28/1/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την οικονομία
28/01/2012
Η κυπριακή οικονομία εδράζεται σε στέρεες βάσεις και παρουσιάζει εξαιρετικές προοπτικές για το μέλλον, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τα οποία ανεδείχθησαν μέσα από την παγκόσμια οικονομική κρίση.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου κληθείς να σχολιάσει την υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας από τον Οίκο Αξιολόγησης Fitch, παρέπεμψε σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η υποβάθμιση «έχει να κάνει με τις κεφαλαιουχικές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών εν όψει της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και την αβεβαιότητα που υπάρχει, σύμφωνα πάντοτε με τον Οίκο, για το κατά πόσο οι τράπεζες θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους με δικές τους ενέργειες ή αν θα χρειαστούν κρατική στήριξη.

Η κυπριακή οικονομία εδράζεται σε στέρεες βάσεις και παρουσιάζει εξαιρετικές προοπτικές για το μέλλον, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τα οποία ανεδείχθησαν μέσα από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Για αντιμετώπιση των προβλημάτων έχει ληφθεί μια σειρά από μέτρα ανάπτυξης, τα οποία αναγνωρίζει και ο ίδιος ο Οίκος, και η Κυβέρνηση τα προωθεί σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και ταυτόχρονα συνεχίζει να εργάζεται για την εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2012 που προβλέπει έλλειμμα κάτω από το 3%. Να θυμίσω ότι το 3% είναι η δέσμευσή μας έναντι της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, η Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα, που είναι η εποπτική Αρχή για τις τράπεζες, λειτουργεί προς την κατεύθυνση στήριξης των τραπεζών, ώστε αυτές να μπορέσουν με δικές τους ενέργειες και μέσα να καλύψουν τις ανάγκες τους σε κεφάλαια χωρίς να χρειαστούν την κρατική στήριξη. Και όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός Οικονομικών πριν από μερικές ημέρες, φαίνεται ότι οι κυπριακές τράπεζες βρίσκονται σε καλό δρόμο για να μπορέσουν να καλύψουν αυτές τους τις ανάγκες.

Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια, διότι είναι πολύ σημαντικό τελικά οι τράπεζες να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους, και εκφράζουμε την πεποίθηση ότι τελικά αυτό θα γίνει.

Ο Οίκος κάνει και αναφορά σε κάποια άλλα ζητήματα, όπως για το θέμα της ΑΤΑ. Θα ήθελα να υπενθυμίσω τη θέση της Κυβέρνησης, έτσι όπως διατυπώνεται στο πακέτο μέτρων που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση για την οικονομία, για έναρξη διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους για αναδιάρθρωση της ΑΤΑ, έτσι ώστε να γίνει δικαιότερη η κατανομή της».

Ερωτηθείς αν θεωρεί άδικη την ενέργεια του Οίκου Fitch για την κυπριακή οικονομία, ο κ. Στεφάνου είπε: «Οι υποβαθμίσεις, γενικά, είναι άδικες για την κυπριακή οικονομία. Αυτές οι υποβαθμίσεις δεν έχουν να κάνουν με την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας. Και οι ίδιες οι αξιολογήσεις των Οίκων το καταμαρτυρούν. Οι Οίκοι θέτουν ως πρώτο λόγο -και αυτό για ένα πολύ σημαντικό χρονικό διάστημα ήταν και ο μοναδικός λόγος- την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία.

Η Κυβέρνηση έχει πάρει σειρά μέτρων για αντιμετώπιση των προβλημάτων, για εξυγίανση της οικονομίας, για να στηριχθούν οι τράπεζες και γενικότερα το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και θεωρούμε ότι οι υποβαθμίσεις δεν αντανακλούν την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, που είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες οικονομίες, είτε της ευρωζώνης είτε γενικότερα της ΕΕ.

Η κυπριακή οικονομία εδράζεται σε στέρεες βάσεις, δεν εφησυχάζουμε, είναι πολύ δύσκολο το διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Είναι γνωστό ότι η κατάσταση στην Ευρωζώνη, και γενικότερα στην ΕΕ, σε ό,τι αφορά στην οικονομία δεν είναι η καλύτερη, μάς επηρεάζει αυτή η κατάσταση, η οικονομία μας είναι μικρή και εξωγενής, άρα, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες και για επίλυση των προβλημάτων και για θωράκιση της οικονομίας μας, αλλά και για να ‘βάλουμε’ την κυπριακή δημοκρατία και πάλι στο δρόμο της ανάπτυξης».

Κληθείς να πει κατά πόσο η Κυβέρνηση έχει συζητήσει θέμα πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου που κατέχει για τις Κυπριακές Αερογραμμές σε στρατηγικό επενδυτή, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο Υπουργός Οικονομικών προέβη χθες σε δηλώσεις αναφορικά με το θέμα. Το ζήτημα του στρατηγικού επενδυτή είναι στις στοχεύσεις της Κυβέρνησης. Το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την ηγεσία των Κυπριακών Αερογραμμών εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Γνωρίζετε, βέβαια, ότι το διεθνές περιβάλλον στις αερομεταφορές δεν είναι και εδώ το καλύτερο. Ανεξαρτήτως, όμως, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.