9/1/12

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια
09/01/2012
Τη διαβεβαίωση ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να μετακινηθεί από τις θέσεις αρχής στο Κυπριακό έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος ανέφερε ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα, εν όψει της συνάντησης της Νέας Υόρκης.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από το χώρο διεξαγωγής των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Στη σύντομη συνάντηση που είχαμε και σήμερα, συζητήσαμε θέματα διαδικασίας πριν από τη συνάντηση στο Green Tree. Πρέπει να σας πω ότι ήταν μια από τα ίδια. Εκκρεμούν οι διαφορές, οι οποίες είναι σημαντικές, στο θέμα της διακυβέρνησης, στο περιουσιακό και το εδαφικό, για να μην πω και για λεπτομέρειες άλλων θεμάτων που μπορεί να φανούν σημαντικές.

Διερωτήθηκα και σήμερα εάν δεν βρεθούν σε αυτές τις δυο βδομάδες σχεδόν που μας χωρίζουν από το Green Tree οι οποιεσδήποτε συγκλίσεις, ποιο θα ήταν το νόημα και ποια θα είναι η διαδικασία στο Green Tree. Το ερώτημα παραμένει. Θα γίνουν συναντήσεις μεταξύ του κ. Ντάουνερ και της Ομάδας του πάνω σε αυτά τα θέματα με τους συμβούλους μας και τις Ομάδες των δύο πλευρών και αναλόγως θα κρίνουμε. Θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο τη Δευτέρα το απόγευμα, θα γίνει πλήρης ενημέρωση, όπως γίνεται συνήθως.

Αν επιμένει ο Γενικός Γραμματέας πρέπει να αποφασίσουμε τί κάνουμε. Φαίνεται ότι ο Γενικός Γραμματέας επιμένει να πάμε. Εκείνο που έκαμα ξεκάθαρο εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι ότι με το ζόρι αλλαγή θέσεων δεν μπορεί να υπάρξει. Σε ζητήματα στα οποία έχουμε ήδη καταλήξει και έχει αλλάξει θέση ο κ. Έρογλου, είναι ο κ. Έρογλου που πρέπει να επανέλθει στις θέσεις που είχαν συμφωνηθεί και όχι εμείς να μετακινηθούμε περαιτέρω. Απομένουν λοιπόν μερικές μέρες και μερικές συναντήσεις των συμβούλων μαζί με την Ομάδα των Ηνωμένων Εθνών για να συνεκτιμήσουμε ως Ομάδα και ως Εθνικό Συμβούλιο την όλη κατάσταση πριν μεταβούμε για να συναντήσουμε τον Γενικό Γραμματέα».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν άλλες συναντήσεις των ηγετών πριν το Green Tree, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «δεν έγινε λόγος για συνάντηση των ηγετών, αλλά εγώ είμαι έτοιμος εν πάση περιπτώσει. Δεν υπάρχουν στενά περιθώρια τα οποία έχουμε καθορίσει ότι, δηλαδή, είναι η τελευταία συνάντηση και τελειώνουμε. Εάν υπάρξει ανάγκη, ευχαρίστως».

Κληθείς να σχολιάσει την επιστολή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς τους ηγέτες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου, διότι έχουν όλοι βιαστεί να στηριχτούν πάνω σε ερμηνείες που έδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ‘Ανατολού’ και να βγάλουν συμπεράσματα. Συνήθως η τουρκοκυπριακή πλευρά και η τουρκική πλευρά ερμηνεύουν τα πάντα με βάση τους δικούς τους στόχους και τις δικές τους θέσεις. Λογικό. Τώρα, αν θα ερμηνεύουμε και εμείς τα πάντα με βάση τις ερμηνείες που δίνουν οι Τούρκοι τότε είμαστε άξιοι της τύχης μας. Τι να πω περισσότερο; Ο Γενικός Γραμματέας επαναλαμβάνει ότι θεωρεί ότι μπαίνουμε σε ένα τελικό στάδιο, λέει ότι είναι ορόσημο ουσιαστικά ο Ιούλιος, δεν θέτει χρονοδιάγραμμα ως τον Ιούλη, το ξεκαθαρίζουμε αυτό. Επαναλαμβάνει ότι χρειάζεται - και αυτό περιλαμβάνεται και στη δήλωση της 1ης Νοεμβρίου - οι δύο πλευρές να φτάσουν σε σύγκλιση και σε συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές για να μπορούμε να μιλούμε για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης και μας καλεί στο Green Tree. Διαπιστώνει ότι ουσιαστικά έχουμε αδιέξοδο σε αυτά τα ζητήματα και καλεί τους δύο ηγέτες να εργαστούν εντατικά στον εναπομείναντα χρόνο για να σπάσει αυτό το αδιέξοδο. Αυτή είναι η όλη ουσία. Από εκεί και πέρα, ακούω πράγματα τα οποία επαναλαμβάνονται, ωσάν να είναι μια κασέτα, πριν από κάθε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα, για τους κινδύνους ότι θα μπούμε σε αυτό ή στο άλλο καλούπι. Αυτά δεν έχουν επαληθευτεί και τα ακούω, δυστυχώς, από ολόκληρη την αντιπολίτευση, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο. Θα μου πείτε ‘δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος;’. Όταν διαπραγματεύεσαι υπάρχουν και κίνδυνοι. Είμαστε εδώ για να εντοπίσουμε τους πιθανούς κινδύνους και θα τους αντιμετωπίσουμε.

Δεν μπορούμε, κατά τη δική μου εκτίμηση, να αρνούμαστε προσκλήσεις του Γενικού Γραμματέα, αλλά εκείνο για το οποίο θέλω να διαβεβαιώσω τον κυπριακό λαό υπεύθυνα είναι ότι η δεν μπορεί, δεν πρέπει και δεν θα μετακινηθούμε από θέσεις αρχής. Μιλάμε για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, για απαλλαγή από τον εποικισμό, για την ενότητα του κράτους και τη μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους σε ομοσπονδιακό με ό,τι αυτό συνεπάγεται και συνεπάγεται αρκετά πράγματα: και εδαφικό και περιουσιακό και διακυβέρνηση».

Ερωτηθείς τι θα απαντήσει στη δική του επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «προβληματιζόμαστε ποια θα είναι η απάντηση στον Γενικό Γραμματέα. Δεν θα είναι απλώς ‘ευχαριστούμε κ. Γενικέ Γραμματέα για την καλοσύνη σας να μας καλέσετε για δεύτερη φορά στο Green Tree’, παρόλο που θα ευχαριστήσουμε το Γενικό Γραμματέα για την πρόσκληση. Θα κάνουμε και σχόλια. Τώρα, ποια θα είναι τα σχόλια, επαναλαμβάνω, θα συνεκτιμήσουμε με τους συνεργάτες μου και το αποτέλεσμα, το μη αποτέλεσμα, αν θέλετε, της σημερινής συνάντησης και θα διατυπώσουμε την απάντηση μας στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ», κατέληξε.