10/1/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

10/01/2012

Δεν πρόκειται εμείς στη συζήτηση και στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό να ξεφύγουμε από τις αρχές λύσεις και από τη διαδικασία που με τα Ηνωμένα Έθνη έχουμε συμφωνήσει για τις απευθείας διαπραγματεύσεις, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της πρωτοχρονιάτικης εκδήλωσης του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο κ. Στεφάνου απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε: «Στην επιστολή του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ λέει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι ‘γνωρίζω τις θέσεις σας ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα’ και δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα. Όπως είναι σταθερή η θέση μας και γνωστή στα Ηνωμένα Έθνη ότι, πέρα από τα χρονοδιαγράμματα δεν υπάρχει πιθανότητα να αποδεχθούμε επιδιαιτησίες και διαμεσολάβηση. Αυτά τα ζητήματα είναι δεδομένα και είναι γι’ αυτό που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε χθες, μεταξύ άλλων, ότι δεν πρόκειται εμείς στη συζήτηση και στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού να ξεφύγουμε από τις αρχές λύσεις του Κυπριακού ούτε και από τη διαδικασία που με τα Ηνωμένα Έθνη έχουμε συμφωνήσει για τις απευθείας διαπραγματεύσεις, διαδικασία που δεν περιλαμβάνει επιδιαιτησίες και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα ούτε και γεφυρωτικές προτάσεις από μέρους των Ηνωμένων Εθνών. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο έχω αναφερθεί και στα θέματα της διαμεσολάβησης.

Είναι οι δύο πλευρές που καλούνται να συμφωνήσουν στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού για να μπορέσουμε να πάμε σε διεθνή διάσκεψη, όπως ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας σημειώνει στην επιστολή του. Είναι καθαρό ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά, δυστυχώς, έχει αθετήσει δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι του Γενικού Γραμματέα για συνέχιση του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης από το σημείο που είχαν μείνει όταν ηγέτης της τουρκοκυπριακής πλευράς ήταν ο κ. Ταλάτ. Έχει, επίσης, αθετήσει και δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τη συγκεκριμένη συζήτηση των ουσιωδών πτυχών του Κυπριακού με την κατάθεση συγκεκριμένων στοιχείων».

Ερωτηθείς αν αυτές οι επισημάνσεις θα περιληφθούν στην απαντητική επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο κ. Στεφάνου είπε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που εμείς έχουμε επισημάνει και δημόσια και κατ’ ιδίαν στα Ηνωμένα Έθνη τις απόψεις μας αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους δεν υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις: είναι λόγω των υπαναχωρήσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς, του κ. Έρογλου, και λόγω της αθέτησης των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει, αλλά και για το γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά καταθέτει θέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που εκφεύγουν της συμφωνημένης βάσης λύσης που είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Τώρα, για το τι ο Πρόεδρος θα περιλάβει στην επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα είναι θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Σε ερώτηση προς τί θα γίνει η συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και ερωτηθείς αν θα οδηγηθούμε σε παγίδες, ο κ. Στεφάνου είπε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τοποθετηθεί και επ’ αυτού του ζητήματος. Η συνάντηση κανονικά θα γινόταν για αξιολόγηση της προόδου που ο Γενικός Γραμματέας ζήτησε από τις δύο πλευρές να επιτευχθεί, από την πρώτη συνάντηση στο Greentree. Αυτή η πρόοδος, δυστυχώς, δεν υπάρχει και έχουμε κατονομάσει τους λόγους, έχουμε δείξει γιατί δεν υπάρχει αυτή η πρόοδος - οφείλεται στη στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς. Από τη στιγμή, όμως, που ο Γενικός Γραμματέας προσκαλεί για μια συνάντηση, δεν είναι ορθό από δικής μας πλευράς να αρνηθούμε αυτή την πρόσκληση, σημειώνοντας, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι αν δεν υπάρχει αυτή η πρόοδος ποιο θα είναι το νόημα αυτής της συνάντησης. Από κει και πέρα οι θέσεις μας είναι σταθερές και μέσα από τις σταθερές και καλά γνωστές θέσεις που έχουμε αντιμετωπίζουμε τις όποιες προκλήσεις μπορεί να βρεθούν μπροστά μας ή ενδεχομένως και τις όποιες προθέσεις μπορούν να έχουν συγκεκριμένοι κύκλοι».

Κληθείς να πει αν η Κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί ορόσημο και κατά πόσο μειώνονται οι δυνατότητες εξεύρεσης λύσης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «εμείς είχαμε αναφέρει, σημειώνοντας τη στάση κωλυσιεργίας που ακολουθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά, ότι δεν μπορούμε να συζητούμε επ’ άπειρον, χωρίς να υλοποιούνται αυτά στα οποία δεσμεύονται οι δύο πλευρές. Εμείς θέλουμε μια λύση σύντομα, μια λύση όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Από κει και πέρα, ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι δεν θα υπάρχει η δυνατότητα, η διαπραγμάτευση - έτσι όπως γίνεται μέχρι τώρα - να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο και κατά την περίοδο της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όμως, δεν είναι χρονοδιάγραμμα το θέμα της Προεδρίας. Η Προεδρία είναι ένα θέμα που αφορά σε δικαίωμα της Δημοκρατίας, ως ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αναλάβει την εξαμηνιαία Προεδρία της τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβρη του 2012».