27/1/12

Ανακοίνωση του Τμήματος Οδικών Μεταφορών του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων
27/01/2012





Το Τμήμα Οδικών Μεταφορών του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, βάσει του άρθρου 18(1)(ε) του περί Μηχανοκίνητων Οχημάτων (Τεχνικός Έλεγχος και Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου) Νόμου του 2007, ανακοινώνει ότι ο αναγκαίος εγκεκριμένος εξοπλισμός ο οποίος απαιτείται για χορήγηση άδειας σύστασης, λειτουργίας και επαναλειτουργίας Ι.Κ.Τ.Ε.Ο., τροποποιείται με την αντικατάσταση του Μέρους ΙΙ, Συντήρηση και Βαθμονόμηση, ως ακολούθως:

Απαιτήσεις για Συντήρηση και Διακρίβωση

Το Ι.Κ.Τ.Ε.Ο. πρέπει να διατηρεί σε καλή, αποδοτική και ασφαλή κατάσταση τα μηχανήματα, εξοπλισμό, μέσα, εργαλεία και χώρους που αφορούν στην εξέταση οχημάτων. Τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός πρέπει να διακριβώνονται (βαθμονομούνται) κατά τακτά χρονικά διαστήματα, κατ’ ελάχιστο στα διαστήματα που καθορίζονται πιο κάτω. Το Ι.Κ.Τ.Ε.Ο. θα τηρεί αρχείο διακρίβωσης που θα θέτει στη διάθεση του Τμήματος Οδικών Μεταφορών για έλεγχο όποτε το ζητήσει. Τα πιστοποιητικά διακρίβωσης θα φυλάγονται για τουλάχιστον 18 μήνες. Το Ι.Κ.Τ.Ε.Ο. θα έχει διαθέσιμο, στο χώρο εξέτασης, κατάλογο με τα στοιχεία προσώπων (όνομα και τηλέφωνο) που θα είναι υπεύθυνα για να αναλαμβάνουν, σε περίπτωση βλάβης, την επιδιόρθωση των μηχανημάτων εξοπλισμών και μέσων που αφορούν στην εξέταση οχημάτων.

Διακρίβωση

Η διακρίβωση διενεργείται από τον κατασκευαστή του μηχανήματος/εξοπλισμού ή από κατάλληλα εξουσιοδοτημένο από αυτόν άτομο ή από διαπιστευμένο εργαστήριο σύμφωνα με τις απαιτήσεις του πρότυπου CYS EN ISO/IEC 17025. Το μηχάνημα/εξοπλισμός που πρέπει να διακριβώνεται φαίνεται στον πιο κάτω πίνακα. Η διακρίβωση γίνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με την περίοδο που φαίνεται στον πιο κάτω πίνακα. Στην τρίτη στήλη του πίνακα, φαίνεται η μέγιστη περίοδος μεταξύ δύο διακριβώσεων έστω και αν η περίοδος που καθορίζει ο κατασκευαστής είναι μεγαλύτερη. Σημειώνεται ότι, όταν η περίοδος που καθορίζει ο κατασκευαστής μεταξύ δύο διακριβώσεων είναι μικρότερη από την περίοδο που καθορίζεται στον πιο κάτω πίνακα, ακολουθείται η οδηγία του κατασκευαστή.

Πίνακας καθορισμού περιόδων διακρίβωσης

Μηχάνημα/εξοπλισμός Σχετική παράγραφος Μέγιστη περίοδος μεταξύ δύο διακριβώσεων

(εκτός αν η περίοδος που καθορίζει ο κατασκευαστής είναι μικρότερη)
Μηχάνημα ελέγχου απόδοσης συστημάτων πέδησης 4 Έξι μήνες
Πιεσόμετρο για μέτρηση της προσπάθειας που καταβάλλεται επί του πεντάλ πέδησης 4.3.5 Δώδεκα μήνες
Μετρητής επιβράδυνσης 4.4 Δύο έτη
Ζυγιστικά πέλματα 4.6 ή 6.3 Δώδεκα μήνες
Συσκευή ελέγχου κατεύθυνσης των εστιών φώτων 7 Έξι μήνες
Αναλυτής καυσαερίων 8 Έξι μήνες

(Κάθε μέρα που θα χρησιμοποιείται ο αναλυτής καυσαερίων θα γίνεται έλεγχος διαρροών στον ελαστικό σωλήνα και στο ακροσωλήνιο, από τον υπεύθυνο γραμμής τεχνικού ελέγχου)
Μετρητής θολερότητας καπνού 9 Δώδεκα μήνες

(Εβδομαδιαίος έλεγχος από τον υπεύθυνο γραμμής τεχνικού ελέγχου, όπως πιο πάνω)
Ηχόμετρο 11 Δώδεκα μήνες
Μανόμετρο του αεροσυμπιεστή 12 Έξι μήνες
Βαθύμετρο 13.1 Δώδεκα μήνες