26/1/12


Παρέμβαση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στην Κοπεγχάγη
26/01/2012





Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλικιώτης συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΥΔΕΥ) που πραγματοποιείται στην Κοπεγχάγη, το διήμερο 26-27 Ιανουαρίου, και το οποίο διοργανώνει η Δανική Προεδρία.

Οι εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου άρχισαν με τη συζήτηση ενός ολοκληρωμένου εγγράφου που κατέθεσε η Δανική Προεδρία για τα θέματα της κοινοτικής αλληλεγγύης. Εκφράζοντας τις απόψεις της επερχόμενης Προεδρίας του Συμβουλίου, ο κ. Συλικιώτης επαναβεβαίωσε τους ομολόγους του ότι η Κυπριακή Προεδρία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολο της για ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου μέχρι το τέλος του 2012.

Θεωρούμε ιδιαίτερα εποικοδομητική, τόνισε ο κ. Υπουργός, την προσέγγιση του εγγράφου, που προνοεί ότι όλα τα υφιστάμενα μέσα αλληλεγγύης, αλλά και νέες εισηγήσεις που περιλαμβάνονται στη σχετική Ανακοίνωση της Επιτροπής για την Αλληλεγγύη στον τομέα του Ασύλου. Αυτά θα ενταχθούν σε ένα κοινό πλαίσιο που θα επιτρέψει την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση τους και θα δώσει την ευκαιρία στα κράτη μέλη που χρήζουν στήριξης να έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτά. Ιδιαίτερα εποικοδομητική κρίνουμε και την εκτίμηση ότι για να καταστεί αυτό το πλαίσιο αλληλεγγύης βιώσιμο θα πρέπει να διασφαλίζεται αμοιβαία εμπιστοσύνη ανάμεσα στα κράτη μέλη, η οποία με τη σειρά της θα ενδυναμωθεί μόνο αν το κάθε κράτος μέλος είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του για ορθή εφαρμογή του κεκτημένου.

Είναι απαραίτητο, πρόσθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών, οι λύσεις στις οποίες θα καταλήξουμε να αναδεικνύουν και να θέτουν σε πρακτική εφαρμογή κατά ισόρροπο τρόπο τις δύο αρχές της κοινοτικής αλληλεγγύης και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται με επάρκεια οι ευαισθησίες, αλλά και τα ιδιαίτερα προβλήματα του κάθε κράτους μέλους. Παράλληλα, εξήγησε ο κ. Συλικιώτης, θα πρέπει να έχουμε κατά νου πως για να φτάσουμε στην ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου θα χρειαστεί να συμφωνήσουμε μεταξύ μας, αλλά και να βρούμε κοινή συνισταμένη για συνεννόηση μας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και όλα αυτά, κατέληξε, λαμβάνοντας υπόψη σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΔΕΚ), για να μην μας επιβάλλονται εκ των υστέρων άλλες λύσεις.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος οι Υπουργοί Εσωτερικών συζήτησαν την Πράσινη Βίβλο που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την οικογενειακή επανένωση των υπηκόων τρίτων χωρών που κατοικούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην παρέμβαση του ο κ. Συλικιώτης χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική τη διαβούλευση που θα ακολουθήσει με σκοπό την αξιολόγηση του μέχρι σήμερα τρόπου εφαρμογής της Οδηγίας και την αντιμετώπιση των όποιων αδυναμιών επισημανθούν. Ενδεχόμενες τροποποιήσεις της Οδηγίας θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι το δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή, ιδιαίτερα τα δικαιώματα των παιδιών, πρέπει να διαφυλαχθούν, ενώ παράλληλα πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα για την καταπολέμηση των καταχρήσεων και της απάτης.

Στο περιθώριο των εργασιών του Άτυπου Συμβουλίου ΥΔΕΥ ο κ. Συλικιώτης προέβη σε δηλώσεις προς γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στους στόχους της Κυπριακής Προεδρίας, υποδεικνύοντας την ανάγκη όπως οι συμβαλλόμενοι ευρωπαϊκοί θεσμοί, Συμβούλιο Υπουργών και Ευρωκοινοβούλιο εργαστούν εποικοδομητικά και συναινετικά προκειμένου να εξευρεθεί ο αναγκαίος συμβιβασμός στις υπό συζήτηση δύο Οδηγίες της Υποδοχής και των Διαδικασιών, καθώς και στα ζητήματα του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ και της ενίσχυσης και θεσμοθέτησης πρακτικών μέτρων κοινοτικής αλληλεγγύης, αναλαμβάνοντας παράλληλα τα κράτη μέλη τις ευθύνες που τους αναλογούν για την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Όλα αυτά τα ζητήματα, επισήμανε ο κ. Συλικιώτης, αποτελούν κλειδιά για να είναι δυνατή η ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου μέχρι το 2012, όπως προνοείται σχετικά και στο Πρόγραμμα της Στοκχόλμης.