29/1/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στην εκδήλωση για τη Γιορτή του Δέντρου, στη Σχολή Κωφών, στην ΄Εγκωμη
29/01/2012





Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση που σηματοδοτεί και την έναρξη της Εβδομάδας του Δέντρου για το 2012. Στην Κύπρο η Γιορτή του Δέντρου υιοθετήθηκε, έγινε θεσμός και πραγματοποιείται κάθε χρόνο τέτοιες μέρες με πρωτοβουλία του Τμήματος Δασών από το 1920.

Οι δεσμοί του ανθρώπου με το δέντρο είναι τόσο παλιοί όσο και η ιστορία του. Ο άνθρωπος γεννήθηκε ανάμεσα στα δέντρα, βρήκε τροφή και προστασία στα δάση και για χιλιάδες χρόνια προμηθεύεται τις πρώτες ύλες από αυτά για τις διάφορες δραστηριότητές του. Τα δάση κατέχουν ξεχωριστή θέση και σημασία στη φύση και συμβάλλουν ουσιαστικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του ανθρώπου. Παράλληλα, οι περιβαλλοντικές λειτουργίες που επιτελούν είναι αναρίθμητες και ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής του ανθρώπου, καθώς και για την οικολογική σταθερότητα στον πλανήτη μας. Ειδικά στον τόπο μας, με τις δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες, τα δέντρα και τα δάση αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και απεριόριστη αξία και γι’ αυτό η ύπαρξή τους είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη δική μας ύπαρξη και παρουσία πάνω στη Γη, ενώ αποτελούν αντίποδα στον ορατό κίνδυνο καταστροφής του περιβάλλοντος.

Δυστυχώς, ακόμη και στις μέρες μας, τα δάση σε πολλά σημεία του πλανήτη επιδέχονται αλόγιστη εκμετάλλευση και καταπόνηση με αρνητικά συνεπακόλουθα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, ενώ καταγράφεται απώλεια δασικών εκτάσεων που σήμερα ανέρχεται στα 350 τετραγωνικά χιλιόμετρα την ημέρα σε όλο τον πλανήτη μας.


Παράλληλα, τα δάση τα τελευταία χρόνια απειλούνται από τις κλιματικές αλλαγές και την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη, γεγονός που προκαλεί ξήρανση, μείωση της ζωτικότητας, αλλαγές στη σύνθεση των φυτικών και ζωικών ειδών και σε ορισμένες περιπτώσεις εξαφάνιση τους. Η Κύπρος έχει σοβαρούς λόγους να ανησυχεί πολύ για τις εξελίξεις αυτές, καθώς μεγάλο μέρος του νησιού κατατάσσεται στη ζώνη των περιοχών που πιθανό να ερημοποιηθούν, εάν δεν ανατραπεί αυτή η αρνητική πορεία στην αλλαγή του κλίματος.

Το κράτος έχει αναλάβει τις ευθύνες του και έχει προχωρήσει στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Με στόχο τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και τη μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, δόθηκαν άδειες και λειτούργησαν τα πρώτα αιολικά και ηλιακά πάρκα, φθάνοντας έτσι το 50% του στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πράσινη ενέργεια στην Κύπρο.

Η πολυλειτουργικότητα των δασών τυγχάνει σήμερα καθολικής αναγνώρισης. Για τον λόγο αυτό, η προστασία, η ανάπτυξη και η αειφορική διαχείρισή τους έχει τεθεί ως ύψιστη προτεραιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο από διεθνείς όσο και περιφερειακούς οργανισμούς. Η διαχείριση των δασών της Κύπρου γίνεται από το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στη βάση της Αρχής της Αειφορίας, με στόχο την παραγωγή του μέγιστου κοινωνικού οφέλους.

Η αναθεώρηση της δασικής νομοθεσίας, η κήρυξη σημαντικού μέρους του κρατικού δάσους σε προστατευόμενη περιοχή, η λειτουργία δύο Κέντρων Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και η κατασκευή ενός τρίτου, η δημιουργία βοτανικών κήπων και η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος διευκολύνσεων αναψυχής καταδεικνύουν τη σημασία που δίνει το κράτος στην προστασία και αξιοποίηση των δασών.

Ένας άλλος βασικός πυλώνας της δασικής πολιτικής του κράτους είναι η προστασία των δασικών οικοσυστημάτων από τις πυρκαγιές. Η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης, ανίχνευσης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των πυροσβεστικών μέσων και την εκπαίδευση του προσωπικού, οδήγησε την Κύπρο σε αξιοζήλευτα αποτελέσματα ανάμεσα στις μεσογειακές χώρες.

Όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά μπορούμε και πρέπει να συμβάλουμε στην προστασία της φύσης, στην επέκταση του πρασίνου και στον τερματισμό της υποβάθμισης του χερσαίου περιβάλλοντος. Μόνο έτσι οι επόμενες γενεές θα μπορούν να ζήσουν σε συνθήκες που θα τους επιτρέπουν την απρόσκοπτη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, σε ένα υγιές περιβάλλον που να διασφαλίζει υψηλά επίπεδα ποιότητας ζωής.

Το μήνυμα αυτής της Γιορτής και της Εβδομάδας του Δέντρου είναι πολύ σημαντικό για όλους μας. Το περιβάλλον και τα δάση μας αποτελούν ανεκτίμητη κληρονομιά και θα συνεχίσουν να αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της εθνικής ταυτότητας του λαού μας. Η δική σας αγάπη για το πράσινο, το περιβάλλον και τον τόπο μας αποτελεί εγγύηση γιατί συμπληρώνει τη βούληση του κράτους και τις προσπάθειες των κρατικών υπηρεσιών για προστασία και ορθολογική διαχείριση των δασών του τόπου μας.