3/2/12

Δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας κ. Σοφοκλή Αλετράρη

03/02/2012





Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης παρευρέθηκε σήμερα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της «Εβδομάδας του Δέντρου» στο Γυμνάσιο «Πετράκη Κυπριανού», στη Λάρνακα και στη συνέχεια επισκέφθηκε το Αλιευτικό Καταφύγιο Λάρνακας.

Μετά το πέρας της επίσκεψης ο κ. Υπουργός προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους ως ακολούθως:

«Επισκεφθήκαμε το Αλιευτικό Καταφύγιο Λάρνακας για να δούμε τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη λειτουργία του. Έχουν δοθεί οδηγίες στους υπηρεσιακούς λειτουργούς, τόσο του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών όσο και στο Τμήμα Δημοσίων Έργων, για να γίνουν άμεσες ενέργειες και να επιλυθούν κάποια από τα προβλήματα βραχυπρόθεσμα αλλά και για να γίνουν επιστημονικές μελέτες για το τί δέον γενέσθαι για τη μόνιμη επίλυσή τους.

Επίσης, ενημερώθηκαν οι αλιείς μας για το πού βρίσκεται το Σχέδιο για την καταπολέμηση του λαγοκέφαλου καθώς επίσης και για το θέμα των αποζημιώσεων για τις ζημιές που γίνονται στα δίχτυα από τα δελφίνια».

Κληθείς να αναφέρει ποιο αξιολογείται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα του Αλιευτικού Καταφυγίου, ο κ. Αλετράρης ανέφερε ότι αυτό είναι τα φύκια, τα οποία μπλοκάρουν την είσοδό του και οι εναποθέσεις άμμου που αποτρέπει τις βάρκες από το να μπουν και να βγουν από το Καταφύγιο. «Το πρόβλημα βραχυπρόθεσμα επιλύεται με απομάκρυνση των φυκιών και με εκσκαφή στην είσοδο και μακροπρόθεσμα θα διεξαχθεί μελέτη για να διαφανεί κατά πόσον χρειάζεται να γίνουν βελτιωτικά έργα στους λιμενοβραχίονες», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το θέμα της μεταφοράς νερού από το Φράγμα του Κούρρη στο Φράγμα της Άχνας, ο κ. Υπουργός είπε ότι πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα της περιοχής των Κοκκινοχωριών αλλά για ένα διάστημα δεν μπορούσαμε να πετύχουμε τη μεταφορά γιατί δεν είχαμε επαρκές νερό στο Φράγμα του Κούρρη. Η ποσότητα είναι τώρα τέτοια που επιτρέπει τη μεταφορά αυτή, η οποία θα βοηθήσει τον υδροφορέα στα Κοκκινοχώρια, τον εμπλουτισμό των γεωτρήσεων, καθώς επίσης και την παραμονή του οικότοπου στο Φράγμα της Άχνας, κατέληξε.