27/1/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στην τελετή έναρξης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος «ΑΡΤΕΜΙΣ», στο Γυμνάσιο Αγίου Δομετίου στη Λευκωσία
27/01/2012





Αγαπητοί φίλοι, αγαπητά μου παιδιά,

Η ραγδαία ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών έχει υποβαθμίσει σημαντικά το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, προκαλώντας σοβαρές και πολλές φορές μη αναστρέψιμες αρνητικές επιπτώσεις. Κλιματικές αλλαγές, καταστροφή της βιοποικιλότητας, απερήμωση, μόλυνση του εδάφους, των υδάτων και της ατμόσφαιρας, είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που θα κληροδοτήσουμε στις μελλοντικές γενιές.

Όταν μιλούμε για το περιβάλλον, μιλούμε για τον άνθρωπο, την υγεία, την κοινωνία, την ποιότητα ζωής. Υπάρχει μια άρρηκτη αλληλεξάρτηση μεταξύ της ανάγκης για προστασία του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης, ενώ όλα τα βασικά συστατικά που συνθέτουν μια αξιοπρεπή ζωή και επιτρέπουν την αειφορία της ανθρωπότητας και των όσων την καθορίζουν, εξαρτώνται από την ποιότητα του περιβάλλοντος.

Έχει πλέον διαφανεί ότι η βαθύτερη αιτία για την ύπαρξη περιβαλλοντικών προβλημάτων πηγάζει από τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στον άνθρωπο και το περιβάλλον και ότι η ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων αυτών βασίζεται στην αλλαγή της αντίληψης που επικρατεί για τη σχέση αυτή. Είναι απαραίτητο να καλλιεργηθεί ανάμεσα στους πολίτες ένα σύνολο αξιών, ηθών και συναισθημάτων ενδιαφέροντος για το περιβάλλον και την κοινωνία, ώστε να συμβάλουν στην προστασία και διατήρηση του.

Η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και, κυρίως, η περιβαλλοντική εκπαίδευση των νέων είναι απαραίτητοι παράγοντες ώστε το περιβάλλον να παραμείνει στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κοινωνίας και να παραδοθεί αλώβητο στις μελλοντικές γενιές. Σήμερα η ανάγκη για αλλαγή στις συμπεριφορές και στον τρόπο ζωής μας είναι επιτακτική και απαραίτητη.

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για προώθηση της περιβαλλοντικής συνείδησης και για αλλαγή του τρόπου ζωής. Καλλιεργεί τις γνώσεις, αξίες και ικανότητες που απαιτούνται για την αποτελεσματική και υπεύθυνη συμβολή στην αποφυγή και επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων και τη διαχείριση της ποιότητας του περιβάλλοντος.

Στόχος της σωστής περιβαλλοντικής ενημέρωσης είναι η σταδιακή αλλαγή των στάσεων και συμπεριφορών και η διαμόρφωση ενός ενημερωμένου και ευαίσθητου πληθυσμού γύρω από το περιβάλλον. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και κοινωνικές ομάδες και αποτελεί μια διαρκή, διά βίου διαδικασία, η οποία πρέπει πλέον να ξεκινά από την παιδική ηλικία.

Οι πρωτοβουλίες μη-κυβερνητικών οργανισμών συμβάλλουν σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση. Η δράση τους, η οποία πηγάζει, στηρίζεται και καθοδηγείται από ομάδες πολιτών που με τη διορατικότητά τους έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη για ενδυνάμωση της περιβαλλοντικής παιδείας, ευαισθητοποίησης και δράσης, ιδιαίτερα ανάμεσα στη νεολαία, αντικατοπτρίζεται σε μια νέα πνοή περιβαλλοντικής συνείδησης που παρατηρείται στα παιδιά μας. Η επιθυμία για προστασία της φυσικής κληρονομιάς αρχίζει να εισβάλλει στα σχολεία, τα σπίτια, και τη νοοτροπία μας.

Είναι χαρά και τιμή που μου δίδεται σήμερα η ευκαιρία να χαιρετίσω την έναρξη της ενημερωτικής εκστρατείας του REACTION -Youth for the Prevention. Μια πρωτοβουλία που πηγάζει από την ίδια τη νεολαία για τους νέους. Αναγνωρίζοντας τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας, σας διαβεβαιώνω ότι εσείς και όλα τα παιδιά που συμμετέχουν στις δράσεις σας θα έχετε την αμέριστη υποστήριξη του Υπουργείου στο έργο το οποίο αναλαμβάνετε.