10/1/12

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Ύπατου Αρμοστή της Σρι Λάνκα
10/01/2012
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα σε επίσημη τελετή, στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Ύπατου Αρμοστή της Δημοκρατικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Σρι Λάνκα, με έδρα τη Ρώμη, κ. John Asitha Iron Perera.



Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Perera διαβίβασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον κυπριακό λαό τις θερμότατες ευχές του Προέδρου της Σρι Λάνκα κ. Mahinda Rajapaksa και τόνισε ότι θα εργαστεί για την περαιτέρω ενδυνάμωση των φιλικών σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Σρι Λάνκα.

Ο νέος Ύπατος Αρμοστής επανέλαβε την αμετάβλητη και πάγια πολιτική της χώρας του για προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και ενότητας της Κύπρου. Αναφερόμενος στις σχέσεις Κύπρου-Σρι Λάνκα, είπε ότι χρονολογούνται από πολλές δεκαετίες και πρόσθεσε ότι βασίζονται στις κοινές αξίες της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, στην κοινή επιδίωξη της ειρηνικής συνύπαρξης, στην δέσμευση για ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ των λαών και στην ουσιώδη δέσμευση στο εμπόριο. Σημαντική, πρόσθεσε, είναι και η καλή συνεργασία των δύο χωρών σε διάφορα διεθνή βήματα όπως η Κοινοπολιτεία, το Κίνημα των Αδεσμεύτων και τα Ηνωμένα Έθνη.

Στη συνέχεια, ο κ. Perera σημείωσε τη συμπαράσταση της Κύπρου σε θέματα μεγάλης σημασίας για τη Σρι Λάνκα, όπως επίσης και τη γενναιοδωρία της Κύπρου μετά το τσουνάμι του Δεκεμβρίου 2004.

Αναφερόμενος στους 20.000 πολίτες της Σρι Λάνκα που εργάζονται στην Κύπρο, ο κ. Perera δήλωσε ότι είναι ένας πολύ σημαντικός σύνδεσμος στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών. Τόνισε, επίσης, ότι η χώρα του θα επιθυμούσε την έναρξη συζητήσεων σχετικά με την περαιτέρω ενδυνάμωση και συστηματοποίηση της εργατικής μετανάστευσης μεταξύ των δύο χωρών.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη νέα εποχή ειρήνης και ανάπτυξης στην οποία εισήλθε η χώρα του και στις μεγάλες αλλαγές όσον αφορά την ασφάλεια μέσω της αποστρατιωτικοποίησης και της επανεγκαθίδρυσης των δημοκρατικών θεσμών και πρακτικών. Όπως τόνισε, το νέο περιβάλλον στη Σρι Λάνκα προσφέρει πολλές ευκαιρίες για οικονομική και κοινωνική πρόοδο, καθώς και για μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία.

Με την ευκαιρία, ο κ. Perera απηύθυνε, εκ μέρους του Προέδρου της Σρι Λάνκα, θερμή πρόσκληση προς τον Πρόεδρο Χριστόφια όπως επισκεφθεί τη χώρα μέσα στο 2012.

Απαντώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Σρι Λάνκα και υπογράμμισε τον κοινό αγώνα των δυο χωρών για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία. Όπως είπε, αυτός ο αγώνας έφερε πολλές φορές στο παρελθόν τις δυο χώρες κοντά, στο πλαίσιο πολλών διεθνών οργανισμών, υπερασπίζοντας κοινές αρχές όπως η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στις αναταραχές στη Σρι Λάνκα οι οποίες κορυφώθηκαν με την μακροχρόνια δοκιμασία ενός εμφύλιου πολέμου, μια τραυματική εμπειρία, όπως τη χαρακτήρισε, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών ατόμων. Τώρα όμως, είπε, που σώπασαν τα όπλα, η διαδικασία της εθνικής επούλωσης και συμφιλίωσης πρέπει να αρχίσει. Δεν πρόκειται για ένα εύκολο έργο. Απαιτείται θέληση και αποφασιστικότητα για να επιτευχθεί ειρήνη στο εσωτερικό, σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία μέσω κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης για τον λαό του Βιετνάμ.

Ο κ. Χριστόφιας συνεχίζοντας τόνισε ότι, παρά τη γεωγραφική θέση των δυο χωρών, η Κύπρος και η Σρι Λάνκα πρέπει να αναπτύξουν τις διμερείς οικονομικές και εμπορικές τους σχέσεις, περιλαμβανομένων και των τομέων του τουρισμού και των επενδύσεων, ανοίγοντας έτσι δρόμο για ακόμα πιο ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους.

Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Προεδρία της Κύπρου ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η Σρι Λάνκα έχει ένα γνήσιο φίλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι η Κύπρος, ως ενεργό μέλος, θα κάνει ό,τι μπορεί για την περαιτέρω επέκταση και ενίσχυση των σχέσεων της Σρι Λάνκα με την Ε.Ε.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε τα ακόλουθα: «Στην καρδιά του οράματος μας για την Κύπρο βρίσκεται μια επανενωμένη πατρίδα στην οποία Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι θα είναι απαλλαγμένοι από τα ξένα κατοχικά στρατεύματα και τον παράνομο εποικισμό και θα μπορούν να απολαμβάνουν ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας. Γι΄ αυτό τον λόγο, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μου ως Πρόεδρος το 2008 αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες για έξοδο από το αδιέξοδο και επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό.

Από την έναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων τον Σεπτέμβριο του 2008, η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδεικνύει συνεχώς την πολιτική της βούληση για έναν αμοιβαίο και ειλικρινή συμβιβασμό που θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου. Μέσω της συνεπούς και εποικοδομητικής στάσης μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στοχεύουμε στην εξεύρεση μιας βιώσιμης και μόνιμης λύσης πάνω στη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών.

Η βάση αυτή συμφωνήθηκε μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων πριν από την έναρξη των συνομιλιών και προνοεί για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προβλέπει ένα κράτος με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Μια λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι συνομιλίες αυτές διεξάγονται εντός μιας συμφωνημένης διαδικασίας κυπριακής ιδιοκτησίας υπό την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Δεν υπάρχει θέμα επιβολής επιδιαιτησίας, μεσολάβησης ή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων. Η συμφωνημένη και αμοιβαία αποδεκτή λύση θα τεθεί ενώπιον του λαού της Κύπρου σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

Το κλειδί για επίτευξη της επανένωσης της Κύπρου, το συντομότερο δυνατό, είναι η δέσμευση σ’ αυτή τη βάση, τόσο στα λόγια όσο και στις πράξεις. Όπως έχουμε δηλώσει επανηλειμμένα, περιορισμένος χρόνος απομένει μέχρι την επόμενη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα στη Νέα Υόρκη. Ως εκ τούτου, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, οι αποφάσεις που λήφθηκαν κατά την τελευταία μας συνάντηση στο Green Tree τον Οκτώβριο πρέπει να εφαρμοστούν και προς αυτές η πλευρά μας παραμένει δεσμευμένη και εργάζεται ενεργά. Είναι, ως εκ τούτου, πολύ απογοητευτικό το γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία υποβάλλει προτάσεις που ακυρώνουν τις συγκλίσεις οι οποίες επιτεύχθηκαν σε ουσιώδη κεφάλαια του Κυπριακού ή αποφεύγει τη συζήτηση σε βασικά θέματα, προκαλώντας σοβαρή οπισθοδρόμηση και αναιρώντας οποιαδήποτε πρόοδο στις συνομιλίες.

Είναι υψίστης σημασίας όλες οι πλευρές να επιδείξουν καλή θέληση και την απαραίτητη ευελιξία. Οι λεκτικοί εκφοβισμοί της Άγκυρας και οι απειλές εναντίον της άσκησης από την Κυπριακή Δημοκρατία του κυριαρχικού της δικαιώματος για έρευνα και εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, ή εναντίον της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, παρεμβάλλουν εμπόδια και προκαλούν.

Περαιτέρω, δηλώσεις από τον Τούρκο Πρωθυπουργό οι οποίες αποκλείουν εδαφική αναπροσαρμογή, όπως την επιστροφή των Βαρωσίων, της Μόρφου και της Καρπασίας δεν είναι εποικοδομητικές στις προσπάθειες επίτευξης λύσης. Είναι λυπηρό, αφού η ανακάλυψη νέων πηγών ενέργειας από την Κυπριακή Δημοκρατία θα ήταν για το κοινό όφελος ολόκληρου του λαού της Κύπρου.

Πιστεύω ακράδαντα ότι για να λύσουμε το Κυπριακό όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν και να ενεργήσουν με την αναγκαία καλή θέληση, που είναι το βασικό στοιχείο το οποίο χρειάζεται για την επίτευξη λύσης. Η Τουρκία θα πρέπει επίσης να εφαρμόσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης να στηρίξει ενεργά τις προσπάθειες επίτευξης λύσης.

Σας διαβεβαιώ ότι η πλευρά μας θα συνεχίσει να υποβάλλει ρεαλιστικές και λογικές προτάσεις με καλή πίστη, με στόχο να επιτύχουμε περαιτέρω πρόοδο. Ελπίζουμε ότι η ίδια καλή πίστη θα επιδειχθεί τόσο από την Τουρκία όσο και τους Τουρκοκύπριους».

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν η Υπουργός Εξωτερικών κα Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτου.