10/1/12


Δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας για την επίσημη επίσκεψη του στο Ισραήλ
10/01/2012
Ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης προέβη σήμερα σε δηλώσεις προς τους Εκπροσώπους των ΜΜΕ, σχετικά με την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Ισραήλ.



Στη δήλωσή του, ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε:

«Η προσπάθεια ανάπτυξης των σχέσεων αμυντικής συνεργασίας με το Ισραήλ έχει αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό επί Υπουργίας Κώστα Παπακώστα. Έγινε μια σοβαρή προεργασία.

Θεωρώ ότι η επίσκεψη στο Ισραήλ ήταν αρκετά επιτυχής. To κλίμα ήταν ιδιαίτερα φιλικό και οι συνομιλίες παραγωγικές.

Υπήρχε καλή διάθεση και πολιτική βούληση για συνεργασία και από τις δύο πλευρές.

Η επίσκεψη χαρακτηρίστηκε από όλους ως ιστορική και πολύ σημαντική για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών.

Η εξεύρεση φυσικού αερίου στις ΑΟΖ των δύο κρατών δημιουργεί νέα δεδομένα για συνεργασία τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και στον τομέα της ασφάλειας και της ειρήνης.

Το 2012 χαρακτηρίστηκε ως έτος στρατηγικών αποφάσεων.

Υπήρξε ευρεία συμφωνία στα θέματα που συζητήσαμε, με αλληλοσεβασμό και αμοιβαία κατανόηση.

Είχαμε μακρές συναντήσεις και συνομιλίες αντιπροσωπειών τόσο με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Άμυνας κ. Ehud Barak όσο και με τον Πρωθυπουργό κ. Benjamin Netanyahu, καθώς και με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Avigdor Lieberman.
Υπογράψαμε δύο συμφωνίες, μία αμυντικής συνεργασίας και μία δεύτερη για προστασία και ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών. Η υπογραφή των δύο συμφωνιών θέτει τη βάση για την παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας.

Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η ειρήνη, η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ομαλότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στη βάση και με πλήρη συμμόρφωση πάντοτε προς το διεθνές δίκαιο, και σαν αποτέλεσμα της επιδίωξης μας αυτής, η πρόοδος των λαών της περιοχής.

Φιλοδοξία και προσπάθεια μας είναι όπως η Κύπρος διαδραματίσει ένα δημιουργικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση στο μέτρο πάντα των δυνατοτήτων μας».

Στη συνέχεια ο κ. Ηλιάδης απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:

Ερώτηση: Αναφέρατε ότι το 2012 είναι έτος λήψης στρατηγικών αποφάσεων. Αυτές αφορούν και την αμυντική συνεργασία; Τι αφορούν;

Απάντηση: Σε μια περιοχή η οποία βρίσκεται σε ρευστότητα, σε μια περιοχή όπου αναδύονται νέα οικονομικά και ενεργειακά δεδομένα, είναι φυσικό και αναμένεται ότι από τα κράτη της περιοχής τα οποία εμπλέκονται στα συμφέροντα αυτά θα ληφθούν αποφάσεις τόσο στον οικονομικό τομέα, στον ενεργειακό, όσο βέβαια και στα θέματα της ειρήνης και της ασφάλειας.

Ερώτηση: Οι Ισραηλινοί φοβούνται οποιεσδήποτε κινήσεις από πλευράς Τουρκίας στο άμεσο μέλλον;

Απάντηση: Έχουμε ανταλλάξει απόψεις και έχουμε ανταλλάξει και τις εκτιμήσεις μας για όλα τα θέματα που αφορούν στην περιοχή.

Ερώτηση: Συμπεριλαμβανομένου και του Ιράν;

Απάντηση: Έχουμε ανταλλάξει απόψεις για όλα τα θέματα που απασχολούν την περιοχή μας.
Ερώτηση: Θα πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε άσκηση στην Κύπρο από πλευράς Ισραήλ;

Απάντηση: Αυτά θα εξεταστούν στο πλαίσιο και το πρόγραμμα συνεργασίας που θα εκπονηθεί στη βάση της συμφωνίας που έχουμε υπογράψει.

Ερώτηση: Να υποθέσουμε ότι μετά τις δύο συμφωνίες το Ισραήλ έχει το ελεύθερο να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο της Κύπρου;

Απάντηση: Η Κύπρος με βάση τη διεθνή νομιμότητα παρέχει εγκρίσεις σε όσους νόμιμα αιτούνται την έγκριση της και τη λαμβάνουν εκ των προτέρων. Θέλω να τονίσω ότι όλοι όσοι χρησιμοποιούν τόσο τον χώρο του FIR Λευκωσίας όσο και τα ύδατα που ευρίσκονται στην περιοχή της ΑΟΖ, λαμβάνουν εκ των προτέρων την έγκριση των αρμόδιων αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, πλην της Τουρκίας.

Ερώτηση: Έχουμε οποιαδήποτε αντίδραση από πλευράς της Τουρκίας;

Απάντηση: Δεν έχω υπόψη μου.

Ερώτηση: Με τον ρωσικό στόλο; Έρχεται στην Κύπρο;

Απάντηση: Ο ρωσικός στόλος βρίσκεται στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, αυτό είναι γνωστό.