10/1/12


Δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ έπειτα από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Έρογλου
09/01/2012





Μετά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Έρογλου, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ ανέφερε ότι η συνάντηση επικεντρώθηκε στην προετοιμασία για τη συνάντηση στο Greentree, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 22 μέχρι τις 24 Ιανουαρίου. «Ίσως πρόκειται για την τελευταία συνάντησή τους πριν από το Greentree», είπε. Ανέφερε, επίσης, ότι έχει αποφασιστεί ότι οι εκπρόσωποι και οι αξιωματούχοι τους θα συναντηθούν αύριο για να συζητήσουν θέματα εκτελεστικής εξουσίας και μετά θα ξανασυναντηθούν την Τετάρτη ή την Πέμπτη για να συζητήσουν το περιουσιακό και το εδαφικό. Πρόκειται για σημαντικές συναντήσεις για την προετοιμασία της συνάντησης στο Greentree, πρόσθεσε, γι’ αυτό και θα εκμεταλλευθούμε αυτές τις εβδομάδες γι’ αυτό το σκοπό.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τί εννοεί όταν λέει ότι ίσως να πρόκειται για την τελευταία συνάντηση των ηγετών, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι αυτή ήταν η τελευταία προγραμματισμένη συνάντηση. Προφανώς οι ηγέτες, είπε, μπορούν να ξανασυναντηθούν αν το επιθυμούν, πριν από τη συνάντηση στο Greentree.

Ερωτηθείς αν παρατήρησε την αναγκαία αποφασιστικότητα για την οποία μίλησε την προηγούμενη εβδομάδα, είπε ότι θεωρεί ότι οι δυο ηγέτες εργάζονται πολύ σκληρά και ότι οι εκπρόσωποι τους και οι ομάδες τους πρόκειται να συναντηθούν σε δυο περιπτώσεις κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας. Υπάρχουν ξεκάθαρα σχέδια γι’ αυτές τις συναντήσεις, είπε, και ελπίζουμε ότι αυτές θα συμβάλουν σημαντικά στη διαδικασία. Αν αυτό μπορεί να οριστεί ως αποφασιστικότητα, τότε ναι, όλα αυτά δείχνουν αποφασιστικότητα. Όπως παρατήρησε, σίγουρα (οι ηγέτες) επιθυμούν να έχουν κάποιες σταθερές συγκλίσεις πηγαίνοντας στη συνάντηση του Greentree.

Σε ερώτηση αν συμμερίζεται την εντύπωση ότι δεν σημειώθηκε πρόοδος, αλλά παρόλ’ αυτά θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση στο Greentree, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι γίνεται κάθε προσπάθεια, ιδιαίτερα αυτήν την εβδομάδα, και χωρίς αμφιβολία μέσα στην επόμενη εβδομάδα, για να διασφαλισθεί ότι οι κύριες αποκλίσεις που υπάρχουν ακόμη θα μετατραπούν σε συγκλίσεις. Πρόσθεσε, επίσης, ότι προσωπικά θα προτιμούσε να έβλεπε την επίτευξη συγκλίσεων πριν το Greentree παρά να αφεθεί ο,τιδήποτε στην τύχη στο Greentree.

Σε ερώτηση κατά πόσον ήταν χρήσιμη η σημερινή συνάντηση, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ είπε ότι θεωρεί πολύ σημαντική και χρήσιμη τη σημερινή συνάντηση, κυρίως γιατί καθορίζει τη διαδικασία για τις επόμενες συναντήσεις, αν και θα ήταν καλύτερα να δει κανείς τις συναντήσεις συνολικά και όχι μεμονωμένα.