28/1/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό

28/01/2012

Όσον και να προσπαθεί η Τουρκία και ο κ. Ερογλου δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψουμε την παγίωση των παρανομιών της τουρκικής πολιτικής και δεν πρόκειται να δεχθούμε να επιβάλει η τουρκική πλευρά τις θέσεις της για δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε τα ακόλουθα: «Οι δηλώσεις στις οποίες προέβη ο κ. Ερογλου στην Κωνσταντινούπολη επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη, είναι απαράδεκτες. Οι δηλώσεις του, πολλοστή φορά αποδεικνύουν ότι η μόνη του δουλειά είναι να διαστρεβλώνει γεγονότα και να κατηγορεί ασύστολα. Αυτό είναι θλιβερό για ένα διαπραγματευτή ο οποίος κανονικά θα έπρεπε να ασχολείται με το πώς θα επιλυθεί το Κυπριακό και όχι η μοναδική του έγνοια να είναι η επίρριψη ευθυνών. Οι διαπραγματευτές δεν είναι με αυτό τον τρόπο που λειτουργούν διότι έτσι καταργούν τον ρόλο τους.

Ο κ. Ερογλου παίρνοντας οδηγίες από την Τουρκία επαναλαμβάνει συνεχώς τους ίδιους ισχυρισμούς περί ύπαρξης δήθεν δύο λαών και δύο κρατών στην Κύπρο, επιδιώκοντας να πετύχει την αναγνώριση των λεγόμενων πραγματικοτήτων, δηλαδή, τα αποτελέσματα της παράνομης τουρκικής εισβολής και κατοχής.

Δεν έχει ο κ. Ερογλου την έξωθεν καλή μαρτυρία να κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά για απροθυμία στις διαπραγματεύσεις, όταν ο ίδιος υπαναχώρησε από συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν, αθέτησε δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και αποφεύγει συζήτηση επί ουσιωδών θεμάτων στη βάση συγκεκριμένων στοιχείων και αριθμών που θα έπρεπε εδώ και καιρό να καταθέσει και δεν το έχει πράξει.

Ο κ. Ερογλου προφανώς εκλαμβάνει ως αδυναμία τη σοβαρότητα και τη συνέπεια που επιδεικνύει η ελληνοκυπριακή πλευρά στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, καθώς και την υπευθυνότητα και συγκράτηση που επιδεικνύει διότι διαπραγματεύεται σοβαρά και γίνεται προκλητικός.

Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς την τουρκική πλευρά, αλλά και σε εκείνους τους κύκλους διεθνώς που προσπαθούν να καλύψουν την αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό. Όσο και να προσπαθεί η Τουρκία και ο κ. Ερογλου δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψουμε την παγίωση των παρανομιών της τουρκικής πολιτικής. Δεν πρόκειται να δεχθούμε να επιβάλουν ο κ. Ερογλου και η τουρκική πλευρά της θέσεις τους για δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο.
Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για λύση που να καταργεί την κατοχή και τον εποικισμό και να επανενώνει την Κύπρο και τον λαό στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως προνοείται στα περί Κύπρου Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Τα περί Κύπρου Ψηφίσματα πρέπει να καθοδηγούν όλους στις προσπάθειες για λύση, και αυτό είναι το μήνυμα μας προς όλους.

Σε ό,τι αφορά δε στη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, το τελευταίο Ψήφισμα που ομόφωνα ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 14 του περασμένου Δεκεμβρίου είναι σαφές: επιβάλλεται η συμφωνία επί των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού και η συναίνεση των δύο πλευρών για να συγκληθεί. Αυτό ας το έχει υπόψη του ο κ. Ερογλου».

Στη συνέχεια, ερωτηθείς αν σε περίπτωση που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ συγκαλέσει διεθνή διάσκεψη χωρίς πρώτα να ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που τίθενται στο Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αρνηθεί να παραστεί, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «το Ψήφισμα, που είναι δεσμευτική απόφαση για όλους, περιλαμβάνει και τη θέση περί της συναίνεσης και των δύο πλευρών για να συγκληθεί η διεθνής διάσκεψη, πέραν από τον όρο και την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία επί των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού. Άρα, ένας από τους όρους είναι η συναίνεση των δύο πλευρών και όταν η μια πλευρά δεν συναινεί δικαιολογημένα, τότε δικαιούται να πράξει και ανάλογα. Αυτά όλα, όμως, θα τα δούμε εν καιρώ διότι μπροστά μας μάς περιμένει πάρα πολλή δουλειά σε σχέση και με τις διαπραγματεύσεις, αλλά και σε σχέση με τα όσα χρειάζεται να γίνουν έτσι ώστε όλοι να λειτουργούν στο πλαίσιο των Ψηφισμάτων και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφορικά με το Κυπριακό».

Ερωτηθείς αν θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο, ο κ. Στεφάνου είπε «ασφαλώς ναι», ενώ σε ερώτηση πότε αναμένεται η σύγκλησή του είπε «πολύ σύντομα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήδη, έχει προτείνει συγκεκριμένες ημερομηνίες προς τους ηγέτες των κομμάτων για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου» και πρόσθεσε ότι όταν διευθετηθεί θα ανακοινωθεί η ημερομηνία.

