9/1/12


Πρώτη συνάντηση της Εθνικής Επιτροπής για την προώθηση της εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης για τερματισμό της σεξουαλικής βίας ενάντια στα παιδιά
09/01/2012





Υπό την προεδρία της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους πραγματοποίησε σήμερα την πρώτη της συνεδρία η Εθνική Επιτροπή που συστάθηκε για την προώθηση της εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για τερματισμό της σεξουαλικής βίας ενάντια στα παιδιά με τίτλο «Ένα στα Πέντε».

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας, η κα Υπουργός σημείωσε ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει αναλάβει τον συντονιστικό ρόλο των δράσεων της Κύπρου για υλοποίηση των στόχων της πανευρωπαϊκής εκστρατείας που έχει ξεκινήσει το ΣτΕ για καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας ενάντια στα παιδιά. Οι στόχοι της εκστρατείας, όπως είπε η κα Χαραλάμπους, είναι δύο και αφορούν στην προώθηση της κύρωσης της σχετικής Σύμβασης του ΣτΕ ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών και στην ευαισθητοποίηση όλων των κοινωνικών φορέων και ατόμων, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών, γύρω από την καταπολέμηση και την αποτροπή της σεξουαλικής κακοποίησης.

Στην Εθνική Επιτροπή μετέχουν κυβερνητικά τμήματα και οργανώσεις - ομπρέλα που ενώνουν φορείς της κοινωνίας που έχουν σχέση με τα θέματα των παιδιών. Θεσμικά μετέχει στην Επιτροπή η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού και η Βουλή των Αντιπροσώπων που είναι συνοδοιπόροι μας σε αυτή την προσπάθεια, ανέφερε η κα Υπουργός. Πρόσθεσε δε ότι ενώπιον της Εθνικής Επιτροπής έχει τεθεί ένα πλαίσιο δράσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν ενέργειες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για ευαισθητοποίηση γύρω από τα θέματα της Σύμβασης, ενώ έχουν αναληφθεί υποχρεώσεις από όλους τους φορείς, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους, ώστε να προχωρήσουν και σε σεμινάρια εκπαίδευσης και κατάρτισης γονιών και εκπαιδευτικών, αλλά και σε δράσεις οι οποίες θα περιλαμβάνουν τα ίδια τα παιδιά. Στόχος, είπε, είναι να προχωρήσουμε σε μια κοινωνία η οποία δεν θα ανέχεται τα φαινόμενα της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών και θα είναι ευαισθητοποιημένη έτσι που να αποτρέπονται αυτά τα φαινόμενα.

Η κα Υπουργός είπε επίσης: «Ως Υπουργείο έχουμε, επίσης, ενημερώσει για τις ενέργειες που κάνουμε σε ό,τι αφορά στην κύρωση της Σύμβασης. Εντός του Φεβρουαρίου θα συνέλθει υπηρεσιακή σύσκεψη στην οποία όλοι οι εμπλεκόμενοι κυβερνητικοί φορείς και υπηρεσίες θα καταθέσουν τα βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν με στόχο, το συντομότερο δυνατό, να προχωρήσουμε στην κύρωση της Σύμβασης».

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν το μέγεθος του προβλήματος στην Κύπρο, η κα Υπουργός ανέφερε πως το ΣτΕ, μέσω αυτής της εκστρατείας, έχει κινητοποιηθεί έχοντας ως αφετηρία το γεγονός ότι ένα στα πέντε παιδία είναι θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχουν σε όλες τις χώρες επαρκή στοιχεία, θα έλεγα όμως κάτι πολύ απλό: Ακόμα και ένα παιδί να είναι θύμα οποιασδήποτε μορφής κακοποίησης, αξίζει τον κόπο και έχουμε την υποχρέωση ως πολιτεία, καθώς και όλοι οι κοινωνικοί φορείς, των ΜΜΕ συμπεριλαμβανομένων, να κινητοποιηθούμε και να δραστηριοποιηθούμε έτσι που να μην υπάρχει κανένα παιδί που, έστω και δυνητικά, να είναι θύμα οποιασδήποτε μορφής κακοποίησης».