηρους (κοινωνική πολιτική), όταν η αίτηση τους αφορούσε περιοχές που δεν καλύπτονται από τον άξονα περιφερειακής πολιτικής, έχουν καταργηθεί από την 1/7/2008. Υποβάλλεται η εισήγηση όπως προχωρήσουμε με την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στον άξονα περιφερειακής πολιτικής (ο άξονας που παρατηρούνται οι περισσότερες αιτήσεις).

4. Τα εισοδηματικά κριτήρια που εφαρμόζονται σήμερα για σκοπούς αυτοστέγασης εκτοπισμένων σε κρατικά οικόπεδα και για σκοπούς παραχώρησης οικοπέδων μέσω του Σχεδίου Διάθεσης Οικοπέδων σε Οικογένειες με Χαμηλά Εισοδήματα έχουν ως ακολούθως:

Σύνθεση οικογένειας

Οικογένεια δύο ατόμων € 21.000

Οικογένεια τριών ατόμων € 23.000

Οικογένεια τεσσάρων ατόμων € 26.000

Οικογένεια πέντε ατόμων € 29.000

Οικογένεια έξι ατόμων € 30.000

Οικογένεια επτά ατόμων € 32.000

(Νοείται ότι για τον υπολογισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος λαμβάνεται υπόψη ολόκληρο το εισόδημα του υψηλότερα αμειβόμενου από τους συζύγους και το ένα τέταρτο του εισοδήματος του χαμηλότερα αμειβομένου).

5. Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, όπως και τα προτεινόμενα εισοδηματικά κριτήρια για παροχή βοήθειας σε εκτοπισμένους για ανέγερση κατοικίας σε ιδιόκτητο οικόπεδο ή αγορά κατοικίας/διαμερίσματος, υποβάλλεται η εισήγηση όπως εφαρμοστούν τα ακόλουθα εισοδηματικά κριτήρια για σκοπούς του Ενιαίου Στεγαστικού Σχεδίου:

Σύνθεση οικογένειας Οικογενειακό Εισόδημα

Μονήρες άτομο € 20.000

Οικογένεια δύο ατόμων € 45.000

Οικογένεια τριών ατόμων € 47.500

Οικογένεια τεσσάρων ατόμων € 50.000

Οικογένεια πέντε ατόμων € 52.500*

(Για τον υπολογισμό του εισοδήματος λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των απολαβών όλων των μελών της οικογένειας. Για κάθε μέλος της οικογένειας το κριτήριο αυξάνεται κατά €2.500)

*Για πολύτεκνες οικογένειες και ανάπηρους δεν θα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια

6. Περαιτέρω, υποβάλλονται οι πιο κάτω εισηγήσεις:

(α) Κατάργηση της παραχώρησης δανείου και χορηγίας για σκοπούς βελτίωσης/συντήρησης/επέκτασης κατοικίας/διαμερίσματος. Η πρόνοια διατηρείται για πολύτεκνους, ανάπηρους και άτομα με εισοδήματα μέχρι €21.000 οι οποίοι δεν έχουν άλλη περιουσία σημαντικής αξίας συγκριτικά με το βοήθημα (να ισχύσουν τα εισοδηματικά κριτήρια που εφαρμόζονται για σκοπούς αυτοστέγασης εκτοπισμένων σε κρατικά οικόπεδα και για σκοπούς παραχώρησης οικοπέδων μέσω του Σχεδίου Διάθεσης Οικοπέδων σε Οικογένειες με Χαμηλά Εισοδήματα). Επίσης, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου συντρέχουν ανθρωπιστικά προβλήματα, να εγκρίνονται από τον Υπουργό Εσωτερικών.

(β) Καθορισμός του Δήμου Παραλιμνίου ως αστικού κέντρου για τους σκοπούς του Ενιαίου Στεγαστικού Σχεδίου.

(γ) Για την ανέγερση/αγορά κατοικίας/διαμερίσματος να επιχορηγείται το επιτόκιο του δανείου που δικαιούται ο δικαιούχος αιτητής με βάση τα καθορισμένα κριτήρια (σύνθεση οικογένειας) κατά 3.5 εκατοστιαίες μονάδες, η οποία θα ισχύει για περίοδο 10 ετών. Ο κάθε αιτητής θα έχει τη δυνατότητα να αποταθεί σε οποιοδήποτε Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα επιθυμεί για σύναψη δανείου. Την επιδότηση επιτοκίου με ποσοστό 3.5% εφαρμόζει και ο Κεντρικός Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών.

(δ) Τροποποίηση της πρόνοιας του Ενιαίου Στεγαστικού Σχεδίου που αφορά την ανέγερση ή αγορά διαμερίσματος ώστε να καταστεί δυνατή η παραχώρηση μόνο της χορηγίας σε δικαιούχους χωρίς να είναι αναγκαία η υποχρεωτική παραχώρηση του δανείου.