10/1/12


Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους στην τελετή απονομής τιμητικών διπλωμάτων σε μαθητές που διακρίθηκαν σε διεθνείς διαγωνισμούς, χθες


10/01/2012





Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση βρίσκομαι σήμερα μαζί σας και απευθύνω χαιρετισμό στη λιτή, σεμνή αυτή εκδήλωση για να τιμήσουμε μαθητές που διακρίθηκαν σε διεθνείς διαγωνισμούς-Ολυμπιάδες Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών τη χρονιά 2011.

Οι διαγωνισμοί αυτοί, στους οποίους λαμβάνουν μέρος μαθητές των σχολείων μας, τυγχάνουν διεθνούς αναγνώρισης. Μέσω αυτών των διαγωνισμών η Κύπρος κατατάσσεται ψηλά στην συνείδηση του εκπαιδευτικού και όχι μόνο κόσμου. Οι μαθητές μας διακρίνονται και βραβεύονται ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια, έχοντας μάλιστα αυξητική πορεία όσον αφορά την συγκομιδή βραβείων. Το γεγονός αυτό δεικνύει την πολύ υψηλού επιπέδου μόρφωση που προσφέρεται από το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου και τους εκπαιδευτικούς μας με την αρωγή και την συνεργασία των επιμέρους Συνδέσμων, δηλαδή της Κυπριακής Μαθηματικής Εταιρείας, της Παγκύπριας Ένωσης Ελλήνων Χημικών, του Συνδέσμου Κυπρίων Φυσικών, της Βιολογικής Εταιρείας Κύπρου, αλλά και των άλλων φορέων τους οποίους συγχαίρω με την ευκαιρία αυτή για την συμβολή τους.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αναγνωρίζει τη μεγάλη αξία των Μαθηματικών και των Επιστημών. Στο νέο εκπαιδευτικό περιβάλλον που οικοδομούμε τα Μαθηματικά και οι Φυσικές Επιστήμες έχουν πρωτεύοντα ρόλο να επιτελέσουν. Με την εισαγωγή των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων στα πλαίσια της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης προωθείται ο εκσυγχρονισμός των παιδαγωγικών προσεγγίσεων και αναβαθμίζεται η εξατομικευμένη διάσταση των μαθημάτων αυτών. Ο κύριος στόχος είναι οι σημερινοί μαθητές μας και αυριανοί πολίτες να έχουν αναπτύξει τέτοιες δεξιότητες ώστε να είναι δημιουργικοί πολίτες τόσο στο κοινωνικό όσο και στο επιστημονικό γίγνεσθαι.

Οι απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας για δεξιότητες επικοινωνίας, εργασίας σε ομάδες, ηγεσίας, επιχειρηματικότητας και συναισθηματικής νοημοσύνης καθιστούν αναγκαία την ενίσχυση και ενθάρρυνση των μαθητών μας για συνεχή συμμετοχή και διάκριση σε τέτοιου είδους διαγωνισμούς. Συνάμα, μέλημά μας πρέπει να είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων επίλυσης σύνθετων προβλημάτων, με πολλαπλές λύσεις μέσα από τα μαθήματα αυτά, ώστε να γίνεται και η σύνδεση τους με τον πραγματικό κόσμο. Η δημιουργικότητα και η καινοτομία είναι η καρδιά των Μαθηματικών και των Επιστημών.

Ο ρόλος των εκπαιδευτικών σε αυτό το επιχείρημα είναι τεράστιος. Ο εκπαιδευτικός οργανώνει δραστηριότητες καλλιέργειας και αξιολόγησης της κριτικής σκέψης ώστε να διασφαλίζεται η ενεργός συμμετοχή των μαθητών, και όχι μόνο η παροχή στεγνών θεωρητικών γνώσεων, και η πρακτική δραστηριοποίηση τους στο πνεύμα του «κάνω Μαθηματικά», «κάνω Φυσική», «κάνω Χημεία», «κάνω Βιολογία».

Από τη θέση αυτή θα ήθελα να επαινέσω και να ευχαριστήσω όλους εσάς αλλά κυρίως τους μαθητές μας και τις οικογένειες τους που έχουν συμβάλει καταλυτικά στο να έχουμε σήμερα τόσα και τόσο σημαντικά επιτεύγματα. Πρόκειται για επιδόσεις και διακρίσεις που ξεπερνούν τα στενά όρια της Κύπρου. Στη σημερινή βράβευση θα τιμήσουμε μαθητές και απόφοιτους οι οποίοι έχουν κατακτήσει ένα χρυσό μετάλλιο, ένα αργυρό μετάλλιο, δεκαπέντε χάλκινα μετάλλια και επτά επαίνους.

Τελειώνοντας, θα αναφερθώ ξανά στους βραβευθέντες για να τους ενθαρρύνω να συνεχίσουν τις επιτυχίες τους και στο μέλλον. Τόσο τα παιδιά αυτά όσο και οι επί μέρους Εταιρείες και Σύνδεσμοι που τα προετοιμάζουν θα συνεχίσουν να τυγχάνουν της στήριξης, οικονομικής και άλλως πως, από το Υπουργείο Παιδείας, από το κράτος.

Αγαπητοί μαθητές, οπλισμένοι με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θα πάρετε από τα σχολεία, αλλά και τις αξίες και τις στάσεις που σας μεταδίδει η οικογένειά σας, είμαστε σίγουροι ότι θα εξέλθετε νικητές στη σημερινή απαιτητική παγκοσμιοποιημένη κοινωνία.