Σε ερώτηση αν και η Κυβέρνηση, όπως και τα πολιτικά κόμματα είναι ενοχλημένη από τη συμπεριφορά του Ειδικού Σύμβουλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις αμέσως επόμενες μέρες θα έχει συνάντηση με τον κ. Ντάουνερ και θα συζητήσει εφ’ όλης της ύλης μαζί του. Ασφαλώς, η συζήτηση θα περιλαμβάνει και τα ζητήματα που αφορούν στο δικό του ρόλο ως Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Μένω μέχρι εδώ. Είναι αρκετά σαφής η τοποθέτηση μου. Να αναμένουμε τη συνάντηση του Προέδρου με τον κ. Ντάουνερ».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι από τα «χέρια» του κ. Ντάουνερ επικρέμανται πολλές εξελίξεις, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ο κ. Ντάουνερ θα ετοιμάσει έκθεση «την οποία εμείς αναμένουμε ότι θα είναι αντικειμενική, αλλά δεν εξαρτάται από τον κ. Ντάουνερ αν θα συγκληθεί διεθνής διάσκεψη. Αυτό είναι θέμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος καθοδηγείται από τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, ειδικά του Συμβουλίου Ασφαλείας ,από το οποίο ο Γενικός Γραμματέας παίρνει και τους όρους εντολής του για τη στήριξη των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού και είναι φανερό και πολύ ξεκάθαρο τι προβλέπουν τα ψηφίσματα αναφορικά με τη διεθνή διάσκεψη».

Κληθείς να πει αν η Κυβέρνηση είναι ευτυχής με τα όσα συμβαίνουν αναφορικά με τον κ. Ντάουνερ, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι «είναι γνωστό ότι αρκετές φορές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει στείλει συγκεκριμένα μηνύματα προς συγκεκριμένους παραλήπτες αναφορικά με το πώς πρέπει ο καθένας να λειτουργεί στις προσπάθειες στήριξης των προσπαθειών για λύση στο Κυπριακό».

Σε ερώτηση αν το θέμα Ντάουνερ απασχόλησε την κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι το περιεχόμενο των συναντήσεων του Προέδρου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ δεν δημοσιοποιείται, προσθέτοντας ότι «αναφορικά με αυτά τα ζητήματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνει το Εθνικό Συμβούλιο και τις πολιτικές δυνάμεις και αυτό θα κάνει και τώρα στο Εθνικό Συμβούλιο».

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις από πλευράς αντιπολίτευσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέτρεψε τα «όχι» του Εθνικού Συμβουλίου σε «ναι», ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πήγε στη Νέα Υόρκη έχοντας το κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου για να απορριφθούν χρονοδιαγράμματα, επιδιαιτησίες και η σύγκληση διεθνούς διάσκεψης χωρίς πρώτα να υπάρξει συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού και αυτό υπερασπίστηκε και αυτό είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ακόμη και ο κ. Ερογλου στις δηλώσεις του – που κάνει για να τεκμηριώσει δήθεν την ‘απροθυμία’ της ελληνοκυπριακής πλευράς για διαπραγμάτευση – λέει ότι ο Πρόεδρος πήγε εκεί με ‘χέρια δεμένα’ από το Εθνικό Συμβούλιο και ότι το μόνο που έλεγε ήταν ‘όχι’.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπερασπίστηκε τις θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου που είναι και δικές του θέσεις περί απόρριψης επιδιαιτησίας, χρονοδιαγραμμάτων, διαμεσολαβήσεων, γεφυρωτικών προτάσεων, αλλά και στο θέμα της διεθνούς διάσκεψης κατέθεσε τη δική μας θέση που συνάδει με τη θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας και αυτό το έπραξε με πολλή αποφασιστικότητα και με ξεκάθαρο τρόπο».

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει προσκληθεί στη Σύνοδο Πρωθυπουργών και ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που θα γίνει τη Δευτέρα πριν από τη Σύνοδο του Συμβουλίου της ΕΕ. Εχει προσκληθεί ως προοδευτικός ηγέτης της Ευρώπης, μιας χώρας που θα αναλάβει το δεύτερο εξάμηνο του 2012 την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Αυτό είναι μια ένδειξη της ευρύτερης αποδοχής που τυγχάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον ευρωπαϊκό χώρο.

Θα παρευρεθεί ο Πρόεδρος σε αυτή τη Σύνοδο, η οποία θα ασχοληθεί κυρίως με θέματα οικονομικής διακυβέρνησης και κοινωνικής πολιτικής. Είναι γνωστό ότι αυτά τα ζητήματα βρίσκονται στην προτεραιότητα της ΕΕ, επίκειται Σύνοδος Κορυφής στις 1-2 Μαρτίου εν όψει των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στην προηγούμενη Σύνοδο αναφορικά με τα θέματα της οικονομικής κρίσης και της αντιμετώπισής της από το Συμβούλιο των ηγετών».